Hallon- och chokladtårta med smörkrämsrosor

2 juli, 2018

hallon-och-chokladtårta-4

Saftiga chokladbottnar med hallonmousse täckt med rosor av hallonsmörkräm.

Till en väns dotters dop fick jag äran att baka en doptårta. Önskemålet var choklad och hallon och det här är resultatet. Mastiga chokladbottnar varvade med hallonmousse och sedan täckt med marängsmörkräm med hallon.

hallon-och-chokladtårta-3

hallon-och-chokladtårta-2

hallon-och-chokladtårta-1

Förvara tårtan i kyl, men se till att ta fram den 2-3 timmar innan den ska ätas, då smörkräm är allra godast i rumstemperatur.

Hallon- och chokladtårta med smörkrämsrosor

3.9/5(59)
Röster
Portioner: 12-14 bitar

Ingredienser:

Chokladbottnar

150 g smör

315 g vetemjöl (5,25 dl)

400 g socker (4,5 dl)

95 g kakao (2,25 dl)

1 tsk vaniljpulver

2,5 tsk bakpulver

0,75 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

2 stora ägg (eller 3 små)

1 äggula

360 g mjölk (3,6 dl)

240 g hett starkt bryggkaffe (2,4 dl)

Hallonmousse

4 gelatinblad

Knappt 400 g djupfrysta hallon (ska bli 300 g (3 dl) hallonpuré när de är tinade och silade)

2 msk socker

1 tsk pressad citron

60 g äggvita (ca 2 st)

120 g florsocker (2 dl)

3 dl vispgrädde

Hallonmarängsmörkräm

150 g äggvitor (ca 4-5 st)

250 g socker (2,75 dl)

450 g rumsvarmt smör

1 msk vaniljsocker

1 dl hallonpuré rumstempererad (ca 150 g mixade och silade hallon, färska eller frusna)

Instruktioner:

Chokladbottnar

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smöra och klä två runda formar (ca 20 cm i diameter).

2. Smält smöret och ställ åt sidan.

3. Blanda samman vetemjöl, socker, kakao, vaniljpulver, bakpulver, bikarbonat och salt i en stor bunke.

4. Häll ner äggen, mjölken och smöret och rör om till en smet.

5. Tillsätt kaffet och rör om till en lös smet.

6. Fördela smeten i formarna.

7. Baka i 25-28 minuter tills en sticka kommer ut torr.

8. Låt bottnarna svalna i 15-20 minuter i formarna och ta sen ut dem och låt dem svalna helt. Förvara dem gärna i en plastpåse i kylen tills det är dags att lägga ihop tårtan.

Hallonmousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10-15 minuter.

2. Mixa hallonen och sila bort det mesta av fröna (det ska vara ca 300 gram hallon när du har silat klart).

3. Blanda ner socker (2 msk) och citronsaften i hallonpurén.

4. Värm äggvitan och florsockret i en skål över ett vattenbad tills det når ca 60 grader, eller känn mellan fingrarna att alla sockerkristaller har smält.  Häll då över det i en vispskål och vispa tills det är en styv och blank maräng som håller rumstemperatur.

5. Vispa grädden väldigt lätt, den ska bilda toppar, men som faller tillbaka när du släpper vispen. Vispar du för hårt blir moussen grynig.

6. Värm ca 1 dl av hallonpurén och blanda ner gelatinet så det smälter och blanda sedan samman med den kalla hallonpurén.

7. Blanda ner hallonpurén i marängmassan och vänd sedan ner hälften av grädden och vänd försiktigt runt.

8. Vänd sen försiktigt ner resten av grädden.

Marängsmörkräm

1. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad tills de når 65-70 grader, eller alla sockerkristaller har smält när du känner med fingrarna.

2. Häll över i en vippskål och vispa tills marängen har kallnat, det tar minst 10 minuter.

3. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget på medelhög vipphastighet och vispa sedan på högsta hastighet i 2-3 minuter tills du har en blank och fin smörkräm.

4. Tillsätt hallonpurén, se till att den håller rumstemperatur och tillsätt max 1 tsk i taget och se till att det blandas ordentligt. Det har väldigt lätt för att skära sig, så var försiktig.

Montera tårtan

1. Skär av översta toppen på tårtbottnarna så att de blir jämna, och dela dem sedan på mitten längs med så att du har fyra lika stora bottnar.

2. Klä formen som du bakade bottnarna i med gladpack, eller ännu hellre, sätt tårtplastremsor runt om så att du har en stadig form med höga kanter att montera tårtan i.

3. Lägg en botten i botten av formen och fyll ett lager med hallonmosse. Lägg på en botten till och sedan mousse. Fortsätt tills du har en tårtbotten kvar, se till att det är en som legat längst ner när den bakats så att du får en fin och jämn kant.

4. Plasta in tårtan ordentligt och låt den stå i kyl i minst 3-4 timmar, gärna över natten.

5. Tag loss tårtan från formen och lägg den på ett fat. Bred ett lager av smörkräm runt om tårtan och låt den stå i kyl i 15 minuter.

6. Bred ett lager till med smörkräm och gör den jämn och fin. Ställ den sedan kallt i 15 minuter till.

7. Spritsa rosor på toppen av tårtan. Jag använde mig av tyllen ”Wilton 2D”, du kan också använda ex Wilton 1M.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg