Dessa kreationer är inspirerade av Maja Vase och hennes E-bok med nyårsdesserter.
Så gott det är ändå med bara mousse! Här möter choklad hallon och de gifter sig så bra ihop! Övertäckta med en glansig chokladglaze och vilandes på en bas av kex.
Här hittar ni formar som är bra att använda.
RECEPT
Jag använde silikonformar med halvklot som är 5 cm i diameter. Det blir ca 8-10 bomber.
Chokladmousse
100 g mörk choklad
1 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 10 minuter.
2. Hacka chokladen och smält den i en skål över ett vattenbad.
3. Koka upp 0,5 dl av grädden och smält gelatinet i den. Häll den över chokladen och rör om till en jämn chokladsmet.
4. Vispa resten av grädden löst (för hårt vispad grädde ger en grynig mousse).
5. Vänd försiktigt ihop chokladröran och den vispade grädden.
6. Häll moussen i silikonformar och ställ in i frysen.
Hallonmousse
100 gram frusna hallon
1 gelatinblad
35 gram socker
1 tsk vaniljsocker
1 matsked pressad citron
1 dl vispgrädde
50 gram grekisk yoghurt.
1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 10 minuter.
2. Lägg hallon, socker, vaniljsocker och citronsaft i en liten kastrull och värm tills det sjuder.
3. Sila hallonpurén genom en sil och smält gelatinet i purén. Låt den svalna till rumstemperatur.
4. Vispa grädden lätt och vänd ner yoghurten i den.
5. Blanda ner lite i taget av hallonen i grädde och yoghurt tills du har en len och jämn mousse.
6. Häll moussen i silikonformar och ställ in i frysen.
Kexbas
100 gram havrekex eller digistive
5 gram kakao
en nypa salt
50 gram smör
1. Smält smöret.
2. Mixa kex, kakao och salt och blanda sedan i smöret.
3. Placera en utstickare (ca 4 cm i diameter) på en skärbräda med bakplåtspapper på. Fyll i lite kexmix och tryck ut och platta till med dina fingrar. Lyft försiktigt bort kakformen och upprepa proceduren. Ställ sedan in dem i kylen.
Chokladglaze
6 gelatinblad
100 ml grädde
60 ml vatten
150 gram socker
150 gram glykossirap
60 gram kakao.
1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten.
2. I en liten gryta, häll grädde, vatten, socker och glykos och låt det koka upp. Ta sedan bort från värmen.
3. Smält gelatinet i den varma vätskan.
3. Sikta kakaon i en skål och häll över den varma vätskan. Rör om tills allt är blandat.
4. Häll glazen i en hög smal mix-skål och kör med handmix. Akta dig för att få luftbubblor i. Täck sedan med plastfolie och låt svalna till 35 grader.
Montera
1. Sätt kexbottnarna på ett fat.
2. Ta fram dina mousser. Lossa en med hallon och en med choklad och fäst dem tillsammans till ett klot. Detta kan vara enklare att göra om man värmer bottnarna lite. Jag brukar ta en glastallrik eller en metallskål och sätta upp och ner över kokande vatten och sen bara snabbt låta moussekloten röra vid dem så att de smälter lite i botten, och sen fäster jag dem tillsammans till ett klot.
3. Upprepa detta med alla bomber. Men jobba snabbt, de måste fortfarande vara ordentligt frusna när du ska hälla glazen över.
4. Lägg bomberna på ett galler eller håll dem en och en på en palett, och häll försiktigt glazen över. Lyft dem sen och placera dem på kexbotten. Dekorera om du vill med frystorkade hallon och hackade nötter.
Erika Johansson
Tror du att receptet på hallonmoussen skulle gå att öka på och använda i en tårta? ☺️
Emma Brink Rask
Helt säkert!
Emma Sildeberg
Hur förvarar du dessa godbitar? Hur länge håller de?
Emma Brink Rask
I kylen i en tät burk håller de upp till en vecka, på samma sätt i kylen ett par månader.