Kalla mig gärna ett geni. Att servera en smarrig hallon- och chokladdessert OVANPÅ en cookie. Hur smart?! Hallonmousse, vispad chokladganache och smörkola tillsammans med en mjukseg chocolate chip cookie. Gott, fint och festligt!
Den här desserten är enkel att förbereda och egentligen en perfekt dessert att göra om du kanske har lite restgrejer i frysen. Eller det är kanske bara bakbloggare som har det?
Såklart kan den här desserten varieras i det oändliga från smak och variant på cookie till vad du väljer att ha ovanpå. Jag gjorde en med rätt klassiska dessersmaker, som choklad, hallon och kola.
Jag valde att göra en cookie som inte blir så väldigt knaprig eller för seg, för jag ville att man enkelt skulle kunna skära igenom den med en dessertgaffel eller sked. Så den är mer mjuk och porös än kanske sådär segknaprig som man kanske önskar när man bara äter kakan. Jag vill också få lite höjd på den, att den inte skulle bli för platt. Om du hellre vill använda ditt favoritrecept på cookie, så gör du såklart det.
Först hade jag nog tänkt att jag skulle göra min ”desserttallrik” på ovansidan av cookien, men det blev helt enkelt både enklast och snyggast att vända den upp och ner och servera den så här.
Du kan lägga på grejerna på kakan och förvara dem i kyl i några timmar innan du serverar, det går fint. Gör gärna mousse (använd vilka silikonformar du har hemma, jag har använt quenelle 24 och pomponnetes 18 , det blev precis lagom att göra 6 queneller och 12 pomponnetes) och chokladgrädde dagen före du ska servera desserten. Även kakorna kan du göra dagen före, eller ännu tidigare och frysa dem. Smörkolan går även den fint att förbereda och förvara i kylen eller frysen. Den ska helst dock vara nästan rumstempererad för att kunna spritsas. Du kommer att få en del smörkola över, den kan du frysa. Om du vill kan du också bara använda dulce de leche (karamelliserad mjölk), se då till att du tar den direkt från burken utan att röra om i den, då blir den spritsbar. Om du rör i den så blir den för lös för att spritsa.
Vill du inspireras av fler desserttallrikar? Kolla in alla mina här >>