Hallon- och chokladdessert på chocolate chip cookie

29 september, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Kalla mig gärna ett geni. Att servera en smarrig hallon- och chokladdessert OVANPÅ en cookie. Hur smart?! Hallonmousse, vispad chokladganache och smörkola tillsammans med en mjukseg chocolate chip cookie. Gott, fint och festligt!

Den här desserten är enkel att förbereda och egentligen en perfekt dessert att göra om du kanske har lite restgrejer i frysen. Eller det är kanske bara bakbloggare som har det?

Såklart kan den här desserten varieras i det oändliga från smak och variant på cookie till vad du väljer att ha ovanpå. Jag gjorde en med rätt klassiska dessersmaker, som choklad, hallon och kola.

Jag valde att göra en cookie som inte blir så väldigt knaprig eller för seg, för jag ville att man enkelt skulle kunna skära igenom den med en dessertgaffel eller sked. Så den är mer mjuk och porös än kanske sådär segknaprig som man kanske önskar när man bara äter kakan. Jag vill också få lite höjd på den, att den inte skulle bli för platt. Om du hellre vill använda ditt favoritrecept på cookie, så gör du såklart det.

Först hade jag nog tänkt att jag skulle göra min ”desserttallrik” på ovansidan av cookien, men det blev helt enkelt både enklast och snyggast att vända den upp och ner och servera den så här.

Du kan lägga på grejerna på kakan och förvara dem i kyl i några timmar innan du serverar, det går fint. Gör gärna mousse (använd vilka silikonformar du har hemma, jag har använt quenelle 24 och pomponnetes 18 , det blev precis lagom att göra 6 queneller och 12 pomponnetes) och chokladgrädde dagen före du ska servera desserten. Även kakorna kan du göra dagen före, eller ännu tidigare och frysa dem. Smörkolan går även den fint att förbereda och förvara i kylen eller frysen. Den ska helst dock vara nästan rumstempererad för att kunna spritsas. Du kommer att få en del smörkola över, den kan du frysa. Om du vill kan du också bara använda dulce de leche (karamelliserad mjölk), se då till att du tar den direkt från burken utan att röra om i den, då blir den spritsbar. Om du rör i den så blir den för lös för att spritsa.

Vill du inspireras av fler desserttallrikar? Kolla in alla mina här >>

Hallon- och chokladdessert på chocolate chip cookie

4/5(4)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

Cookies

120 g smör, rumstempererat

45 g strösocker (0,5 dl)

80 g farinsocker eller ljust muscovadosocker (1 dl)

1 ägg

180 g mjöl (3 dl)

1 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbornat

0,25 tsk salt

2 tsk vaniljsocker

50 g fint hackad mörk choklad

Hallonmousse

1 gelatinblad (jag använder Dr Oetkers)

50 g hallonpuré (0,5 dl) (Ca 75 g frusna hallon som jag tinat och pressat genom en sil.

1 msk pressad citron

45 g socker (0,5 dl)

1 dl vispgrädde

50 g turkisk yoghurt (0,5 dl)

Vispad chokladganache

2 dl vispgrädde

50 g mörk choklad (55-70%)

1 msk glykos (frivilligt, men hjälper till att den inte ska skära sig)

Smörkola

Se recept här (jag gjorde en halv sats och fick ändå en del över, men rekommenderar dig inte att göra mindre).

Övrigt

Färska hallon

Chokladkulor (från Valrhona)

Rosa chokladkulor (från Callebaut)

Citronmeliss

Instruktioner:

Cookies

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader över- och undervärme).

2. Vispa smör och socker tills det blir ljusare och krämigt. Tillsätt ägget och vispa ner det.

3. Blanda samma alla torra ingredienser och rör ner dem i degen, rör till sist ner chokladen. Nu har du en kakdeg, den kan vara lite kladdig men det är ok.

4. Med en kakskopa eller sked tar du ut klumpar, a 85 gram, eller dela degen i 6 lika stora delar. Rulla dem till bollar och lägg dem, med ganska stort mellanrum på en plåt. Grädda i 10-12 minuter, och ta sedan ut dem och låt dem svalna på plåten.

Hallonmousse

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Koka upp hallonpurén, socker och citronsaften. Smält sedan gelatinet där i. Låt det svalna något.

3. Rör samman hallon och citron med den turkiska yoghurten.

4. Vispa grädden lätt och vänd sedan ihop det med resten tills du har en slät mousse. Häll moussen i formarna och sätt på frys i 4-5 timmar. Gärna över natten.

Vispad chokladganache

1. Hacka chokladen och lägg den i en bunke.

2. Koka upp hälften av grädden med glykosen och häll det över chokladen. Rör om tills du har en blank ganache. Häll ner den kalla grädden och rör om (eller stavmixa gärna) tills du har en enhetlig kräm. Sätt platsfolie tätt intill ytan och ställ in den i kylen tills den är helt kylskåpskall, gärna över natten.

Lägg ihop desserten

1.Lägg varje kaka upp och ner på assietter. Ta fram moussen från frysen, lossa den från formarna och lägg den fint på varje kaka. (den tinar på typ en halvtimme, så det går fort)

2. Vipsa chokladganachen krämig och häll den på spritspåse. Jag använde dels tyllen Wilton 8D men också en vanlig rund tyll. Spritsa ut lite på och runt moussen.

3. Lägg smörkolan på en spritspåse med en rund tyll och spritsa ut på 3-4 ställen på kakan.

4. Dekorera med färska hallon, chokladkulor och citronmeliss.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg