Hallon och citroncheesecake med randigt band

5 juli, 2024
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Syrlig cheesecake med smak av hallon och citron gömmer sig innanför ett randigt sockerkaksband. Inte helt olikt en tivolikarusell pryder denna cheesecake ditt festliga fikabord.

Enkel cheesecake som inte kräver ugn eller frys samsas och smakar syrligt gott tillsammans med det söta och mjuka bandet som bakas på samma sätt som rulltårta.

Jag har gjort denna tårta i två olika formar. En som är 16 cm och en som är 20 cm. Jag använde en silikonform och en tårtring, men det går fint att använda silikonformar till båda, eller tårtringar, eller springformar om du har det.

Här finns silikonform i storlek 16 cm och här finns i storlek 20 cm.

Tips!

  • Om du fryser tårtan innan du lossar den från formen så blir undersidan, som blir översidan på tårtan, mest slät.
  • Om den tunna sockerkaksbotten ska ligga framme en stund innan du är redo att sätta den på tårtan, se till att plasta in den ordentligt så att den inte torkar.
  • Till 75 g hallonpuré behöver du ca 100 g hallon, frysta bär som du tinat går utmärkt.
  • Du kan naturligtvis hälla de två olika cheesecake-smetarna på varandra i samma form. Då får du bara inte mönstret på toppen där båda färgerna syns.

Jag har använt mig av randiga rulltårtor i bakverk tidigare. Kolla denna körsbärskaka eller denna irish coffee-bakelse.

Detta recept gjorde jag ursprungligen för Tidningen Hembakat 2022. 

Hallon- och citroncheesecake med randigt band

5/5(1)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Halloncheesecake

2 gelatinblad

75 g hallonpuré (mixade och silade hallon) (0,75 dl)

150 g färskost

60 g florsocker (1 dl)

150 g vispgrädde (1,5 dl)

Citroncheesecake

2 gelatinblad

50 g saft från citron (0,5 dl)

150 g färskost

90 g florsocker (1,5 dl)

150 g vispgrädde (1,5 dl)

Randigt sockerkaksband

2 ägg

90 g strösocker (1 dl)

0,5 tsk bakpulver

80 g vetemjöl (1,3 dl)

35 g mjölk (0,35 dl)

Några droppar rosa karamellfärg

Övrigt

Färska hallon

Citronmeliss

Instruktioner:

Halloncheesecake

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter. Värm hallonpurén i mikron eller i en liten kastrull tills den är minst 85 grader. Smält sedan gelatinet där i.

2. Vispa färskost och florsocker till en jämn massa, vispa samman med vätskan.

3. Vispa grädden tills den är tjockflytande och vänd sedan samman med färskosten. Häll smeten i en form som är 16 cm. Antingen en silikonform eller en annan form som du klätt med plastfolie. Ställ in formen i frysen så att cheesecaken blir helt frusen.

Citroncheesecake

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter. Värm citronsaften i mikron eller i en liten kastrull tills den är minst 85 grader. Smält sedan gelatinet där i.

2. Vispa färskost och florsocker till en jämn massa, vispa samman med vätskan.

3. Vispa grädden tills den är tjockflytande och vänd sedan samman med färskosten.

4. Ta fram en form som är 20 cm. Antingen en silikonform, en tårtring som du klär med tårtplast eller en springform som du klär invändigt med plastfolie. Ta fram den frusna halloncheesecaken och lossa från formen, lägg den med den slätaste sidan nedåt mitt i din större form, du får nu alltså ett par cm luft mellan cheesecake och formens kant. Häll citroncheesecakesmeten på och runt om. Se till att smeten fördelas jämnt utan luftfickor och stryk så att du har en jämn yta. Sätt in formen i kylskåpet och för att sätta sig i minst 3–4 timmar. Du kan även ställa den i frysen om du vill.

5. Lossa sedan cheesecaken från formen och lägg den med undersidan uppåt på det fat du vill servera den på.

Randigt sockerkaksband

1. Sätt ugnen på 220 grader varmluft (250 grader över- undervärme). Förbered en bakplåt med ett bakplåtspapper och två spritspåsar.

2. Vispa ägg och socker i 3–4 minuter tills det är riktigt fluffigt. Vänd ner mjöl och mjölk och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.

3. Häll över hälften av smeten i en mindre skål och färga försiktigt rosa med karamell- eller pastafärg. Blanda så lite som det bara går för att behålla luften i smeten.

4. Häll den vita smeten i en spritspåse och den rosa i den andra, klipp av spetsen på påsarna, ca 1 cm och spritsa från kortsida till kortsida (ca 20 cm brett) i ränder på bakplåtspappret, varannan vit och varannan rosa. Grädda i 4 minuter och lägg den sedan med ytan nedåt på ett nytt bakplåtspapper. Dra försiktigt bort det första bakplåtspappret.

5. När den svalnat skär du bort kanterna så att du har jämna kanter. Mät sedan hur hög din cheesecake är och skär remsor som är lika höga. Fäst sockerkaksremsorna utmed kanten på cheesecaken, du får skarva och klippa av det som blir över.

6. Dekorera med hallon och citronmeliss runt kanten på tårtan.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg