Syrlig cheesecake med smak av hallon och citron gömmer sig innanför ett randigt sockerkaksband. Inte helt olikt en tivolikarusell pryder denna cheesecake ditt festliga fikabord.
Enkel cheesecake som inte kräver ugn eller frys samsas och smakar syrligt gott tillsammans med det söta och mjuka bandet som bakas på samma sätt som rulltårta.
Jag har gjort denna tårta i två olika formar. En som är 16 cm och en som är 20 cm. Jag använde en silikonform och en tårtring, men det går fint att använda silikonformar till båda, eller tårtringar, eller springformar om du har det.
Här finns silikonform i storlek 16 cm och här finns i storlek 20 cm.
Tips!
- Om du fryser tårtan innan du lossar den från formen så blir undersidan, som blir översidan på tårtan, mest slät.
- Om den tunna sockerkaksbotten ska ligga framme en stund innan du är redo att sätta den på tårtan, se till att plasta in den ordentligt så att den inte torkar.
- Till 75 g hallonpuré behöver du ca 100 g hallon, frysta bär som du tinat går utmärkt.
- Du kan naturligtvis hälla de två olika cheesecake-smetarna på varandra i samma form. Då får du bara inte mönstret på toppen där båda färgerna syns.
Jag har använt mig av randiga rulltårtor i bakverk tidigare. Kolla denna körsbärskaka eller denna irish coffee-bakelse.
Detta recept gjorde jag ursprungligen för Tidningen Hembakat 2022.