Guide till bättre bakbilder på Instagram

5 januari, 2019

När man är riktigt nöjd med ett bakverk så vill man gärna visa upp det för andra. Där står tårtan på diskbänken och man tar fram mobilen och knäpper ett par kort, väljer det bästa och klick klick så är bilden ute på Instagram. Så gjorde jag för bara något år sen. Sen insåg jag att om jag bara la 5-10 minuter till på att skapa en fin bild så gjorde det all skillnad för resultatet och för hur många människor som ville se och gilla den på Instagram.

Jag är ingen proffsfotograf. Från skolan och någon kvällskurs för längesen förstår jag grunderna med bländare, slutare och ISO, men helt ärligt så fotar jag under normala omständigheter de flesta av mina bilder med kamerans automatiska inställningar. Jag har dock ambitioner om att bli bättre på att lägga tid på manuella inställningar. Sedan jag startade bloggen så fotar jag alla mina bilder med min Panasonic Lumix GF7, en liten behändig systemkamera. Men du måste absolut inte ha en systemkamera för att maxa dina bilder och få dem att se fantastiska ut. Det går precis lika bra med mobilen.

Här är mina tips!

Ljuset

När man ska fota bakverk och mat så är dagsljuset din bästa vän! Gör allt i din makt för att kunna utnyttja det. Det finns dagsljuslampor, men de är inte samma sak och inget som de flesta människor investerar i.

Jag fotar alla mina bilder på min marmorköksö där det finns stort ljusinsläpp från tre vädersträck. Ibland är det nästan för ljust, det är väldigt specifika timmar på dygnet som jag kan fota. Typ mellan kl 10- kl 14 beroende på årstid. Akta dig för direkt solljus, det skapar onödiga skarpa skuggor på ditt bakverk. Om solen skiner, välj skuggan.
Så här i vintertid är det en kamp med dagsljus, men även molniga dagar så kan man få superfina bilder om man bara flyttar sig närmre fönstret. Och vad du än gör, använd aldrig blixt!

Om man inte hinner fota under de 3 timmarna det finns dagsljus i januari då? Ja, då får man försöka göra vad man kan. Undvik att sätta bakverket direkt under lysrörsbelysning, som exempelvis på spisen eller diskbänken. Kanske hellre då på köksbordet med en mer bred allmän belysning. Och tro mig, hur bilden än blir så finns det massor att göra i efterbearbetning, vilket vi kommer till sen. Då är det bättre att utgå från en lite mörkare bild än en som är starkt gul av lysrörsbelysning.

Rensa!

När jag började fota mina bakverk bar jag ut dem på balkongen, satte dem på bordet eller på grillen och tog några bilder med mobilen. Ljuset var visserligen ok, men så mycket som störde i bakgrunden. Försök att rensa. Du måste inte investera i bakgrunder och kulisser, men plocka undan! Sätt bakverket på köksbordet om du vill, men ta bort allt som inte hör till. Visst kan du vilja ha lite rekvisita, som en duk, en blomma eller ett fint porslin. Men allt som inte har med bakverket att göra ska bort! Kulissen som jag allra oftast använder är en vit kökslucka som jag köpt på fyndavdelningen på IKEA för 70 kr. Den sätter jag på köksbordet och stänger på så sätt ut hela mitt vardagsrum och skapar lugn i bilden så att fokus kan hamna på bakverket.

Exempel på mina bilder innan jag började lägga tid på att få fina bilder. Lysrörsbelysning och fula bakgrunder. Ta bort stolen Emma!

Sök inspiration

Att låta sig inspireras av andra är nyckeln till allt innehåll  på min blogg. Låt oss säga att jag har bakat macarons för första gången och ska fota dem. Då söker jag först på  hashtaggen macarons på Instagram för att se hur andra bilder på macarons ser ut. Sen söker jag på ”macarons photography” på Pinterest och ser hur andra har valt att fotografera sina macarons. Kanske ser jag ett visst sätt att lägga upp dem på som jag gillar, någon kanske har använt rekvisita som liknar något jag har hemma, en annan har valt en ljussättning som jag tycker om. Sen tar jag alla de intrycken och skapar en bild i mitt huvud av hur jag vill fotografera mina macarons. Det är alltid bra att ha en klar bild i sitt huvud av hur den färdiga bilden ska se ut innan man sätter igång och knäpper kort.

Efterbearbetning

Av alla mina tips är det här det bästa! Jag ser SÅ många som lägger upp bilder på Instagram på helt magiska bakverk, och sen har de inte gjort någonting mer än fotat bilden och publicerat den. Det tar ca 30 sekunder (ja,ok, ibland håller jag på i en kvart) att dra i några reglage för att få din bild att se så mycket bättre ut.

Länge använde jag efterbearbetningen som finns i Instagram-appen, och då menar jag inte filterna, (håll er för guds skull borta från dem!), utan den manuella redigeringen. Men nu har jag gått över till en app som heter Snapseed, mest för att jag då har möjlighet att spara olika versioner av bilderna.

Men principen är densamma. Välj redigering, öka ljusstyrkan, öka kontrasten något, lägg på högdagrar och öka skärpan. Det är helt magiskt vilken skillnad det gör för bilderna. Precis som med vanliga fotomodeller är nästan alltid mina tårtor snyggare på bild än i verkligheten.

Exempel på före och efter 30 sekunders efterbearbetning. Ingen jättestor skillnad, men den skillnad som gör att bilden kommer att sticka ut ur flödet.

Hitta rätt vinkel

De flesta bakverk och matbilder vill man ha på ganska nära håll. Ibland kan jag dock se bilder på Instagram, på typ kladdkaka, där man bara ser en kladdig bild, utan kontext. Då vill jag skrika ”step away from the kladdkaka!!”. Med det sagt, gå gärna nära, fånga detaljer och texturer men försök att alltid få med kontexten från resten av bakverket.

Släpp tanken på att man måste ha med hela tårtan i bilden. Oftast är det finast att bara fota en del av den, man fattar helheten ändå. De flesta bilder på bakverk blir allra bäst stående, och det är faktiskt bevisat att stående bilder får fler likes än liggande på Instagram, (be mig inte om källa på det dock).

Generellt så behöver du bara fota ditt bakverk från tre vinklar, beroende på vilken typ av bakverk det är och vad du vill fånga. Ta några bilder rakt uppifrån, några rakt framifrån och några från 45 graders vinkel. Då är du safe!

Hashtagga

Ok, när man har gjort allt det här då och lagt upp en magiskt fin bild på sin tårta. Hur ska man få likes på den, om man inte har så många följare?

Använd hashtags! Men gör det med omsorg. Genom att använda hashtags kan även de som inte följer dig hitta dina bilder. Titta på hur andra gör, och välj ut de hashtags som du tycker passar på din bild. Försök vara specifik. Hashtaggen #choklad har exempelvis 315 000 inlägg och det är lätt att komma bort i mängden, använder du istället #chokladtårta finns bara 9000 inlägg. Välj dock en hashtagg som faktiskt används.

Det finns också konton med många följare som gärna publicerar andras bilder med hänvisning, att få sin bild omnämnd är ett bra sätt att få nya följare att hitta till ditt konto. Tagga gärna de kontona i dina bilder Men var sparsam, spamma inte och gör det bara med de bilder du verkligen tror har en chans att bli regrammade.

Lyssna på Bakpoddens avsnitt om att lyckas med bakning på Instagram

Lycka till och följ gärna @brinkenbakar på Instagram!

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg