Grundrecept på gräddbollar

20 april, 2020

Gräddbollar, skumbollar, mumsmums, marängfluff. Vad man än vill kalla de söta underverken, så är här ett grymt grundrecept. Helt utan gelatin.

Du kan använda vilken typ av botten du vill. Jag har gjort med muffinsbotten, kladdkaka, mandelbotten, chocolate chip cookies och mördegsbotten. Du kan också använda vilket köpekaka du vill. Här har jag runda bragokex, och det har jag använt förut också.

Vätskan i smeten kan du byta ut mot citronsaft, glögg, äpplejuice eller vilken annan vätska du vill för att ändra smak. Du kan också smaksätta smeten i efterhand med torkat bärpulver, hackad choklad eller vad du vill.

Du kan också välja att doppa dem i vilken choklad du vill. Jag brukar temperera chokladen men det är inget måste. Det kan underlätta att hälla ett par teskedar olja i chokladen för att den ska bli lite mer lättflytande och lättare att doppa i.

De här är spritsade med tyllen 1M genom att bara hålla den rakt upp, spritsa långsamt och föra spritspåsen lite upp och ner så att volangerna bildas.  De blev så vackra att jag inte ens ville doppa dem i choklad.

Lyssna gärna på avsnittet av Bakpodden Tillåt Kakor där vi ägnar ett helt avsnitt åt gräddbollar.https://soundcloud.com/user-850773725/43-mums-mums-skumtoppar-och-svenska-bomber

Grundrecept på gräddbollar

3.8/5(36)
Röster
Portioner: Ca 20 gräddbollar beroende på storlek

Ingredienser:

240 g socker (drygt 2,5 dl)

75 g vatten (0,75 dl)

115 g glykos (knappt 1 dl)

140 g äggvitor (ca 4)

20 g socker (1,5 msk)

Instruktioner:

1. Häll socker, vatten och glykos i en kastrull och koka upp till 118 grader.

2. När termometern närmar sig 115 grader börjar du vispa äggvitorna och tillsätter den lilla mängden socker.

3. Vid 118 grader häller du sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna medan du vispar.

4. Vispa sedan på högsta hastighet i minst 10 minuter.

5. Häll skummet på en spritspåse med en stjärntyll. Spritsa på kexen och låt dem sedan stå framme i ca 15-30 minuter innan du doppar dem i choklad om du vill göra det.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg