Grundrecept på chokladmousse i fyra nyanser

8 december, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Grundrecept på chokladmousse i fyra nyanser, det vill säga mörk chokladmousse, mjölkchokladmousse, vit chokladmousse och chokladmousse av karamellchoklad.

I min bok, Desserter, har jag en dessert i glas som består av fyra olika chokladmousser. Den är såklart supergod i sig, men mest så tänker jag att det var ett bra sätt att presentera grundrecept på chokladmousse. Så nu gjorde jag en typ av tårta på samma sätt för att skriva detta inlägget med grundrecept. Dessa mousser kan man använda att stöpa i silikonformar, i glas eller ha som fyllning i tårtor.

Läs min guide till att lyckas med moussetårtor här >>

Du kan dock inte spritsa dessa mousser utan de ska stöpas. Men jag är faktiskt inget fan av spritsad mousse, tycker mest att det blir grynigt och fult, spritsa då hellre en vispad pannacotta eller chantilly. Men de här mousserna är ganska flytande när man gör dem, och det gör att de blir superfina att stöpa, du får inga luftbubblor eller fula märken och dessutom gör det att de blir otroligt krämiga, släta och lena mousse när de stelnar. Om du stöper dem i silikonform så måste de frysas, sen lossas från formen och därefter tina där du vill ha dem. Men om du stöper dem i glas eller på nåt annat sätt så räcker det fint att de får stelna i kylen.

Chokladmousse kan man göra på massa olika sätt. Med äggulor, med marängbas eller pate a bomb. Men dessa mousser är de allra enklast tänkbara och består bara av choklad och grädde (och i vit- och karamellchoklad även gelatin). Recepten är inspirerade av Maja Vase, jag har gjort lite justeringar men det är hennes metod jag använder. Och det är dels för att det är så himla enkelt, och sen för att det faktiskt blir den krämigaste moussen med exakt den konsistensen som jag gillar.

Metoden går ut på att först göra en ganache med chokladen och en liten del av grädden och sedan vända samman den med resten av grädden som är vispad lätt. Och här menar jag lätt, om den är tjock som färdigvispad grädde så får du en klumpig och grynig mousse. Grädden ska ha tjocknat men fortfarande vara flytande. Jag brukar smälta chokladen först innan jag häller på den varma grädden, det är för att ganachen verkligen ska bli slät och fin. Du kan också byta ut den delen av grädden som värms mot ex kaffe, passionsfruktsjuice eller vilken annan vätska som helst.

Om du ska stöpa moussen i en silikonform och sedan trycka ner en botten eller interiör så rekommenderar jag dig att hälla moussen i formen och sedan sätta in den i frysen i 5-10 minuter innan du gör det, för att inte riskera att din botten eller interiör sjunker.

Kan man göra dessa med alla typer av choklad? Ja, förvisso, men du behöver ha en viss kakaohalt för att proportionerna ska funka och för att moussen ska hålla ihop. I dessa recept är det ingen gelatin i varken den mörka chokladen eller i mjölkchokladen, men då krävs det att det inte är den blekaste mjölkchokladen i godishyllan utan att den har en ok kakaohalt. Du KAN såklart använda Marabou, men då skulle jag nog säkra upp med ett halvt gelatinblad också för att den ska hålla ihop.

Jag använder oftast choklad från Callebaut. Men även Valrhona, Malmö chokladfabrik, Cacao Barry och även Lindt funkar fint. Det jag beskriver som karamellchoklad är den som hos Callebaut heter Gold och Valrhona kallar Dulcey. Men den finns även från andra märken och kan gå att hitta i välsorterade matbutiker.

När det gäller kakaohalten så skulle jag säga att mörk choklad bör ligga på mellan 55 % – 70 %, mjölkchoklad mellan 35 % – 45 % och vit choklad mellan 28 %- 35 % för att dessa recepten ska bli som bäst. Ju högre kakaohalt desto stabilare mousse.

Karamellchoklad räknas som vit choklad och samma proportioner gäller, detsamma med smaksatta varianter av choklad, ex passion eller apelsin.

Tårtan på bilden gjorde jag genom att stöpa mousserna i den här formen och sedan stapla dem på varandra.

Grundrecept på chokladmousse i fyra nyanser

3.9/5(35)
Röster
Portioner: ca 2,5 dl mousse av varje sort

Ingredienser:

Mörk chokladmousse

80 g mörk choklad (55 % – 70 %)

1,5 dl vispgrädde

Mjölkchokladmousse

100 g mjölkchoklad (35 % – 45 %)

1,5 dl vispgrädde

Karamellchokladmousse

0,5 gelatinblad

100 g karamellchoklad

1,5 dl vispgrädde

Vit chokladmousse

0,5 gelatinblad

100 g vit choklad (28 % – 35 %)

1,5 dl vispgrädde

Instruktioner:

Mörk chokladmousse

1. Smält chokladen försiktigt i en liten bunke.

2. Koka upp 0,5 dl av grädden och häll över chokladen och rör om till en jämn kräm.

3. Vispa resten av grädden lätt och vänd samman med chokladen. Häll i önskad form.

Mjölkchokladmousse

1. Smält chokladen försiktigt i en liten bunke.

2. Koka upp 0,5 dl av grädden och häll över chokladen och rör om till en jämn kräm.

3. Vispa resten av grädden lätt och vänd samman med chokladen. Häll moussen i önskad form.

Karamellchokladmousse

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.

2. Smält chokladen försiktigt i en liten bunke.

3. Koka upp 0,5 dl av grädden och smält gelatinet där i. Häll över chokladen och rör om till en jämn kräm.

4. Vispa resten av grädden lätt och vänd samman med chokladen. Häll moussen i önskad form.

Vit chokladmousse

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.

2. Smält chokladen försiktigt i en liten bunke.

3. Koka upp 0,5 dl av grädden och smält gelatinet där i. Häll över chokladen och rör om till en jämn kräm.

4. Vispa resten av grädden lätt och vänd samman med chokladen. Häll moussen i önskad form.

Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Hej!
  Till hur många är mjölkchoklad moussen till? Ska göra dessert till 30 personer, och funderade va mycket jag behövde inhandla så det räcker.
  Med vänlig hälsning, Janina

  • A
   Emma Brink Rask

   Det beror såklart helt på hur den ska serveras. Men som du ser under ”portioner” så blir det ca 2,5 dl färdig mousse.

 • Vilket toppeninlägg, tack för bra guide!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg