Granatäppletårta med hasselnötter och choklad

3 november, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Hasselnötsbotten med brynt smör, schweizernötstryffel, granatäpplecheesecake och mirrorglaze med vit choklad. Som huvudnummer på fikabordet under advent, jul eller nyår passar den här tårtan perfekt.

Den är lite snobbig men smakar också ljuvligt. Den här tårtan dansar ringdans på tungan.

Här hittar du silikonformen som jag har använt, med det går också fint att använda en silikonform av den här varianten. Botten kan du baka i en silikonform på 16 cm eller i en tårtring eller springform.

Läs gärna min artikel om hur du lyckas med mirrorglaze >>

Det finns granatäpplekärnor att köpa färdigskalade i frysdisken som är perfekta när man vill åt vätskan, du kan också köpa granatäpplejuice. Däremot så rekommenderar jag dig att använda färska granatäpple till dekoren ovanpå tårtan.

Även färdigrostade och skalade hasselnötter finns att köpa, bland annat ICA har såna.

Så här kan du planera din tårta:

Dag 1: Baka botten. Gör tryffeln och bred ut över botten. Gör cheesecaken och montera tårtan och sätt in i frysen.
Dag 2: Gör glazen. Glazea tårtan och sätt in den i kylen för att tina.

Botten kan göras i förväg och frysas. Den monterade tårtan kan stå i frysen i upp till ett par veckor. Glazen kan även den göras i förväg och du kan ha den i kylen i upp till en vecka. Bara värm på den försiktigt i mikron när du ska använda den.
Du kan glazea tårtan på kvällen och låta den tina i kylen över natten och sen dekorera nästa dag inför servering.
Du kan även glazea tårtan och sätta tillbaka den i frysen direkt efter för att sen ta fram och låta den tina i kylen när du ska servera den.

Detta receptet är ursprungligen publicerat i min bok Tårtor & Smörgåstårtor, den hittar du här >>

 

Granatäppletårta med hasselnötter och choklad

3.8/5(23)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Hasselnötsbotten

60 gram smör

40 gram strösocker (½ dl)

20 gram hasselnötsmjöl, eller malda hasselnötter (½ dl)

20 gram vetemjöl (1/3 dl)

¼ tsk bakpulver

¼ tsk salt

35 g äggvita (ca 1 st)

Scheizernötstryffel

½ dl vispgrädde

100 g Marabou schweizernöt

1 krm salt

Granatäpplecheesecake

1 ½ gelatinblad

100 g granatäpplejuice (200 g mixade och silade kärnor) (1 dl)

150 g färskost, tex philadelphia

60 g florsocker (1 dl)

150 g vispgrädde (1 ½ dl)

Vit chokladglaze

3 gelatinblad

75 g vit choklad

50 g vispgrädde (½ dl)

25 g vatten (¼ dl)

75 g socker (knappt 1 dl)

75 g glykossirap (½ dl)

Dekor

25 g granatäpplekärnor (¼ dl)

8-10 hela rostade hasselnötter

Oxalis

Instruktioner:

Hasselnötsbotten

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig) klä en form, 16 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten och runt kanterna.

2. Bryn smöret och låt det svalna något.

3. Blanda alla torra ingredienser. Rör sedan ner smöret och tills sist äggvitan (ovispad). Bred ut smeten i formen och grädda i 10–12 minuter tills den är genombakad. Låt kakan svalna helt.

Schweizernötstryffel

1. Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en bunke.

2. Koka upp grädden och häll den över. Låt stå i nån minut och rör sedan om tills du har en glansig ganache. Bred ut ganachen över hasselnötsbotten och låt det stelna i kylskåp.

Granatäpplecheesecake

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Värm en fjärdedel av granatäpplejuicen i en liten kastrull tills den nästan når kokpunkten. Smält gelatinet där i och blanda med resten av juicen.

3. Rör samman färskost och florsocker och rör sedan ner juicen. Vispa grädden lätt och vänd samman allt.

Montera tårtan

I springform: Klä en form eller tårtring, 18 cm i diameter, med tårtplast runt kanterna och bakplåtspapper i botten. Ställ formen på en bricka eller en skärbräda som du kan ställa in rakt i frysen. Lägg hasselnötsbotten med ganachen mitt i formen och häll cheesecakesmeten runt om, se till att du får en jämn yta. Sätt in formen i frysen i minst 6 timmar.

I silikonform: Häll cheesecaken i en silikonform, 18 cm, och lägg sedan ner botten med chokladtryffeln upp och ner i cheesecaken (med chokladen mot cheesecaken alltså). Tryck ner botten så att cheesecake och botten blir jämnlika. Jämna till kanterna med en palett. Sätt in i frysen i minst 6 timmar.

Vit chokladglaze

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Hacka chokladen och lägg den i en hög smal kanna. Koka upp vispgrädde, vatten, socker och glykossirap. Smält gelatinet där i och häll över chokladen. Mixa med en stavmixer tills du har en jämn glaze. Håll hela tiden stavmixern under ytan så att du inte får in massa bubblor i glazen.

3. Ta fram den frusna tårtan och lossa den från formen. Sätt den på en upp- och nervänd burk eller tallrik så att ett par cm av kanten på tårtan hänger ut över kanten på burken. När glazen når 35–45 grader och är lättflytande men fastnar på kanten på kannan när du snurrar den lite, så häller du glazen över tårtan. När den har runnit klart skrapar du bort det som hänger ner under tårtan och ställer tårtan på fatet som du vill servera den på.

Låt sedan tårtan tina långsamt i kylen i 5-6 timmar innan servering.

Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Så fin! Blir spännande att se om den blir lika fin hemma 🙂
    Ser inte var saltet i ganachen/tryffeln ska in. Hade lite mer choklad+ grädde och lite mindre salt än recept men blev ändå ganska salt smak – ska saltet inte vara med eller blir det kanske bättre när allt äts tillsammans!?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det spelar ingen roll när man tillsätter saltet. Salt är såklart alltid en smaksak, men när man äter allt tillsammans med den söta moussen och botten så bryter det av med lite sälta i chokladen.

  • Hejsan! Tänkte göra denna från din bok (som jag för övrigt älskar och har bakat massor av tårtor från och fått orimligt mycket oförtjänt beröm för!), men behöver göra den glutenfri, har du något tips på vad jag kan byta ut vetemjölet mot?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej, och förlåt för sent svar. Du kan byta ut mot samma mängd hasselnötsmjöl eller mot glutenfri mjölmix.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg