Hasselnötsbotten med brynt smör, schweizernötstryffel, granatäpplecheesecake och mirrorglaze med vit choklad. Som huvudnummer på fikabordet under advent, jul eller nyår passar den här tårtan perfekt.
Den är lite snobbig men smakar också ljuvligt. Den här tårtan dansar ringdans på tungan.
Här hittar du silikonformen som jag har använt, med det går också fint att använda en silikonform av den här varianten. Botten kan du baka i en silikonform på 16 cm eller i en tårtring eller springform.
Läs gärna min artikel om hur du lyckas med mirrorglaze >>
Det finns granatäpplekärnor att köpa färdigskalade i frysdisken som är perfekta när man vill åt vätskan, du kan också köpa granatäpplejuice. Däremot så rekommenderar jag dig att använda färska granatäpple till dekoren ovanpå tårtan.
Även färdigrostade och skalade hasselnötter finns att köpa, bland annat ICA har såna.
Så här kan du planera din tårta:
Dag 1: Baka botten. Gör tryffeln och bred ut över botten. Gör cheesecaken och montera tårtan och sätt in i frysen.
Dag 2: Gör glazen. Glazea tårtan och sätt in den i kylen för att tina.
Botten kan göras i förväg och frysas. Den monterade tårtan kan stå i frysen i upp till ett par veckor. Glazen kan även den göras i förväg och du kan ha den i kylen i upp till en vecka. Bara värm på den försiktigt i mikron när du ska använda den.
Du kan glazea tårtan på kvällen och låta den tina i kylen över natten och sen dekorera nästa dag inför servering.
Du kan även glazea tårtan och sätta tillbaka den i frysen direkt efter för att sen ta fram och låta den tina i kylen när du ska servera den.
Detta receptet är ursprungligen publicerat i min bok Tårtor & Smörgåstårtor, den hittar du här >>
Sofie
Så fin! Blir spännande att se om den blir lika fin hemma 🙂
Ser inte var saltet i ganachen/tryffeln ska in. Hade lite mer choklad+ grädde och lite mindre salt än recept men blev ändå ganska salt smak – ska saltet inte vara med eller blir det kanske bättre när allt äts tillsammans!?
Emma Brink Rask
Det spelar ingen roll när man tillsätter saltet. Salt är såklart alltid en smaksak, men när man äter allt tillsammans med den söta moussen och botten så bryter det av med lite sälta i chokladen.
Veronika
Hejsan! Tänkte göra denna från din bok (som jag för övrigt älskar och har bakat massor av tårtor från och fått orimligt mycket oförtjänt beröm för!), men behöver göra den glutenfri, har du något tips på vad jag kan byta ut vetemjölet mot?
Emma Brink Rask
Hej, och förlåt för sent svar. Du kan byta ut mot samma mängd hasselnötsmjöl eller mot glutenfri mjölmix.