Gräddbollar med mjölkchoklad och cookies

28 februari, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Gräddbollarna blir magiskt fina när man stöper dem i silikonformar. Här är de gjorda med mjölkchoklad och med Marylands chokladkakor i botten och smulade i smeten.

Den här silikonformen har legat på min hylla i snart ett år och jag har hela tiden tänkt att  göra något med den men det har liksom inte blivit av. Men nu fick det bli gräddbollar. Jag tempererade mjölkchoklad och gjorde skal i formarna och sedan fyllde jag med gräddbollssmet som jag krossat kakor i. Som botten lag jag Marylands cookies (samma som jag smulade i smeten). Det blev ju såklart magiskt gott!

Det var på ett sätt mindre kladdigt att  göra gräddbollar i silikonform, och på andra sätt lite mer komplicerat. Det var  inte helt lätt att få ut dem  ur formen. Mitt tips  är att trycka på så mycket  som möjligt från toppen och inte från sidorna. Då tål de mer tryck utan att  gå sönder.

Formen ska jag testa igen, men kanske med någon form av moussebakelser nästa gång.

Uppdatering! Nu har jag även testat formarna med mousse, kolla in det härkolla in det här. Jag har också bakat mjuka kakor i dem. De kan du se härDe kan du se här.

Här hittar du mitt grundrecept på gräddbollar och här finns alla mina andra recept på gräddbollar.

Förvara gräddbollarna i kylen, ät dem gärna någon av de första dagarna. Kakan i botten mjuknar ganska snabbt. Gräddbollarna går också fint att frysa.

Gräddbollar med mjölkchoklad och cookies

5/5(1)
Röster
Portioner: 6 st

Ingredienser:

120 g socker (drygt 1,25 dl)

35 g vatten (0,35 dl)

60 g glykos (knappt 0,5 dl)

70 g äggvitor (ca 1)

10 g socker (knappt 1 msk)

5 krossade cookies

Övrigt

6 st cookies (Jag använde Maryland)

300 g mjölkchoklad

Instruktioner:

chokladskalen

1. Temperera chokladen. Fördela den i formarna.  Med hjälp av en sked, se till att den kommer upp hela vägen på kanterna. Skaka formen lite så att det kommer choklad jämnt överallt. Vänd sedan upp och ner på formen (se till att ha ex ett bakplåtspapper under) och låt all överflödig choklad rinna ut. Ställ formen (med den öppna sidan neråt) på ett bakplåtspapper och ställ in den i frysen medan du gör smeten.

Gräddbollssmeten

1. Häll socker, vatten och glykos i en kastrull och koka upp till 118 grader.

2. När termometern närmar sig 115 grader börjar du vispa äggvitorna och tillsätter den lilla mängden socker.

3. Vid 118 grader häller du sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna medan du vispar.

4. Vispa sedan på högsta hastighet i minst 6-7 minuter.

5. Vänd ner de krossade kakorna i smeten. Häll skummet på en spritspåse. Klipp ett hål  och fyll chokladskalen (som fortfarande  är kvar i formen). Fyll nästan hela vägen  upp. Tryck ner en kaka i varje (kanske måste du göra kakorna lite mindre med en utstickare. Spritsa sedan lite mer choklad runt om kakorna för att försluta botten.

6. Sätt in formen i frysen i 5 minuter och tryck sedan försiktigt ut gräddbollarna  ur formen. Lossa ordentligt runt om och tryck sedan från toppen av dem, inte från sidan.

(i mina instagram höjdpunkter finns en film när jag gör detta)

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Hej Emma!
  Jag vill köpa form lika denna som du använde på Gräddbollar med mjölkchoklad och cookies.
  Något tips tack

  • A
   Emma Brink Rask

   Det finns länk till formarna i texten i receptet.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg