Gräddbollar med glögg och pepparkakor

5 november, 2020

Gräddbollsfluff med glögg på pepparkaka doppad i vit choklad och toppad med rostade mandlar.

Ja men ok, detta är sött! Men också gott. Skummet i bollarna görs med nedkokt glögg för mer koncentrerad smak, och sen såklart lite rostad mandel på toppen, för den ultimata glögg och pepparkakor-upplevelsen!

Gräddbollar med glögg och pepparkakor

3.9/5(24)
Röster
Portioner: Ca 12 gräddbollar

Ingredienser:

Botten

12-15 runda pepparkakor

Gräddbollsfluff

2 dl saftglögg

180 g socker (2 dl)

85 g glykos (0,75 dl)

100 g äggvitor (ca 3)

15 g socker (1 msk)

Topping

200 g vit choklad

2 msk neutral olja, typ matolja

3 msk hackad rostad mandel. (Rosta dem i en torr panna på hög värme i ett par minuter).

Instruktioner:

1. Häll glöggen i en kastrull och låt den småputtra tills det bara är 50 g, 0,5 dl kvar. Det tar runt 30 minuter.

2. Häll socker, glögg och glykos i en kastrull och koka upp till 118 grader.

3. När termometern närmar sig 115 grader börjar du vispa äggvitorna och tillsätter den lilla mängden socker.

4. Vid 118 grader häller du sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna medan du vispar.

5. Vispa sedan på högsta hastighet i minst 10 minuter.

6. Häll skummet på en spritspåse med en stor rund tyll. Spritsa på pepparkakorna och låt dem sedan stå framme i ca 15-30 minuter innan du doppar dem i choklad.

7. Smält, eller helst, temperera chokladen. Rör ner oljan för en mer lättflytande choklad. Doppa gräddbollarna, låt chokladen rinna och strö sedan över mandelbitarna.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
8 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Christina

    Hur ska de förvaras sen? I rumstemperatur i låda eller i kylen? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      De ska helst ätas inom ett par dagar, annars blir pepparkakorna mjuka. Du kan ha dem i kylen eller framme.

  • Hej! Såg tidigare fråga med svar, så då är min fråga; Går de att frysa?

    • A
      Emma Brink Rask

      De går att frysa men pepparkakorna kan bli mjuka då också.

  • Malin Engström

    Hej! Gräddbollarna är väldigt uppskattade i familjen. Kexen blir dock väldigt mjuka efter ett par dagar. Penslar du dem med choklad eller något så att de håller sig?

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag tror inte att det hjälper med just pepparkakor, de blir mjuka ändå. Så jag skulle säga att man får äta upp dem inom ett par dagar.

  • Emelie Persson

    Hur långt i förväg kan man göra dessa?

  • Hur kan man förvara dessa om man vill göra dem ngn dag i förväg?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg