Gräddbollar med äpple och kanel

17 december, 2019

Så ljuvligt goda höstiga gräddbollar med toner av äpple, kanel och kola.

Wow, detta måste vara det godaste receptet jag gjort på gräddbollar hittills. Då har jag ändå gjorde med hallon, med blåbär på muffin, på chocolate chip cookies och även en kladdkaka.

Jag gjorde det enkelt för mig och använde Brago-kex som botten. Dels tycker jag att de är ganska goda och passar bra till de här smakerna, sen är de också alldeles utmärkta i storlek.

I själva gräddbollsskummet har jag koncentrerad äppeljuice och kanel, båda smakerna blir subtila men ändå där. Och de passar perfekt med kolasåsen inuit och även med överdrag av karamelliserad vit choklad. Får man inte tag på det går det lika fint med vit choklad.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Gräddbollar med äpple och kanel

3.9/5(15)
Röster
Portioner: 15 gräddbollar

Ingredienser:

Botten

15 Bragokex

Äpple och kanel-skum

120 g socker (knappt 1,5 dl)

40 g koncentrerad äpplejuice (knappt 0,5 dl)

60 g glykossirap (3 msk)

2 tsk kanel

80 g äggvita (2-3 st)

15 g socker (1 msk)

Fyllning

Ca 1 dl karamelliserad mjölk

Chokladöverdrag

250 g Callebaut gold eller Valrohna dulcey (går också bra med vit choklad.

2-3 msk neutral olja

Instruktioner:

Äpple och kanel-skum

1. Koka upp socker (120 g), äppeljuice, glykos och kanel till 118 grader.

2. När sockerlagen är ca 110 grader, börjar vispa äggvitan och tillsätt sockret (15 g).

3. Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggvispet på låg hastighet. Höj sedan och vispa på högsta i 10-15 minuter till skummet är fast och helt svalnat.

4. Spritsa ut skummet på bragokexen.

5. Häll den karamelliserade mjölken på en spritspåse med en smal tyll och tryck ner från toppen av varje gräddboll och spritsa in lite.

Chokladöverdrag

1. Hacka och temperera till ca 30 grader. Häll i ett glas och doppa gräddbollarna.
Dekorera med torkat äpple.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Cornelia

    Skummet smälter inte när man doppar i chokladen? ☺️

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, det är ju gjort av maräng så det smälter inte.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg