Glutenfria brownies med pistagekola och saffranstryffel

19 november, 2019

En saftig naturligt glutenfri brownie toppad med seg kola med pistagenötter. På toppen en silkeslen tryffel av vit choklad och saffran, det här kan vara det vackraste och godaste som du bjuder på i jul.

Oj som ni tog emot de här när jag teasade om dem på Instagram. Det är taskigt, jag vet. Men jag gissade också att ni skulle älska dem, precis som ni älskar de som jag har utgått ifrån när jag skapade dem. Nämligen glutenfria brownies med hasselnötskola och chokladganache. Precis som dem är de här naturligt glutenfria, men jag bytte ut hasselnötterna mot pistagenötter och chokladganachen mot en vit ganache med saffran. De blev minst lika goda och om jag får säga det själv, snäppet vackrare.

Det här är mäktiga kakor. Nästan som godis mer än kaka. Jag skulle säga att det är nästan så att man inte orkar en vanlig brownie-size själv. Så jag rekommenderar att skära dem i ganska små bitar. Jag brukar dela varje sån här bit i två. Det passar bra till fika och mingel. Men om du vill servera den som dessert med en klick lättvispad grädde så kan en sån här bit vara lagom.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer, tips och inblick bakom kulisserna.

Glutenfria brownies med pistagekola och saffranstryffel

3.8/5(108)
Röster
Portioner: 16 rejäla bitar

Ingredienser:

Brownie

200 g mörk choklad

150 g smör

150 g socker (drygt  1,5 dl)

1 tsk vaniljpulver eller vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

1 nypa salt

3 ägg (rumstempererade)

20 g kakao (0,5 dl)

50 g mandelmjöl (1 dl)

Pistagekola

150 g socker (drygt 1,5 dl)

2,5 dl grädde

25 g smör

60 g grovt hackade pistagenötter (jag tog osaltade, men det är nog gott vilket som!) (drygt 1 dl)

Saffranstryffel

150 gram vit choklad

0,75 dl grädde

1 msk saffransessens (finns från Dr Oetker i bakhyllan, om du inte hittar så går det fint med ett kuvert vanlig saffran, o,5 g)

Instruktioner:

Brownie

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och klä en kvadratisk form (ca20X20) med bakplåtspapper.

2. Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret i en skål över vattenbad.

3. Tillsätt socker, vanilj och salt och rör om.

4. Tillsätt ett ägg i taget och rör om mellan varje tills det är helt blandat.

5. Blanda mandelmjöl och kakao och tillsätt det till resten av smeten.

6. Häll smeten i formen och baka i 15-20 minuter, tills du märker att smeten ”satt sig”, men den får inte bli torr, så den får gärna vara lite ”wobblig”.

7. Låt kakan svalna medan du gör karamellen.

Pistagekola

1. Häll sockret i en kastrull, gärna med tjock botten, och låt det smälta till en gyllenbrun karamell. Se upp så att det inte bränns, det kan gå fort när det väl börjar, rör om lite då och då men inte för ofta för då kan sockret kristalliseras.

2. Under tiden som sockret smälter värm på grädden i en kastrull. Det är för att den inte ska vara kall när vi häller ner den ni sockret utan lättare blanda sig med den varma karamellen. Så värm den ungefär till kokpunkten.

3. När karamellen är gyllenbrun, häll i grädden i en tunn stråle medan du rör om frenetiskt.

4. Sjud på medelvärme tills du har fått en krämig och len karamellsås, det tar nästan 10 minuter. Rör om då och då. Om det ändå blir så att sockret klumpar sig, så fortsätt röra på, det kommer att smälta.

5. Tillsätt smöret lite i taget och koka i ett par minuter till och tillsätt till sist pistagenötterna. (om du kör med termometer så är ca 110 grader bra)

6. Häll kolan på browniebotten och se till att den rinner ut jämt över hela.

7. Ställ kakan i kylen i minst en timme.

Saffranstryffel

1. Hacka chokladen och lägg i en skål.

2. Värm grädden och saffran tills det nästan kokar och häll det över chokladen.

3. Rör om tills du har en len tryffel.

4. Häll tryfflen på kakan och kolan (som fortfarande är i formen) och ställ tillbaka kakan i kylen i 2-3 timmar.

5. Tag ut kakan ur formen och skär upp lagom stora bitar. Enklast är den att skära när du precis tagit ut den från kylen. Skär med en vass kniv som du håller under varmt vatten, torkar av med en bit papper och sen skär. Torka av mellan varje gång du skär. Dekorera som du vill. Jag dekorerade med rostade grovt hackade pistagenötter och vita chokladkulor från Valrhona.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
9 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Alltså, vill bara säga att det här är mitt favorit julrecept. Jag och min sambo har döpt om kakan till ”Den ultimata julkakan” då den har alla smaker man behöver i jul, choklad, saffran, kola, nötter. För två jular sedan flyttade vi i slutet på december och då var detta det enda jag hann baka, men vi behövde inget mer, för den här kakan har allt!!! Tack för ett gudomligt recept! 💕

  • Hejhej!
    Blir det lika gott utan nötter eller finns det nåt du kan rekommendera att man kan ha istället för?
    Ska bli till Julafton men vi har nötallergiker i familjen! 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Går fint utan nötter. Mandel funkar annars, om man tål det.

  • Så vackra! Går det att frysa dom?

  • Hur länge håller den sig i kyl?

  • Så mycket gott du bakar! På Pinterest hittade jag en bild på din mjuka pepparkakstulltårta med lingonfyllning. Men när jag söker på den får jag fel på sidan och kan inte komma åt receptet. Skulle du kunna länka/skriva ut det?

    Tack på förhand!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg