Glutenfria brownies med hasselnötskola

6 oktober, 2018

Saftig glutenfri brownie med mandelmjöl, mjukseg kola med hasselnötter och len chokladganache. Den här lilla bakelsen är perfektion i varje tugga.

När jag tog med mig de här bakelserna till mitt jobb beskrevs de av mina kollegor som ”det perfekta bakverket”, ”det godaste de någonsin smakat” och ”som en dröm”. Rätt bra betyg ändå. Och ja, man får väl ändå säga att de här är dekadent lyxigt smarriga? Choklad, kola och nötter liksom, what,s not to like?

Svårighetsgraden på de här är nog lägre än vad många tror. Men det är en hyffsat lättbakad kaka. Brownien rörs ihop i en skål i princip, ingen vispning. Kolan är väl det trixiga, men man får bara vara försiktigt så att man inte bränner sockret och att man häller grädden i en tunn stråle så att du hinner röra ner den snabbt nog utan att den skär sig.

Och! Jag höll ju på att glömma det allra bästa. Den här bakelsen är även för våra glutenintolleranta vänner! Vilken grej va!

Receptet har jag hämtat inspiration till från en av mina favoriter på Instagram.

Kakan är allra godast om den fått stå framme i nån timme innan den serveras. Jag köper ICAs färdigrostade hela hasselnötter. Men du kan såklart rosta egna och gnugga bort skalet.

I det här inlägget har jag listat 10 grymt goda och lyxiga glutenfria tårtor. Kolla in dem!

Och ni! Följ gärna @brinkenbakar på Instagram!

Glutenfria brownies med hasselnötskola

4.1/5(69)
Röster
Portioner: 20 bakelser 5x4 cm

Ingredienser:

Brownie

200 g mörk choklad

150 g smör

1 tsk espressopulver (kan uteslutas)

135 g strösocker (1,5 dl)

1 tsk vaniljpulver eller vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

1 nypa salt

3 ägg (rumstempererade)

20 g kakao (0,5 dl)

50 g mandelmjöl (1 dl) (funkar även med hasselnötsmjöl)

Hasselnötskola

135 g strösocker (1,5 dl)

2 dl grädde

0,5 tsk salt

25 gram smör (rumstempererat)

50 gram rostade hasselnötter (1 dl)

Ganache

100 g mörk choklad (jag använde 55%). Du kan även använda ljus choklad, men minska ner lite på grädden då.

80 g vispgrädde (0,8 dl)

Övrigt

25 g grovt hackade rostade hasselnötter.

Instruktioner:

Brownie

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader över- och undervärme) och klä en kvadratisk form (ca 20×20 cm) med bakplåtspapper. (om du använder en rund form så är ca 23 cm lagom)

2. Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret i en skål över vattenbad.

3. Tillsätt espressopulver, strösocker, vanilj och salt och rör om.

4. Tillsätt ett ägg i taget och rör om mellan varje tills det är helt blandat. Men vispa inte, bara rör.

5. Blanda mandelmjöl och kakao och tillsätt det till resten av smeten.

6. Häll smeten i formen och grädda i 15-20 minuter, tills du märker att smeten ”satt sig”, men den får inte bli torr, så den får gärna vara lite ”wobblig”. Du ska se att den har fått gräddad yta även i mitten, men ändå inte satt sig helt.

7. Låt kakan svalna medan du gör kolan.

Hasselnötskola

1. Häll sockret i en kastrull, gärna med tjock botten, och låt det smälta till en gyllenbrun karamell. Se upp så att det inte bränns, det kan gå fort, rör om lite då och då.

2. Under tiden sockret smälter värm på grädden med saltet i en kastrull. Det är för att den inte ska vara kall när vi häller den ni sockret utan lättare blanda sig med den varma karamellen. Så värm den ungefär till kokpunkten.

3. När karamellen är gyllenbrun, häll i grädden i en tunn stråle medan du rör om frenetiskt.

4. Sjud på medelvärme tills du har fått en krämig och len karamellsås, det tar nästan 10 minuter. Rör om då och då. Om det ändå blir så att sockret klumpar sig, så fortsätt röra på, det kommer att smälta.Om du har en termometer så ska det nå upp till ca 110 grader.

5. Tillsätt smöret lite i taget och koka i ett par minuter till och tillsätt till sist hasselnötterna som du hackat grovt.

6. Häll kolan på browniebotten och se till att den rinner ut jämt över hela.

7. Ställ kakan i kylen i minst en timme.

Ganache

1. Hacka chokladen och lägg i en skål.

2. Värm grädden tills den nästan kokar och häll den över chokladen.

3. Rör om tills du har en len ganache.

4. Häll ganachen på kakan (som fortfarande är i formen), strö över lite mer grovt hackade rostade hasselnötter och ställ tillbaka kakan i kylen i 2-3 timmar, gärna över natten.

5. Tag ut kakan ur formen och skär upp lagom stora bitar. Jag delade den i 4 på ena hållet och 5 på andra. Bitarna blev alltså 4×5 cm, då jag gräddat i en form på 20×20 cm.

Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Kan man frysa in denna kakka eller kristaliserar sig kolan då ?

  • Nistiman

    Jag hade inga problem med lagerna, allting satte sig perfekt! Tyckte dock det var för mycket kaffe smak i brownie, jag gillar inte kaffe, men det är lättlöst till nästa gång! Supergott och tack för ett bra recept!

  • Detta bakverket smakade väldigt gott, men (tyvärr) blev den inte alls som bilderna visar. De två översta lagerna smälter samman och stelnar inte trots att kakan stått i kylen över natten. Det blev alltså ingen snygg presentation av den…

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg