[adinserter block="1"]

Glutenfria browniecookies med havssalt

10 juni, 2019

Sega cookies med massor av mörk choklad, havssalt och vita choklad. Det här är en av de godaste kakor jag vet.

Dessa cookies är så gudomligt goda! De är sega, smakrika, saftiga och, tro det eller ej, glutenfria! Och när det där lilla stinget från havssaltet slår till på slutet i kombination med den mörka chokladen, då dansar smaklökarna salsa i munnen.

Grundreceptet är ursprungligen från Sara Aasum Hultberg, som blev årets konditor för några år sen. Receptet publicerade hon på sin blogg och sen dess har det varit en av mina favoriter, jag har dock gjort en del korrigeringar till det genom åren.

En gång skulle jag baka de här kakorna till en fest. För att vara ute i god tid bakade jag dem någon dag i förväg. Det skulle jag inte ha gjort. När väl festdagen kom hade jag redan ätit upp alla kakorna, och fick baka nya samma dag.

Kakorna är som sagt glutenfria, vilket ju är toppen om du gillar det, eller behöver bjuda någon som äter glutenfritt. I den här varianten har jag också chokladknappar av vit och dulceychoklad. Man kan ta vad man har hemma eller skippa dem helt, det är också gott att addera nötter.

salted-mudslide-på-plåt

Man kan klicka ut kakorna med skedar, jag brukar använda mig av en kakskopa.

Det är viktigt att smeten blir helt fast innan du gräddar dem, annars kommer de att flyta ut. Om du bara låter den stå på bänken i ca 30 minuter så borde det räcka, men annars är det bara att sätta in den i kylen.

Du kan byta den mörka chokladen mot ljus choklad om du vill.

Kakorna kan bli lite smuliga om man låter dem vara framme i rumstemperatur i flera dagar. I kylen håller de sig perfekta och blir lite mjuksega med så mycket choklad i så smakar de nästan som tryffel. De går också utmärkt att frysa.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Kolla in mina andra recept på cookies här >>

[adinserter block="2"]

Glutenfria browniecookies med havssalt

3.8/5(277)
Röster
Portioner: ca 15 kakor

Ingredienser:

135 g strösocker (1,5 dl)

80 g rumsvarmt smör

2 ägg

60 g majsstärkelse (2/3 dl)

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

250 g mörk choklad (eller ljus choklad)

100 g vita chocolate chips eller grovhackad vit choklad

Flingsalt

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (180 grader vanlig ugn)

2. Smält chokladen över vattenbad eller i micron och ställ åt sidan för att svalna något.

3. Vispa smöret med elvisp eller köksmaskin i ca 2 minuter, tillsätt sedan sockret och vispa i 3 minuter till.

4. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ner dem.

5. Rör samman majsstärkelse, bakpulver och salt och rör ner i smeten.

6. Rör ner den smälta chokladen i smeten.

7. Nu kan smeten vara ganska rinnig, men låt den stå framme en stund och sätta sig. När smeten är helt sval men fortfarande krämig, addera chokladknappar (spara några att fästa på kakorna) och blanda runt. Låt nu smeten bli väldigt fast.

8. Klicka ut smeten på en plåt, ca ett par matskedar till varje kaka.Tryck ner några chokladknappar på varje kaka. Strö flingsalt på varje kaka.

9. Grädda kakorna i ca 10 minuter. De kan se lite glansiga ut i mitten men se färdiga ut i kanterna. Låt kakorna svalna på plåten innan du flyttar dem.

Kakorna är jättegoda med ett glas mjölk. Och efter en natt i en burk kylen är de om möjligt ännu godare.

Dela det här inlägget:
18 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Superbra recept! Tack 🙂 <3

  • Linnéa

    Ett så bra recept! Använde Marabous Caramello-choklad i (obs kan innehålla vete, så kolla med era glutenintoleranta innan, men mina sa att det var okej) som blev jättebra. Tog med till mitt nya jobb och är nu lite mer populär.

  • Låter supermysigt och ska absolut testas. Kan man förvara degen i kylen över natten och grädda dem dagen efter tro?

  • Felicia

    Jag är så tacksam för detta recept. Jag har gjort olika varianter med detta som bas. Dels bytt ut sockret mot nicks use like sugar och sockerfri choklad för ett mer diabetes vänlig recept för festliga tillfällen.
    Har också använt olika nöt smör för att minska mängden choklad som ska smältas till smeten. Tex 3 rejäla matskedar jordnötssmörs. Samt olika nötter i combination med chocolate chips.
    Rekommenderar detta recept varmt!

    • A
      Emma Brink Rask

      Kul att höra! Jag gillar verkligen när ni utgår från mina recept och anpassar till era egna behov.

  • Erica Nyblom

    Hej hur länge står sig dessa ? 🙂

  • De ser fantastiska ut! Vet du om de går att frysa? Blir konsistensen någorlunda lik då tro?

  • Fröken S

    Låter såå gott. Ska testa! En fråga: det står addera chokladknappar – är det utöver chokladen som står under ingredienser eller syftar det till de 120gramen vit choklad som står innan flingsalt?

    • A
      emmabrink

      Japp, det är samma choklad

      • Fröken S

        Gjorde dessa i helgen och jag dör lite för varje tugga jag tar, de är SÅ goda. Tack för ännu ett fantastiskt recept 🤤

  • Bakade dessa i helgen, men de flöt ut mer och blev tunnare än dina. Supergoda ändå förvisso, men hade varit finare med lite högre. Har du nåt tips? Tack för fina recept!

    • A
      Emma Brink Rask

      Svårt att säga vad det kan bero på. Kanske hade smeten blivit för lös. Den ska vara väldigt fast.

  • Vilket tydligt och bra recept! Har aldrig fått en så bra vispa socker och smör, lägg till ägg-smet (men då använde jag dina och Camillas hacks för rumstempererat smör och rumstempererade ägg också). Jag är dock lite nyfiken på vilken sorts skål du använder för att göra den här smeten? Jag körde i en ganska stor Rosti-bunke och det var lite klurigt att vispa smöret då eftersom det spred ut sig över botten och blev väldigt tunt. Använder du något liknande eller är det bättre med en hög, smal bunke?
    Kakorna har jag inte provsmakat ännu, men de ser fina ut!

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag kör den i min Kitchen Aid, men man får stanna den och skrapa ner längs kanterna ibland.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg

[adinserter block="3"]