Sega cookies med massor av mörk choklad, havssalt och vita choklad. Det här är en av de godaste kakor jag vet.
Dessa cookies är så gudomligt goda! De är sega, smakrika, saftiga och, tro det eller ej, glutenfria! Och när det där lilla stinget från havssaltet slår till på slutet i kombination med den mörka chokladen, då dansar smaklökarna salsa i munnen.
Grundreceptet är ursprungligen från Sara Aasum Hultberg, som blev årets konditor för några år sen. Receptet publicerade hon på sin blogg och sen dess har det varit en av mina favoriter, jag har dock gjort en del korrigeringar till det genom åren.
En gång skulle jag baka de här kakorna till en fest. För att vara ute i god tid bakade jag dem någon dag i förväg. Det skulle jag inte ha gjort. När väl festdagen kom hade jag redan ätit upp alla kakorna, och fick baka nya samma dag.
Kakorna är som sagt glutenfria, vilket ju är toppen om du gillar det, eller behöver bjuda någon som äter glutenfritt. I den här varianten har jag också chokladknappar av vit och dulceychoklad. Man kan ta vad man har hemma eller skippa dem helt, det är också gott att addera nötter.
Man kan klicka ut kakorna med skedar, jag brukar använda mig av en kakskopa.
Det är viktigt att smeten blir helt fast innan du gräddar dem, annars kommer de att flyta ut. Om du bara låter den stå på bänken i ca 30 minuter så borde det räcka, men annars är det bara att sätta in den i kylen.
Du kan byta den mörka chokladen mot ljus choklad om du vill.
Kakorna kan bli lite smuliga om man låter dem vara framme i rumstemperatur i flera dagar. I kylen håller de sig perfekta och blir lite mjuksega med så mycket choklad i så smakar de nästan som tryffel. De går också utmärkt att frysa.
Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.
Monika
Superbra recept! Tack 🙂 <3
Linnéa
Ett så bra recept! Använde Marabous Caramello-choklad i (obs kan innehålla vete, så kolla med era glutenintoleranta innan, men mina sa att det var okej) som blev jättebra. Tog med till mitt nya jobb och är nu lite mer populär.
Emelie
Låter supermysigt och ska absolut testas. Kan man förvara degen i kylen över natten och grädda dem dagen efter tro?
Emma Brink Rask
Helt säkert!
Felicia
Jag är så tacksam för detta recept. Jag har gjort olika varianter med detta som bas. Dels bytt ut sockret mot nicks use like sugar och sockerfri choklad för ett mer diabetes vänlig recept för festliga tillfällen.
Har också använt olika nöt smör för att minska mängden choklad som ska smältas till smeten. Tex 3 rejäla matskedar jordnötssmörs. Samt olika nötter i combination med chocolate chips.
Rekommenderar detta recept varmt!
Emma Brink Rask
Kul att höra! Jag gillar verkligen när ni utgår från mina recept och anpassar till era egna behov.
Erica Nyblom
Hej hur länge står sig dessa ? 🙂
Emma Brink Rask
Upp till två veckor i kylskåp
Ida
De ser fantastiska ut! Vet du om de går att frysa? Blir konsistensen någorlunda lik då tro?
Emma Brink Rask
Det går fint
Fröken S
Låter såå gott. Ska testa! En fråga: det står addera chokladknappar – är det utöver chokladen som står under ingredienser eller syftar det till de 120gramen vit choklad som står innan flingsalt?
emmabrink
Japp, det är samma choklad
Fröken S
Gjorde dessa i helgen och jag dör lite för varje tugga jag tar, de är SÅ goda. Tack för ännu ett fantastiskt recept 🤤
T
Bakade dessa i helgen, men de flöt ut mer och blev tunnare än dina. Supergoda ändå förvisso, men hade varit finare med lite högre. Har du nåt tips? Tack för fina recept!
Emma Brink Rask
Svårt att säga vad det kan bero på. Kanske hade smeten blivit för lös. Den ska vara väldigt fast.
blåmesen
Vilket tydligt och bra recept! Har aldrig fått en så bra vispa socker och smör, lägg till ägg-smet (men då använde jag dina och Camillas hacks för rumstempererat smör och rumstempererade ägg också). Jag är dock lite nyfiken på vilken sorts skål du använder för att göra den här smeten? Jag körde i en ganska stor Rosti-bunke och det var lite klurigt att vispa smöret då eftersom det spred ut sig över botten och blev väldigt tunt. Använder du något liknande eller är det bättre med en hög, smal bunke?
Kakorna har jag inte provsmakat ännu, men de ser fina ut!
Emma Brink Rask
Jag kör den i min Kitchen Aid, men man får stanna den och skrapa ner längs kanterna ibland.