Glutenfri valnötstårta med chokladkräm och körsbär

11 november, 2024

En glutenfri nötmarängbotten med valnötter och kanel toppas med en silikeslen chokladkolakräm, lättvispad grädde och körsbärskompott.

Jag älskar när jag hittar ett recept som jag kan variera i det oändliga. Detta är ett sånt. Det är en glutenfri nötbotten, en chokladkolakräm och grädde. Och så kan man toppa med lite vad man vill.

Jag har tidigare gjort den med kokos- och mandelbotten och toppat den med färsk mango. Jag har gjort en pistagebotten med saffranskräm och toppat med grädde och granatäpple. Jag har gjort den i långpanna och toppat med lemoncurd och färska hallon. Och nu en julig version med valnöt och kanel i botten, och på grädden har jag en körsbärskompott. Så juligt och jag lovar att det var vansinnigt gott!

Att den sen är naturligt glutenfri är ju bara en bonus! Som du förstår av det jag skriver ovan så kan du byta lite som du vill med vad du har i botten. Kokos, mandel, rice krispies, nötter eller mandel. Den är god bara med botten, kräm och grädde men det blir supergott med någon lite syrligare som bryter av. Jag har nyligen blivit väldigt förtjust i körsbär. Men jag vet att många har svårt för det, då kan man byta det mot vad man vill. Kanske blir det juligt och gott att bara toppa med filéade apelsinklyftor.

Många gånger så väljer jag bara att bre ut chokladkrämen, och ibland även grädden. Men man kan bre ut krämen och spritsa grädden, eller som här då jag valde att både spritsa krämen och grädden. Se till att chokladkrämen får stelna i rumstemperatur, gärna över natten. Om du låter den stå i kylen kommer du aldrig kunna spritsa den.

Det är perfekt att förbereda den här tårtan dagen före, baka botten och göra krämen, och även kompotten. Sen nästa dag så bara lägger du ihop den. Den går fint att göra helt klar ett par timmar innan den ska serveras. Men det man ska tänka på är att chokladkrämen är godast när den är rumstempererad, den blir lite hård i kylen. Så även om du spritsat tårtan med grädde, ta fram den en timme innan den ska ätas, så att inte chokladkrämen är kall.

Jag spritsade chokladkrämen med Wilton 2A och grädden med Wilton 1M, du hittar dem båda här.

Körsbär hittade jag bland frysta bär i frysdisken, jag hade faktiskt inte koll på att det fanns. Har sett att både ICA, Coop och Garant har.

Glutenfri valnötstårta med chokladkräm och körsbär

4.6/5(12)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Valnötsbotten med kanel

4 äggvitor

160 g florsocker (drygt 2,5 dl)

200 g malda eller mixade valnötter (4 dl)

2 tsk kanel

Chokladkolakräm

4 äggulor

160 g florsocker (drygt 2,5 dl)

2 dl vispgrädde

130 g mörk choklad

130 g mjölkchoklad

130 g smör

0,5 tsk salt

Körsbärskompott

250 g frysta körsbär

90 g syltsocker

Övrigt

3 dl vispgrädde

Instruktioner:

Valnötsbotten med kanel

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (210 grader över- undervärme). Lägg valnötterna på en plåt och rosta dem i ca 10 minuter. Sänk sedan ugnstemperaturen till 160 grader varmluft (175 grader över- och undervärme. När nötterna svalnat så maler eller mixar du dem till ett grovt mjöl.

2. Klä en springform, 20-23 cm (min var 23 cm) med bakplåtspapper i botten och längs kanterna.

3. Vispa äggvitorna, när de börjar bli vita så tillsätter du lite florsocker i taget och vispar ett par minuter tills du har en glansig och ganska fast maräng. Vänd ner de malda nötterna och kanelen.

4. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i ca 30 minuter. Den ska vara frasig på ytan och har fått fin färg. Ta ut och låt svalna helt. Du kan låta den stå framme på köksbänken i formen över natten om du vill.

Chokladkolakräm

1. Lägg äggulor, florsocker och grädde i en tjockbottnad kastrull och värm på medelhög värme under konstant omrörning tills den tjocknar. Rör ner chokladen, smöret och saltet och rör om tills du har en enhetlig bland massa. Låt krämen sätta sig i rumstemperatur, gärna över natten. Räkna med att det tar minst 5-6 timmar.

Körsbärskompott

1. Tina körsbären. Lägg dem tillsammans med syltsocker i en kastrull och koka upp. Sjud i 5 minuter. Häll över i en skål, sätt plastfolie tätt intill ytan och låt kompotten sätta sig i kylen eller i rumstemperatur. Den ska förvaras i kylen om du gör den långt i förväg, men den ska helst vara rumstemperatur när du lägger den på tårtan, då är den som blankast och finast.

Montera tårtan

1. Lossa tårtanbotten från formen och lägg den upp och ner på fatet som du vill servera tårtan på. Men var försiktig, för den är skör och kan lätt gå sönder.

2. Häll över chokladkrämen på en spritspåse med en rund tyll. Spritsa bollar som du drar in mot mitten av tårtan, runt om hela kanten. Spritsa sedan resten av krämen mitt på tårtan, bred ut den jämnt med baksidan av en sked.

3. Vispa grädden så lätt det går, men att den fortfarande ska vara spritsbar, inte för mycket och inte för lite. 🙂 Häll över den på en spritspåse med en stjärntyll. Spritsa rosor runt hela tårtan. Gärna ca 1 cm in från chokladen så att man ser den. (Du kan självklart bara bre ut chokladkräm och grädde). Spritsa grädde i mitten av tårtan också, men se gärna till att det är en liten rund grop där körsbärskompotten ska vara, annars rinner den gärna ut.

4. Lägg körsbärskompotten i mitten, men ta inte med all sås , utan bara körsbären, med den sås som följer med dem. (såsen som bli över kan du hälla på din frukostgröt, så gott!)

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Är det möjligt att göra tårtan helt klar dagen före den ska serveras eller blir det inte bra med såsen? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, såsen skulle jag vänta med tills precis innan servering. Den kan vara klar såklart, men inte hälla den på tårtan. Grädde är alltid också godast när den inte varit i kylen. Jag skulle nog ha alla delarna klara och lägga ihop den så tätt på servering som möjligt. Chokladkrämen kan du spritsa, men låt den stå framme sen, inte i kylen.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg