En glutenfri nötmarängbotten med valnötter och kanel toppas med en silikeslen chokladkolakräm, lättvispad grädde och körsbärskompott.
Jag älskar när jag hittar ett recept som jag kan variera i det oändliga. Detta är ett sånt. Det är en glutenfri nötbotten, en chokladkolakräm och grädde. Och så kan man toppa med lite vad man vill.
Jag har tidigare gjort den med kokos- och mandelbotten och toppat den med färsk mango. Jag har gjort en pistagebotten med saffranskräm och toppat med grädde och granatäpple. Jag har gjort den i långpanna och toppat med lemoncurd och färska hallon. Och nu en julig version med valnöt och kanel i botten, och på grädden har jag en körsbärskompott. Så juligt och jag lovar att det var vansinnigt gott!
Att den sen är naturligt glutenfri är ju bara en bonus! Som du förstår av det jag skriver ovan så kan du byta lite som du vill med vad du har i botten. Kokos, mandel, rice krispies, nötter eller mandel. Den är god bara med botten, kräm och grädde men det blir supergott med någon lite syrligare som bryter av. Jag har nyligen blivit väldigt förtjust i körsbär. Men jag vet att många har svårt för det, då kan man byta det mot vad man vill. Kanske blir det juligt och gott att bara toppa med filéade apelsinklyftor.
Många gånger så väljer jag bara att bre ut chokladkrämen, och ibland även grädden. Men man kan bre ut krämen och spritsa grädden, eller som här då jag valde att både spritsa krämen och grädden. Se till att chokladkrämen får stelna i rumstemperatur, gärna över natten. Om du låter den stå i kylen kommer du aldrig kunna spritsa den.
Det är perfekt att förbereda den här tårtan dagen före, baka botten och göra krämen, och även kompotten. Sen nästa dag så bara lägger du ihop den. Den går fint att göra helt klar ett par timmar innan den ska serveras. Men det man ska tänka på är att chokladkrämen är godast när den är rumstempererad, den blir lite hård i kylen. Så även om du spritsat tårtan med grädde, ta fram den en timme innan den ska ätas, så att inte chokladkrämen är kall.
Jag spritsade chokladkrämen med Wilton 2A och grädden med Wilton 1M, du hittar dem båda här.
Körsbär hittade jag bland frysta bär i frysdisken, jag hade faktiskt inte koll på att det fanns. Har sett att både ICA, Coop och Garant har.
Malin
Är det möjligt att göra tårtan helt klar dagen före den ska serveras eller blir det inte bra med såsen? 🙂
Emma Brink Rask
Nej, såsen skulle jag vänta med tills precis innan servering. Den kan vara klar såklart, men inte hälla den på tårtan. Grädde är alltid också godast när den inte varit i kylen. Jag skulle nog ha alla delarna klara och lägga ihop den så tätt på servering som möjligt. Chokladkrämen kan du spritsa, men låt den stå framme sen, inte i kylen.