Glutenfri pistagetårta med saffranskräm och granatäpple

2 december, 2022

En makalöst god naturligt glutenfri tårta med pistagemarängbotten, en silkeskrämig saffranskräm med vit choklad toppad med vispad grädde och granatäpple.

Detta är en julig version av den här favorittårtan. Men alltså den här saffranskrämen med vit choklad. Oh my! Jag fick sitta på mina händer för att inte bara äta upp den med sked. Så sjukt god! Jag lät den stelna i kylen i några timmar, men det är bra om den får stå framme i rumstemperatur ett par timmar innan du ska bre ut den på tårtan, annars kan det bli kladdigt så pistagemarängen är lite skör på ytan.

Jag vet inte vad mer jag ska säga om denna tårtan mer än att ni bara måste baka den. Jag spritsade grädden (med wilton 8B), men det är fint att bara bre på den också. Och servera gärna lite extra lättvispad grädde vid sidan om, det är bara gott med mycket grädde till.

Jag gräddade min i en springform på 20 cm.

Glutenfri pistagetårta med saffranskräm och granatäpple

3.9/5(64)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Pistagemarängbotten

100 g pistagenötter

50 g mandel eller mandelmjöl

3 äggvitor

120 g florsocker (2 dl)

Saffranskräm

3 äggulor

1 g saffran

60 g florsocker (1 dl)

125 g vispgrädde (1,25 dl)

0,5 tsk salt

200 g vit choklad

100 g smör

Övrigt

3 dl vispgrädde

Granatäpplekärnor

Instruktioner:

Pistagemarängbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och på kanterna.

2. Mixa pistagenötterna till ett nötmjöl och blanda med mandelmjölet (om du använder hela mandlar, mixa dem med pistagenötterna).

3. Vispa äggvitorna tills de börjar bli vita, tillsätt florsockret och vispa i 3-4 minuter till, tills du har en tjock maräng. Vänd försiktigt ner nötmjölet, rör inte för mycket, vi vill behålla fluffet. Bred ut smeten i formen. Grädda i ca 25-30 minuter tills du känner på mitten av kakan att den är genombakad. Låt botten bli helt kall. (Du kan göra den dagen före. Låt den svalna och stoppa sedan hela formen i en plastpåse)

Saffranskräm

1. Lägg äggulor, saffran, florsocker och grädde i en tjockbottnad kastrull och värm under omrörning på medelhög värme tills den tjocknar.

2. Smält ner chokladen och rör till sist ner smöret och saltet. Låt krämen sätta sig, det tar 2-3 timmar i kylen eller så låter du den stå på köksbänken över natten.

Montera tårtan

Lägg tårtbotten på ett fat. Bre ut saffranskrämen ovanpå hela. Vispa grädden, bred eller spritsa ut den på krämen och strö sedan över granatäppelkärnor och hackade pistagenötter ovanpå.

Servera gärna direkt efter att du lagt på grädden. Men du kan som sagt förbereda de olika delarna dagen före. Botten går även att frysa.

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej!
    Vill bara börja med att säga att jag älskar dina recept och har bakat mycket av det du har gjort!
    Jag gillar inte saffran jättemycket och undrar om man ha någon annan kräm på eller skippa saffranet i receptet? Har du några tips eller rekommendationer på hur man kan göra istället? 🙂

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg