Glutenfri mandelbakelse med hallon och passionsfrukt

15 mars, 2024
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Glutenfri marängbotten med rostad mandel, hallonkompott, passionfruktskräm, rostade mandel och hallonmaräng. Dekorerad som en blomma. En drömbakelse!

Utgångspunkten i dessa bakelser är en klassisk mandeltårta. Den har jag gjort i flera varianter och jag älskar den verkligen. Jag har gjort den med kokos och passionsfrukt, som en norsk suksesstårta och med daimtopping.

Det bästa med den, förutom att den är supergod, är att den är naturligt glutenfri. Smörkrämen som ursprungligen görs med grädde, kan man byta till annan vätska som citron eller passionsfrukt. Här har jag bytt den till passionsfrukt, för mer syra i en annars väldigt söt bakelse. Jag har också en kärna av hallonkompott i mitten för att den ska hända något och sen har jag dekorerat den med hallonmaräng. Kanske blir den snäppet godare om man istället dekorerar med grädde, men här fick det estetiska vinna och den skulle också hålla sig fin i flera dagar i kylen och då är det få saker som slår italiensk maräng.

Jag stöpte hallonkompotten i dessa formar. Du kan välja om du vill ha med eller utan kärnor, om du vill ha utan, sila då bort dem innan du mäter upp din puré. Purén gör jag genom att tina frusna hallon och sen mixa dem.

När jag ska baka med passionsfrukt så köper jag alltid frusen passionsfrukt, tinar och silar. Från en paket på 250 g får jag oftast ut 2 dl passionsfruktjuice utan kärnor. Man får gnugga lite i silen med en slickepott så att man verkligen får ut all vätska. Man kan använda kärnorna om man vill, det är en smaksak. Här sparade jag några och hade i krämen som jag skulle stöpa i kupor, som alltså skulle bli mitten på blomman, då tyckte jag att det var  fint med lite svarta kärnor.

Här hittar du silikonformen som jag stöpte passionskrämen i.

Blombladen är spritsade med Wilton 125, här kommer snart en film på hur det ser ut när jag spritsar dem.

Botten gjorde jag från mandelmjöl, som jag först rostade i 10 minuter på en plåt i ugnen, rör om lite då och då. Om man rostar mandelmjölet så får man en mycket djupare och nötigare smak på det. Du kan också rosta hela mandlar (med eller utan skal) och mala själv om du vill.
Jag spritsade bottnarna i silikonformar, på 7 cm, som jag hade sprayat med lite olja innan. Men det går också fint att spritsa ut dem på ett bakplåtspapper. Kanske får de inte riktigt samma raka kanter då.

På slutet så gned jag lite frystorkade hallon genom en sil för att få lite rosa dust på dem. Frystorkade hallon finns att köpa på lite olika ställen och i olika form online, bara att googla.

Här kan du se film på när jag spritsar blommorna.

Glutenfri mandelbakelse med hallon och passionsfrukt

4.6/5(10)
Röster
Portioner: 8 st

Ingredienser:

Hallonkompott

50 g frusna hallon

50 g syltsocker

Mandelbotten

130 g rostat mandelmjöl (drygt 2,5 dl)

0,5 tsk bakpulver

0,25 tsk salt

100 g äggvitor (ca 3 st)

90 g florsocker (1,5 dl)

Passionskräm

75 g äggulor (ca 4 st)

1 dl saft från passionsfrukt

90 g strösocker
(1 dl)

150 g mjukt smör

Hallonmaräng

75 g äggvitor (ca 2 st)

0,5 dl hallonpuré (saften från ca 30 g tinade frusna hallon + 30 g vatten som du mixar och pressar genom en sil)

135 g strösocker (1,5 dl)

Övrigt

Ca 1 dl rostade mandelspån

Frystorkade hallon

Instruktioner:

Hallonkompott

1. Häll hallonen och sockret i en kastrull, tina upp på medelvärme och koka upp och låt sjuda i 4-5 minuter. Häll sedan i silikonformar, 3 cm, och ställ in i frysen för att bli djupfryst.

Mandelbotten

1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn). Häll ut mandelmjölet på ett bakplåtspapper på en plåt och rosta i 5-10 minuter, rör om ibland, tills det fått en fin färg. Låt svalna och blanda sen med bakpulver och salt.

2. Sänk temperaturen på ugnen till 140 grader varmluft (160 grader vanlig ugn).

3. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt lite florsocker i taget och vispa sedan tills du har en glansig och stil maräng, det kan ta 3-4 minuter beroende på vad du vispar med. Vänd ner mandelmjöl och bakpulver och rör om tills du har en enhetlig smet, men försök behålla så mycket luft som möjligt.

4. Häll upp smeten på en spritspåse. Klipp av toppen och spritsa i silikonformar (som du har smort med lite olja eller smör), eller spritsa ut ca 8 cm stora rundlar på bakplåtspapper. 
Grädda i ca 15 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna helt.

Passionsfruktskräm

1. Sjud äggulor med passionsjuice och socker i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills det tjocknar och du ser ett par bubblor börja komma. Vispa eller rör hela tiden.

2. Tillsätt smöret och rör om tills det smält. Låt krämen bli helt kall i kylskåpet.

3. Ta undan 1 dl av krämen och rör ner några kärnor från passionsfrukt. Spritsa i silikonformar (4 cm), upp till ca hälften och tryck sen ner den frusna hallonkompotten där i så att du får en jämn botten. Ställ in i frysen.

Hallonmaräng

1. Häll äggvitorna i en vispskål. Häll hallonpurén och sockret i en kastrull och koka upp till 121 grader. Börja vispa äggvitan när du närmar dig 115 grader. När du når 121 grader, häll hallonlagen i en sakta stråle ner i äggvitan medan du vispar (se till att den inte träffar vispen och bara åker upp på kanterna utan att den verkligen hamnar i äggvitan, dra gärna ner hastigheten på vispen när du gör detta. Vispa sedan tills du har en glansig maräng. Den kan fortfarande vara lite ljummen när den är klar.

2. Häll direkt upp på en spritspåse med en bladtyll, ex Wilton 125.

Montera

1. Bred ett lager passionskräm, ca 3-4 mm tjockt ovanpå och runt mandelbottnarna. Krossa den rostade mandeln lite i händerna och dutta sedan den runt och på krämen så att hela bakelsen täcks i mandel.

2. Ta fram kupolerna med hallonkompott och passionskräm och lägg en mitten på varje bakelse.

3. Håll en bakelse i handen, med fingertopparna under botten, och medan du snurrar den i handen så spritsar du blomblad av marängen.

4. Gnugga frystorkade hallon genom en sil över halva bakelsen.

Bakelserna kan förberedas och stå i kylen upp till ett dygn innan servering. 
Du kan frysa hela bakelsen utan marängen. Marängen måste spritsas direkt när den är vispad, men kan spritsas på flera timmar innan servering.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg