Glutenfri marängbotten med rostad mandel, hallonkompott, passionfruktskräm, rostade mandel och hallonmaräng. Dekorerad som en blomma. En drömbakelse!
Utgångspunkten i dessa bakelser är en klassisk mandeltårta. Den har jag gjort i flera varianter och jag älskar den verkligen. Jag har gjort den med kokos och passionsfrukt, som en norsk suksesstårta och med daimtopping.
Det bästa med den, förutom att den är supergod, är att den är naturligt glutenfri. Smörkrämen som ursprungligen görs med grädde, kan man byta till annan vätska som citron eller passionsfrukt. Här har jag bytt den till passionsfrukt, för mer syra i en annars väldigt söt bakelse. Jag har också en kärna av hallonkompott i mitten för att den ska hända något och sen har jag dekorerat den med hallonmaräng. Kanske blir den snäppet godare om man istället dekorerar med grädde, men här fick det estetiska vinna och den skulle också hålla sig fin i flera dagar i kylen och då är det få saker som slår italiensk maräng.
Jag stöpte hallonkompotten i dessa formar. Du kan välja om du vill ha med eller utan kärnor, om du vill ha utan, sila då bort dem innan du mäter upp din puré. Purén gör jag genom att tina frusna hallon och sen mixa dem.
När jag ska baka med passionsfrukt så köper jag alltid frusen passionsfrukt, tinar och silar. Från en paket på 250 g får jag oftast ut 2 dl passionsfruktjuice utan kärnor. Man får gnugga lite i silen med en slickepott så att man verkligen får ut all vätska. Man kan använda kärnorna om man vill, det är en smaksak. Här sparade jag några och hade i krämen som jag skulle stöpa i kupor, som alltså skulle bli mitten på blomman, då tyckte jag att det var fint med lite svarta kärnor.
Här hittar du silikonformen som jag stöpte passionskrämen i.
Blombladen är spritsade med Wilton 125, här kommer snart en film på hur det ser ut när jag spritsar dem.
Botten gjorde jag från mandelmjöl, som jag först rostade i 10 minuter på en plåt i ugnen, rör om lite då och då. Om man rostar mandelmjölet så får man en mycket djupare och nötigare smak på det. Du kan också rosta hela mandlar (med eller utan skal) och mala själv om du vill.
Jag spritsade bottnarna i silikonformar, på 7 cm, som jag hade sprayat med lite olja innan. Men det går också fint att spritsa ut dem på ett bakplåtspapper. Kanske får de inte riktigt samma raka kanter då.
På slutet så gned jag lite frystorkade hallon genom en sil för att få lite rosa dust på dem. Frystorkade hallon finns att köpa på lite olika ställen och i olika form online, bara att googla.