Glutenfri mandel- och chokladtårta

3 april, 2019

Saftiga glutenfria mandelbottnar med chokladkolaglasyr både i och runt om tårtan. Det här är en favorit för alla!

Denna härliga påsktårta har äran att få pryda det senaste omslaget av ELLE mat & vin. Så roligt och så kul att kunna bjuda er på receptet här på bloggen.

Detta är en av mina go to-tårtor, speciellt när jag ska bjuda någon som inte tål gluten på tårta, och den är alltid väldigt uppskattad av både vuxna och barn. Här har jag gjort den med mörk choklad, men ibland väljer jag en av de smaksatta chokladkakorna i butikerna, som till exempel daim (kolla in receptet här, men var vaksam med daim om någon är väldigt glutenkänslig) och då blir det en ny tårta varje gång.

Bottnarna kan vilja trilskas lite och gå sönder, men då är det bara att använda glasyren som klister och ingen kommer att ana nåt! Supergod när den fått stå framme någon halvtimme och avnjuts helst med en klick lättvispad grädde.

Glasyren kan man välja att spritsa så som jag har gjort. Var då noga med att inte hålla på att röra runt för mycket i den när den har stelnat, då tappar den både sin glans och sin fasthet. Men den här tårtan blir precis lika god att göra i ett lager och bara bre ett rejält lager av glasyren på toppen.

Glutenfri mandel- och chokladtårta

4.2/5(14)
Röster
Portioner: 8-10 portioner

Ingredienser:

Mandelbotten

300 g florsocker (5 dl)

5 ägg

260 g mandelmjöl (5 dl)

Chokladglasyr

400 g mörk choklad

150 g socker (drygt 1,5 dl)

1,5 dl grädde

150 g smör

Instruktioner:

Mandelbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (180 grader vanlig ugn).

2. Vispa florsocker och ägg i ca 10 minuter tills det är riktigt fluffigt.

3. Vänd ner mandelmjölet.

4. Smörj två runda med löstagbar botten, ca 16 cm, eller i en stor på ca 23 cm och häll i smeten.

5. Grädda i ca 35 minuter. Känn med en sticka att den är torr.

6. Låt mandelbotten svalna helt.

Chokladglasyr

1. Häll socker, grädde och smör i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter.

2. Hacka chokladen och lägg i en bunke.

3. Häll grädde, smör och socker över chokladen och rör om till en slät smet.

4. Låt glasyren svalna till rumstemperatur. Om du upplever att den skär sig, kör ett par varv med en stavmixer så fixar det sig.

Lägg ihop tårtan

1. Om du har bakat tårtan i en stor form, dela den på mitten horisontellt. Lägg en tårtbotten på ett fat. Tårtbottnarna faller lätt sönder, så var varsam, och du kan alltid laga den med glasyren om den skulle gå sönder.

2. Spritsa eller bred glasyr mellan bottnarna och runt om. Spritsa önskat mönster, eller bara bred ut glasyren.

3. Låt kakan stelna i kyl, ta fram ca 30 minuter innan den ska ätas. Serveras gärna med en klick lättvispad grädde.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Är det något i detta recept som saknas? Har gjort exakt så som det är beskrivet, men hur chokladkrämen ska kunna bli en fluffig spritsbar kräm är för mig en gåta. Det blev ju en sås. God men ohanterbar. 🤨

    • A
      Emma Brink Rask

      Lät du den svalna till rumstemperatur? Det tar ca 5-6 timmar?

      • Du har så rätt! Tog till ett litet kallt vattenbad så löste det sig helt plötsligt! Lite för varmt i köket. Tack!

  • Mari Storbråten

    Hei! Tusen takk for en herlig blogg med masse fine oppskrifter, spesielt glutenfrie:-) Når du anvender mandelmjöl, maler du mandlene selv eller bruker du ferdig mandelmjöl fra butikken? Med vennlig hilsen Mari i Norge.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg