Glutenfri kokos- och passionsfruktstårta

10 mars, 2019

Som en tropisk dröm smakar denna sega, söta och syrliga tårta som är lätt att baka och naturligt glutenfri.

Det här är en variant på en klassiks mandeltårta, men efter min semester så var jag något tropiskt inspirerad och piffade upp den med kokos och passionsfrukt. Segt, sött och syrligt, så himla gott!

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, inspiration och inblick bakom kulisserna.

Glutenfri kokos- och passionsfruktstårta

3.8/5(21)
Röster
Portioner: 8-10 portioner

Ingredienser:

Mandel- och kokosbotten

6 äggvitor

180 g florsocker (3 dl)

100 g mandelmjöl (2 dl)

80 g kokosflingor (2,5 dl)

Passionskräm

6 äggulor

1 dl passionsjuice (från ca 10 passionsfrukter)

0,5 dl pressad citronsaft

135 g socker (1 1/2 dl)

200 g mjukt smör

Instruktioner:

Mandel- och kokosbotten

1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft (165 grader vanlig) och förbered två plåtar med bakplåtspapper.

2. Vispa äggvitorna styva och tillsätt sedan florsockret lite i taget och vispa tills du har en glansig maräng.

3. Blanda mandelmjöl och kokos och vänd ner i marängen.

4. Spritsa eller bred ut smeten i två lika stora cirklar på bakplåtspappret.

5. Baka i ca 30-35 minuter, tills marängen är bakad men inte hård.

6. Tag ut och låt svalna helt.

Passionskräm

1. Sjud äggulor, passions- och citronjuice med socker i en tjockbottnad kastrull tills de tjocknar. Vispa eller rör hela tiden.

2. Tillsätt smöret och rör om tills det smält. Låt krämen svalna.

3. Bred krämen mellan och ovanpå bottnarna. Strö över lite rostade kokosflingor om du vill. Dekorera med citronmeliss och servera med lättvispad grädde.

Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Funkar det att använda vanligt mjöl istället för mandelmjöl?

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, detta är en marängbotten och i den kan man inte ha vetemjöl.

  • Sabina Melander

    Silar du bort kärnorna från passionsfrukterna? Eller kör du bara ner allt, liksom. Har sett att det finns fryst passionsfrukt, skulle det fungera med det?

    • A
      Emma Brink Rask

      Fryst funkar utmärkt. Jag silar alltid bort kärnorna, men det är en smaksak.

      • Hej! Kan man förbereda denna dagar innan eller är den bäst att äta samma dag?

        • A
          Emma Brink Rask

          Dagen före går fint, men inte flera dagar

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg