Glutenfri daimtårta

10 april, 2017

daimtårta-1

Saftiga mandelbottnar varvade med en krämig kola- och chokladkräm med daimchoklad.

Det är bra när man har besök som äter glutenfritt. Då tvingas man utmana sig själv att tänka till och baka gott utan gluten.

Den här tårtan påminner lite om den daimtårta från Frödinge som man kan köpa från frysdisken. Fast den här är godare förstås.

dajmtårta2

Jag har även gjort en spritsad version av den här kakan med mörk choklad. Och även en snarlik fast med äggkräm i mitten.

Glutenfri daimtårta

3.8/5(61)
Röster
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser:

Mandelbotten

300 gram florsocker (5 dl)

5 ägg

260 gram mandelmjöl (5 dl)

Chokladglasyr

450 gram Marabou mjölkchoklad med daimsmak (kan innehålla spår av vete, om någon är extremt glutenkänslig, välj då en ”renare” choklad)

200 gram socker (2,25 dl)

2 dl grädde

200 gram smör

1 påse daimkulor eller hackad daim

Instruktioner:

Mandelbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn)

2. Vispa florsocker och ägg i ca 8-10 minuter tills det är riktigt fluffigt.

3. Vänd ner mandelmjölet

4. Häll smeten i en smord form (ca 20-25 cm) och grädda i ca 35 minuter. Känn med en sticka att den är torr.

5. Låt mandelbotten svalna helt

Chokladglasyr

1. Häll socker, grädde och smör i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter.

2. Hacka chokladen i en bunke.

3. Häll grädde, smör och socker över chokladen och rör om till en slät smet.

4. Låt glasyren svalna till rumstemperatur. Om du upplever att den skär sig, kör ett par varv med en stavmixer så fixar det sig.

5. Dela botten på mitten. Var försiktig för den är skör. Går den sönder kan den dock lätt lagas med glasyren.

6. Bred ett lager glasyr mellan bottnarna. Strö över daimkulorna. Lägg ihop och bred resten av glasyren på och runt kakan.

Förvara tårtan i kylen men ta gärna fram den en halvtimme eller timme innan den ska ätas. Servera med lättvispad grädde.

Dela det här inlägget:
7 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg