Glutenfri tårta med browniebotten, hallonpannacotta och chokladmousse

1 november, 2017

chokladmoussetårta-1

Detta är en riktigt god och festlig tårta och dessutom glutenfri.
I botten gömmer sig en glutenfri brownie som är toppad med ett lager av hallonpannacotta, och sen har jag i en större form hällt chokladmousse över alltihop, så det är först när man skär i tårtan som man upptäcker att det finns lager av brownie och pannacotta inne i.

chokladmoussetårta-3

För att få tårtan att se ut så här så har jag använt en tårtring och plastremsa till tårtor, det underlättar om man vill få en jämn och fin kant men det är inget måste. Om du bara har en springform i en storlek, gör då allt i den, det går fint, även om det kanske inte blir exakt som min.

Jag har också använt mig av silikonformar för kupoler i olika storlekar som jag fyllt med hallonpannacotta och chokladmousse för att kunna pynta tårtan, detta är såklart heller inget måste. Om man vill kan man istället spritsa på både pannacotta och mousse på tårtan.

chokladmoussetårta-2

chokladmoussetårta-4

Glutenfri tårta med browniebotten, hallonpannacotta och chokladmousse

4.1/5(52)
Röster
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser:

Glutenfri browniebotten

75 g smör

125 g socker (knappt 1,5 dl)

35 g kakao (knappt 1 dl)

1 tsk vaniljsocker

35 gram mandelmjöl (0,75 dl)

1 ägg

Hallonpannacotta

3 gelatinblad

250 g hallon

100 g socker (drygt 1 dl)

2 tsk vaniljsocker

5 dl grädde

Chokladmousse

120 g äggulor (ca 5-6 st)

1 helt ägg

90 g socker (1 dl)

60 g vatten (0,6 dl)

400 g vispgrädde (4 dl)

300 g mörk choklad (ca 65% kakaohalt)

Instruktioner:

Glutenfri browniebotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 g vanlig ugn) och smörj en rund form med löstagbar botten, 18 cm i diameter,

2. Smält smöret i en kastrull.

3. Blanda ner sockret i smöret och sedan kakao, vaniljsocker och mandelmjöl i det smälta smöret.

4. Rör till sist ner ägget i smeten och häll sedan smeten i formen.

5. Grädda i ca 15 minuter, tills du ser att smeten har satt sig, men låt den inte stå inne så länge att den blir torr.

6. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna helt, gärna i kyl.

Hallonpannacotta

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter,

2. Värm hallon, socker och grädde i en kastrull och låt det koka upp.

3. Häll ner vaniljsockret och mixa med en stavmixer och sila sedan ner vätskan i en bunke.

4. Vrid ur gelatinet och smält det i den varma vätskan i bunken.

5. Ta ur brownien ur formen och diska formen. Klä botten av formen med plastfolie och lägg tillbaka brownien och häll sedan hallonpanncottan över brownien. Se till att browninen ligger precis intill kanten så att inte pannacotta rinner ner. Ha gärna hård tårtremsa runt om. Låt gärna också pannacottasmeten svalna av så att den blir lite tjockare i konsistensen innan du häller den på brownien.

6. Ställ formen i frysen i minst 4-5 timmar.

7. Spara lite pannacotta och häll i kupolformade silikonformar om du vill ha som garnering.

Chokladmousse

1. Smält chokladen försiktigt och ställ åt sidan.

2. Vispa grädden löst, den ska bilda toppar, men som lägger sig snabbt igen. Ställ in den vispade grädden i kylen.

3. Häll äggulor, ägg, socker och vatten i en bunke och värm över ett vattenbad medan du vispar för hand. Smeten ska nå 85 grader. Du märker när den tjocknar, då är den klar .

4. Vänd ner hälften av grädden i den smälta chokladen och vänd sedan ner i äggsmeten i chokladgrädden. Vänd sedan ner resten av grädden och rör om till det är en jämn smet. Var noga med att inte röra för mycket så att grädden bli för tjock eller att luften försvinner.

5.6Tag fram brownien med pannacottan och lägg mitt i en form med avtagbar botten (eller tårtring) som är något större än brownien, minst en cm större runt om bör den vara.

6. Häll moussen i en spritspåse och spritsa runt om och över brownie och pannacotta så att du har mousse runt om hela. Stryk så att du får en fin och jämn yta och ställ in i kylen i minst 4 timmar.

7. Spritsa resten av chokladmoussen i kupolformade silikonformar och ställ in i frysen, de här till dekorationen.

Dekorera

1. När tårtan är helt kall, ta loss den ur formen. Om dina kanter är ojämna så kan du ta en palett och värma under varm vatten, torka av och sedan dra längs med kanterna så blir den blank och fin.

2. Ta fram de frusna pannacotta- och moussekupolerna och dekorera tårtan med. Spritsa lite mousse om du har kvar, och pynta med färska hallon och citronmeliss. Jag har också frystorkade hallon och vita chokladpärlor på tårtan.

Dela det här inlägget:
16 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej!

    Tack för all inspiration i den här bloggen!!
    Jag ska plocka ihop från lite olika av dina recept till en tårta. Från den här tänkte jag ta hallonpannacottan (slutprodukten blir en tårta på din browniebotten med hallonpannacotta och vit chokladmousse). Om man ska baka i en större form på 26 cm, och vill ha pannacotta över till att vispa och spritsa dekorationer, ska jag trippla receptet då? Vill inte att tårtan blir för platt för att jag gör den i stor form. Jag undrar också om den behöver frysas eller om den kan stå längre i kylen innan man har på moussen? Ex. Om jag gör pannacottan på torsdagskvällen, chokladmousse på fredagskvällen och den dekoreras och serveras på lördagen? Eller kan det hända något då?

    Har egentligen samma fråga angående botten också där receptet är till form på 16-18 cm. Kan man trippla receptet på din browniebotten eller räcker det att dubbla?

    • A
      Emma Brink Rask

      Då skulle jag nog trippla receptet på pannacotta, och trippla receptet på brownie. Under ”aktuellt” här på sajten finns en artikel om hur du omvandlar dina recept till formen du ska använda. Läs gärna den.
      Och du behöver inte frysa pannacottan, det räcker med kylen.

  • Kan man frysa hela tårtan med pannacotta och mousse, den vätskar eller sjunker inte när man tinar den?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går fint att frysa hela tårtan!

      • Hej!
        Jag funderar på att ev. Göra denna tårtan och servera som dessert på nyårsafton. Kan jag göra den helt klar dagen innan och lägga på moussekupoler/spritsa och pannacottakupoler redan då? Hur förvarar jag den bäst i sånt fall, i frysen eller i kylen (om i frysen, hur lång tid behöver den för att tina innan servering?). Behöver den täckas med något i frysen/kylen?
        Tack, mvh Hanna 😊

        • A
          Emma Brink Rask

          Du kan absolut göra klart den dagen före och förvara den i kylen.

          • Tack för snabbt svar! Jag har beslutsångest över om jag ska göra denna eller din andra tårta med hasselnötsbrownie och saltkolapannacotta. Både ser oerhört goda ut 😊!

  • Tror du att man kan ha denna botten som nedersta botten i en trevåningstårta? För att få lite mer stabilitet i tårtorna, eller är den för tung?

    • A
      Emma Brink Rask

      Om du bara har den som nedersta så borde det gå fint. Men ja, det är en väldigt mastig botten.

  • Kan man göra tårtan färdig och frysa in den ?

  • Anna Håkanson

    Ser helläcker ut! Hur långt innan bör tårtan tas fram om den legat i frysen ett dygn innan?

    • A
      Emma Brink

      Förlåt för sent svar! Låt den tina i kyl i 3-4 timmar!

  • Vilken underbart vacker tårta!

  • Vilken underbart vacker tårta!

Lämna ett svar till Eva (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg