Glutenfri chokladkaka

10 juli, 2019

En riktigt mastig och tung chokladkaka, helt utan gluten men med mandelmjöl, choklad och massa ägg. Receptet och utförande är från en av mina favoriter på Instagram, nämligen brittiska Topless Baker.

Dekorationen gör du lätt genom att klippa ut remsor av bakplåtspapper och sen pudra med kakao eller florsocker och sen flytta remsorna och pudra med den andra sorten.

RECEPT
Kakan är bakad i en form som är 23 cm och räcker till 12-15 personer.

180 gram mörk choklad (minst 65%)
175 gram smör
200 gram socker
200 gram mandelmjöl
60 gram kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 ägg + 6 äggulor
4 äggvitor
1 msk socker
En nypa flingsalt

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smält smör och choklad i en skål över ett vattenbad och sätt åt sidan för att svalna något.
3. I en annan skål blanda socker (200 g), ägg, äggulor, vanilj och salt. Blanda sen mandelmjölet med kakaon och tillsätt. Vänd till sist ner chokladblandningen.
4. I en annan skål vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt socker (1 msk) och vispa till en blank maräng.
5. Vänd ner marängen i tre omgångar i den andra smeten tills den är helt blandad. Men behåll så mycket luft du kan.
6. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten, minst 22 cm i diameter.
7. Baka i 35-40 minuter. Den kommer fortfarande att kännas wobblig när du tar ut den men det kommer att sätta sig, och vi vill att den ska vara kladdig i mitten.
8. Låt kakan svalna helt. Allra godast blir den om den får stå i kylen ett par timmar innan man servera den. Gärna med lite lättvispad grädde.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg