Getostkräm med dadlar, bacon och rosmarin

8 december, 2022

Getostkräm som du serverar med en topping av dadlar, bacon, rosmarin och rostad mandel till en bit gott bröd. Perfekt till glöggfesten eller som ett drinktilltugg innan middagen med bubbel i glasen.

Ni vet det där klassiska tilltugget där man stoppar in en mandel i en dadel och sen lindar med bacon och tillagar i ugnen. Detta är lite av en uppdaterad version av den. Dadlar, bacon och rosmarin får götta sig i ugnen tillsammans med lite brunt socker och sedan får det sällskap av rostad mandel. Detta strör du ut över en bädd av en vispad getostkräm och sen brer du hela härligheten på ett skiva gott lätt rostat bröd. Nä men man smäller av så gott!

Det är segt, knaprigt och salt och sött och passar perfekt ihop med den krämiga getosten.

Skiva en baguette och servera till, antingen som den är eller rosta den lite lätt i ugnen.

Här hittar du mina andra recept på drinktilltugg >>

Getostkräm med dadlar, bacon och rosmarin

4/5(56)
Röster
Portioner: Snacks till ca 10 personer

Ingredienser:

140 g bacon (1 paket)

150 g dadlar (ta bort kärnorna)

Ett par kvistar rosmarin

30 g brunt socker (0,5 dl farin eller muscovado)

50 g hackad rostad mandel (1 dl)

200 g getost (den krämiga utan skal)

2 dl creme fraiche

1-2 msk olivolja

Salt och peppar

1 färsk baguette

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader under- och övervärme.

2. Dela bacon och dadlar i mindre bitar och lägg i en form tillsammans med hackad rosmarin och det bruna sockret.

3. Tillaga i ugnen i ca 15 minuter, rör om då och då. Baconet ska vara färdigt men akta så att inte dadlarna blir för hårda.

4. Vispa getost, creme fraiche, olivilja och salt och peppar till en kräm och bred ut den på ett fat.

5. Låt bacon och dadlar svalna något och bred sedan ut över krämen. Strö över de rostade mandlarna.

6. Servera med skivad baguette, så får var och en bre på av röran och toppingen på sin brödbit.

Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Låter otroligt gott! Kan man förbereda det som ska in i ugnen ett par timmar innan gästerna ska komma och låta svalna helt? Eller ska det vara ljummet när man serverar?

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej det går bra att förbereda. Men det ska inte vara kallt, men rumstemp går fint.

  • Hej!
    Ser supergott ut 🙂
    Tror du det går bra att vispa kvällen innan man serverar?
    Tack för fantastiska recept!

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går men den blir krämigast om man gör den inte så långt före. Låt den i så fall stå framme nån timme innan servering så att den inte är kall och hård när man ska ta.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg