Galette är ju, om vi ska vara ärliga, bara ett fancy ord för paj utan form. Men även om de är lite rustika så är de väldigt fina tycker jag. Tyvärr är jag inte så jätteförtjust i paj med bara mördeg, jag vill helst ha smulpaj. Men det är mycket lättare att göra fina pajer med mördeg än med smulpaj.
Och det är ju inte så att de inte smakar gott de här, det gör de. Och speciellt den med nektarin. Sötman i nektarin som blivit bakad i ugnen är magisk, och med en kula glass blir det så gott!
Det här receptet blir 4 små portionspajer eller en större.
RECEPT
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk vatten
0,5 tsk salt
0,75 dl strösocker eller florsocker
1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör tills det precis gått ihop till en deg.
2. Vira in degen i plastfolie och låt den vila i kyl i minst 30 minuter.
Nektarinfyllning:
1 nektarin per portionspaj eller 4 till en stor
Ägg till pensling och råsocker
Körsbärsfyllning:
1 dl urkärnade körsbär till en portionspaj eller 4 dl till en stor
1 tsk maizena per dl
1 msk strösocker per dl
Ägg till pensling och råsocker
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Dela upp degen i 4 delar eller kavla ut en hel. Kavla dem till rundlar.
3. Lägg frukten i mitten och vik upp kanterna runt om.
4. Pensla med ägg och strö över råsocker.
5. Baka i ugnen i ca 15 minuter för små pajer och 20-25 minuter för en stor paj.