I USA, där jag hittar mycket av min bakinspiration, finns det en särskild tårta som kallas för Birthday cake. Det är en tårta som är täckt med choklad och dekorerad med strössel. I den här tårtan tog jag det ännu längre och gjorde en funfetti-tårta av det, det vill säga blandade strössel även i tårtbotten för en färgglad effekt.
Tårtan består av vaniljbottnar med strössel i och eftersom tårtan var till en nybliven tonåring som gillar ljus choklad mer än mörk valde jag att göra en mjölkchokladganache för att fylla och täcka tårtan.
RECEPT
Tårtbotten:
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 gram rumsvarmt smör
2 äggvitor
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl färgstarkt strössel, gärna i konfettistil, alltså platta strössel
1. Ställ ugnen på 175 grader
2. Vispa strösocker, vaniljsocker och smör ljust och fluffigt, ca 5 minuter.
3. Tillsätt äggvitorna och vispa in dem.
4. Tillsätt mjölken och vispa in den.
5. I en separat skål, blanda vetemjöl, bakpulver och salt.
6. Sikta ner de torra ingredienserna i bunken och rör snabbt ihop.
7. Vänd ner strösslet i smeten.
8. Smörj och bröa tre formar på 15-18 cm och fördela smeten i dem. Eller häll smeten i en större form på 23 cm.
9. Grädda i ca 15 minuter eller till en sticka kommer ut torr. Låt bottnarna svalna helt.
Mjölkchokladganache:
500 gram mjölkchoklad
2 dl vispgrädde
1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills det blir en blank och fin ganache.
3. Låt ganachen svalna i rumstemperatur tills den blir i bredbar konstisens.
Montera tårtan:
1. Bred chokladganachen mellan tårtbottnarna och runt om. Spritsa om du vill.
2. Dekorera med strössel.
3. Låt tårtan stå i kylen tills den satt sig. Ta gärna fram den någon timme innan servering. Tårtan håller i 4-5 dagar i kylskåp.
Susanne Andersson
Hur får du dit strössel runt om bara i nederkant så där fint?
Emma Brink Rask
Jag bara duttar dit det med fingrarna.
Sofia
Efter 18 min var kakan fortfarande helt flytande 175 grader varmluftsugn i 175 grader.
Känns väldigt kort med 15-18 min?
Emma Brink Rask
15-18 minuter är om du gräddar i tre olika formar, alltså gräddar varje botten för sig. Om man gräddar allt i samma form för att sedan dela så blir gräddningstiden längre.