Funfetti Birthday Cake

19 april, 2018

birthday-funfetti-4

I USA, där jag hittar mycket av min bakinspiration, finns det en särskild tårta som kallas för Birthday cake. Det är en tårta som är täckt med choklad och dekorerad med strössel. I den här tårtan tog jag det ännu längre och gjorde en funfetti-tårta av det, det vill säga blandade strössel även i tårtbotten för en färgglad effekt.

birthday-funfetti-2

Tårtan består av vaniljbottnar med strössel i och eftersom tårtan var till en nybliven tonåring som gillar ljus choklad mer än mörk valde jag att göra en mjölkchokladganache för att fylla och täcka tårtan.

birthday-funfetti-3

RECEPT

Tårtbotten:
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 gram rumsvarmt smör
2 äggvitor
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl färgstarkt strössel, gärna i konfettistil, alltså platta strössel

1. Ställ ugnen på 175 grader
2. Vispa strösocker, vaniljsocker och smör ljust och fluffigt, ca 5 minuter.
3. Tillsätt äggvitorna och vispa in dem.
4. Tillsätt mjölken och vispa in den.
5. I en separat skål, blanda vetemjöl, bakpulver och salt.
6. Sikta ner de torra ingredienserna i bunken och rör snabbt ihop.
7. Vänd ner strösslet i smeten.
8. Smörj och bröa tre formar på 15-18 cm och fördela smeten i dem. Eller häll smeten i en större form på 23 cm.
9. Grädda i ca 15 minuter eller till en sticka kommer ut torr. Låt bottnarna svalna helt.

Mjölkchokladganache:
500 gram mjölkchoklad
2 dl vispgrädde

1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills det blir en blank och fin ganache.
3. Låt ganachen svalna i rumstemperatur tills den blir i bredbar konstisens.

Montera tårtan:

1. Bred chokladganachen mellan tårtbottnarna och runt om. Spritsa om du vill.
2. Dekorera med strössel.
3. Låt tårtan stå i kylen tills den satt sig. Ta gärna fram den någon timme innan servering. Tårtan håller i 4-5 dagar i kylskåp.

birthday-funfetti-1

 

Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Susanne Andersson

    Hur får du dit strössel runt om bara i nederkant så där fint?

  • Efter 18 min var kakan fortfarande helt flytande 175 grader varmluftsugn i 175 grader.

    Känns väldigt kort med 15-18 min?

    • A
      Emma Brink Rask

      15-18 minuter är om du gräddar i tre olika formar, alltså gräddar varje botten för sig. Om man gräddar allt i samma form för att sedan dela så blir gräddningstiden längre.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg