Fryst cheesecake på brownie med lotus biscoff och daim

22 maj, 2024

Glasstårta extra allt blir denna goda frysta cheesecake ovanpå en browniebotten. Cheesecaken är smaksatt med lotus biscoff spread och daim. Perfekt att förbereda långt innan kalaset. 

Jag utgick från mitt vanliga recept på frusen cheesecake, som jag ärvt från min mamma. Sen brukar jag modifiera smaker och attribut lite olika. Jag har gjort den som glassbakelser med björnbär och maräng, som en cheesecake med björnbärscurd och kex och ibland bara som den är med digestivekex och en hallonsås med hallon och florsocker. (måste nog lägga upp recept på det tror jag bestämt, originalet liksom).

Nu skulle den vara födelsedagstårta till ett 20-årigt barn som ännu mest vill att allt ska vara sött och göttigt. Så jag gjorde en browniebotten istället för kexbotten och smaksatte smeten med Lotus biscoff spread, som ju är som en nutella i konsistensen och består av kaksmulor som mixats till en kräm. Sen adderade jag lite Lotuskex till brownien och hackade lite daim till glassen, mest för crunch. För att det inte skulle bli FÖR sött bytte jag ut en del av sockret mot Lotusspreaden.

Sen dekorerade jag den med mer kakor och spread. Och det här blev så gott!

Du kan förbereda den långt i förväg och ha i frysen. Ta fram den och lägg upp på fat ca 30 minuter innan den ska ätas så att den blir lite mer krämig än stenhård att skära i.

Helt ärligt så kanske daimen var lite överflödig i just denna kaka. Man kan ju också bryta fler kex om man vill ha crunch i glassen. Men det var gott med daim, men kanske inte helt nödvändigt.

Jag gjorde min i en springform på 20 cm, du kan gör den i en större form men då blir både brownien och glass-lagret lite lägre.

Fryst cheesecake på brownie med lotus biscoff och daim

4.6/5(13)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Browniebotten

80 g smör

80 g mörk choklad

90 g strösocker (1 dl)

2 ägg

20 g vetemjöl (drygt en msk)

3 st lotuskex

Cheesecake

2 dl grädde

2 ägg (uppdelade på vita och gula)

1 dl socker

100 g Lotus biscoff spread

175 gram cream cheese

1 dubbeldaim

Övrigt

Lotuskex och spread till dekoration

Instruktioner:

Brownie

1. Sätt ugnen på 165 grader varmluft (180 grader vanlig ugn) och klä en form med löstarbar botten, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten och runt kanten.

2. Smält smöret och chokladen försiktigt i en liten kastrull.

3. Vispa ihop ägg och socker tills det gått ihop och vispa ner chokladsmöret. Rör till sist ner mjölet.

3. Häll smeten i formen och bryt kexen i småbitar och lägg över. Grädda i ca 15 minuter. Kakan ska sätta sig men inte kännas helt torr, det är en brownie så den ska vara lite kladdig.Tag ut kakan och låt den svalna. När den har svalnat trycker du till kanterna på den så att den ligger kloss intill kanten. (Här kan du först sätta tårtplast längs kanten om du vill)

Cheesecake

1. Vispa grädden fluffig och sätt in i kylen så länge.

2. Separera äggvita och äggula. Blanda äggulan med socker, lotus biscoff spread och färskost och vispa ihop tills du inte känner sockerkristallerna längre.
Hacka daimen grovt och vänd ner i smeten.

3. Vänd ner vispgrädden i krämen.

4. Vispa äggvitorna styvt och vänd ner dem i smeten och vänd tills inga vita sträck syns längre. Häll smeten över brownien, jämna till och sätt in i frysen för att bli helt frusen.

Servering

1. Ta fram kakan från frysen och lägg den på ett fat. Bred ut lite biscoff-spread mitt på kakan. Gör detta när den är frusen och inte har börjat tina. Bryt bitar av kakorna och lägg i en krans runt om.

Låt kakan stå framme ca 30 minuter (beroende på rumstemperatur) innan servering.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg