Franska crullers

11 juni, 2020

Franska Crullers är ett bakverk som närmast kan beskrivas som en friterad churrosdonut. Ofta är den täckt av en tunn glasyr.

Men är det verkligen franska bakverk? Jag vet faktiskt inte. Men de görs av pâte à choux-deg och är väldigt populära i USA och Kanada.

Eftersom de görs av pâte à choux-deg blir de krispiga på ytan och mjuka på insidan. Som churros och beroende på hur länge du friterar dem, en lite pannkakaslikande konsistens. Man doppar dem i en ganska tunn glasyr och det är den som ger sötma och smak till den annars ganska smaklösa degen.

Man spritsar varje donut på en bit bakplåtspapper som man klippt i kvadrater för varje donut. Sen fryser man dem en stund medan oljan blir varmt. Sedan lägger man donuten, med degen neråt i oljan, efter några sekunder kan man lätt dra bort pappret med en tång.

 

Franska crullers

3.9/5(4)
Röster
Portioner: Ca 10 donuts

Ingredienser:

Pâte à choux-deg

130 g mjölk (1,3 dl)

130 g vatten (1,3 dl)

130 g smör

1 msk socker

1 tsk salt

130 g vetemjöl (drygt 2 dl)

3 ägg

1 äggvita

Glasyr

180 g florsocker (3 dl)

1 tsk vaniljpasta

2 msk lönnsirap

Hett vattens tills du får en lös glasyr som du kan doppa i

Instruktioner:

1. Förbered 10 kvadratiska bitar av bakplåtspapper, ca 10 cm stora och  en spritspåse med en stjärntyll.

2. Lägg vatten, mjölk, smör, socker och salt i en liten kastrull och låt koka upp så allt smör är smält.

3. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rör frenetiskt i ett par minuter så att smeten ”rostas”.

4. Lägg sedan smeten i en skål och låt den svalna något.

5. Vispa ihop äggen och äggvitan i ett glas.

6. Under tiden du vispar eller rör kraftigt, tillsätt lite ägg i taget till smeten tills du har en smidig smet, som inte är för rinnig, men inte heller allt för fast.

7. Häll smeten på spritspåsen och låt den vila i kylen i ca 1 timme. Spritsa sedan rundlar på varje bit av bakplåtspapper. Sätt in dem i frysen medan du värmer upp frityroljan i fritösen eller i kastrull.

8. Värm oljan till 180 grader. Lägg sedan ner 2-3 i taget. Degen neråt i oljan, efter några sekunder kan du dra bort pappret med en tång. Fritera 2,5 minuter. Vänd på donuten och fritera 2,5 minuter på andra sidan. Vänd sedan igen och fritera 1,5 minut igen på första sidan. Det gör inte så mycket om de spricker lite, det blir fint ändå, men därför måste man fritera igen på första sidan.

9. Ta sedan upp dem och låt dem svalna på en bit hushållspapper. Doppa sedan i glasyren.

Glasyr

1. Blanda alla ingredienser i en skål tills du får en ganska lös glasyr.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg