Hur mycket bakar du? Vad gör du med alla bakverk, är det fest varje dag?
Jag bakar ungefär 3-4 gånger i veckan och då bakar jag oftast 2-3 recept samtidigt. Nu har jag turen att jobba som konsult 2 dagar i veckan på ett kontor, och de blir alltid så himla glada när jag kommer med bakverk, så det är en win win kan man säga. Annars brukar jag ge bort till grannar och vänner, eller passa på att baka mycket innan vi ska ha middag eller ska bort på kalas. Ibland, men det är verkligen extremt sällan, så fikar jag och familjen på grejerna hemma. Men jag smakar såklart alltid en bit av allt!
Kan man frysa färdigspritsade marängsmörkrämstårtor?
Det går alldeles utmärkt! För att den ska hålla sig fin ska du helst inte ha plastfolie eller så på utan i en burk med tätt lock där den får plats. Låt den sen tina långsamt i kylskåp.
Vad gillar du mest att baka? Favoritrecept?
Jag gillar mest variationen, det tråkigaste jag vet är faktiskt att baka sådant som jag har bakat förut, jag vill göra nytt hela tiden. Men allt som går att baka och göra vackert är roligt. Det är så svårt att välja ett favoritrecept, men när jag hade bakat den här mangotårtan med nötbotten och saltkola så höll jag på att äta upp hela tårtan själv för den var så chockerande god.
Vad har du för utbildning? Bakar du som hobby eller är du konditor?
Jag har en fil kand i media och kommunikationsvetenskap från Göteborgs universitet och har jobbat i mediebranschen i Stockholm de senaste drygt 10 åren. Jag har jobbat på tv-kanal och på olika mediabyråer, oftast med webbstrategier. Det gör jag fortfarande, men deltid på frilansbasis. Jag har ingen som helst utbildning inom bakning, däremot så har det blivit mer än en hobby eftersom det är något som jag tjänar pengar på och jobbar med på deltid.
När jag bakar kakor blir mitten väldigt mjuk och fin men kanterna blir hårda och knapriga, vet inte vad jag gör för fel.
Sånt här är alltid svårt att svara på, vissa ugnar beter sig konstigt. Men jag skulle kunna gissa på att du behöver sänka värmen. Kanske har du en varmluftsugn men använder temperaturer för vanliga ugnar. Om man har för hög värme hinner kanterna bli överbakade innan värmen har nått mitten, bättre att baka lite längre på en lägre temperatur så att kakan kan bli mer jämt bakad.
När jag gör tiramisu blir smeten tunn och rinnig, vad kan jag göra åt det?
Jag har aldrig gjort tiramisu så jag kan inte svara på det men min gissning är att du har rört och vispat för mycket i smeten. Däremot så har jag ett recept på en GRYMT god tiramisutårta här!
Ska baka doptårtor och tänkte använda sugarpaste eller marsipan ovanpå, har du nåt bra recept eller tips vad man kan köpa?
Jag har aldrig tårtor med sugarpaste eller marsipan så jag är fel person att fråga är jag rädd.
Recept på bästa ganache/frosting/smörkräm när man ska spritsa fint?
Allt som är smörbaserat håller bra och tål att skrapas av och spritsas igen. Men tricket är alltid att ha rätt temperatur och konsistens. Att smälta gelegodis i grädde ger också riktigt bra stabil spritsfrosting. Här har jag tipsat om hur man lyckas med marängsmörkräm.
När insåg du att bakning var något du ville göra på heltid?
Vet ni att jag tror aldrig att jag skulle trivas med att baka på heltid. För mig är bakningen bara en liten del av det jag gör. Den är basen i mitt skapande, men det som jag verkligen älskar är helheten av att få skapa något vackert, fotografera, jobba med bilderna, skriva, blogga, marknadsföring, sociala medier. Hela paketet av att skapa en produkt och marknadsföra den gillar jag. Det är det jag har jobbat med hela min karriär, men åt andra kunder, när produkten är bara min är det tusen gånger roligare!
Kan man färga vit chokladmousse och vad kan man i så fall färga den med?
Jag men det skulle jag gissa att man kan! Du kan färga den med karamellfärg, pastafärg eller varför inte pulver av frystorkade bär. Färga i samma veva som du vänder ner grädde (eller färga grädden innan den vispas), utan att blanda för mycket så att moussen blir grynig. Läs här om mina bästa tips för moussetårta!
Vilket är ditt mest populära recept?
Mitt allra mest lästa recept är faktiskt morotsrulltårtan, den ligger i topp 5 varje vecka. Men mjölkchokladcheesecaken och hasselnötsbrownien med saltkolapannacotta är också väldigt poppis. Och saltkolasåsen!
Jag ska byta bänken i köket. Har du koll på vilket material som är bäst när man bakar och jobbar direkt på bänken?
Här är jag verkligen ingen expert. Vi har marmor i vårt nya kök och även om den är underbart att jobba på så är det så sjukt känsligt mot allt och får fläckar så lätt, så jag kan inte rekommendera det. Om jag hade fått välja på nytt så hade jag valt någon kompositsten.
Vad är hemligheten bakom den perfekta botten till en biskvi, mina blir ihåliga?
Ja du, även här kan boven i dramat vara för hög värme. Kör dem lite längre på lägre värme så att de hinner bli helt klara i mitten utan att bli hårda i kanterna.
Vad är favoriten när du beställer på café?
Jag är så dålig på att gå på kafé. Men om jag skulle beställa något så är det ofta en minivariant av en Sara Bernadbiskvi, eller en riktigt maffig chokladtårta av fransk karaktär.
Cream cheesefrostingen blir alltid en smet när jag gör den. Har testat allt, men den blir aldrig fast nog att spritsa. Vad gör jag för fel?
Det hände mig ett par gånger i början, men sedan jag började bli väldigt noga med att ta cream cheesen direkt från kylen och bara precis vispa tills allt gått ihop har jag aldrig haft några problem. Mjukt smör som vispas vitt, tillsätt florsocker och vispa i någon minut till, sen i med kall cream cheese och vispa precis till det går ihop. Sen är den perfekt!
Min fråga gäller mandelmjöl. Maler du själv eller köper du färdigt och i så fall vilken sort. Har du tips till nybörjarfyllning till macarons?
Jag köper nästan alltid färdigt och är inget märke troget. När jag ska ha det till macarons så silar jag alltid det genom en vanlig kökssil ett par gånger tills jag bara har det finaste kvar (de grova kan man spara till annan bakning, exempelvis den här eller den här). Ganache är bra nybörjarfyllning. Bara choklad och grädde, och lätt att spritsa och smaksätta. Kolla in denna med passionsfrukt eller denna med choklad.
Kolasåsen till din bröllopstårta, kör du på känn eller tar du temperatur?
Nej, ingen termometer! I just den här kolan behövs det inte alls, det räcker att se att den går ihop och tjocknar, sen fortsätter den ju bakas i tårtbotten i ugnen.
Hur länge kan moussetårta vara i kylen? Kan man byta ut turkiskt yoghurt mot kvarg?
I upp till en vecka går det fint att äta den, men den håller sig sällan fin så länge. Den tappar i glans och kan börja ”blöda” lite. Men att göra den dagen före servering är inga problem.
Jag antar att det är i just mousse du vill veta om man kan byta yoghurt mot kvarg och ja, det kan man nog. Men den ska gärna ha ungefär samma fetthalt. Vet dock varför inte varför man skulle vilja byta krämig len yoghurt mot sträv och sur kvarg. Kvarg är ingen produkt jag använder mig av, tycker att det finns bättre alternativ.
När äggen har dubbla gulor, hur räknar man då?
Det har i mitt 38-åriga liv hänt mig kanske en eller två gånger, är det ett vanligt problem? Om man har ett recept med viktmått istället för antal ägg så är det ju inget problem.
När du bakar mjuka kakor med skarpa kanter, vad smörar och bröar du med så att det kommer in i alla skrymslen utan att bli klumpigt?
I 99% av alla gånger jag bakar så smörar jag bara, bröar aldrig. Om jag eventuellt någon gång skulle göra det så gör jag det med vetemjöl som jag sen bankar ut så att det inte blir klumpar. Men i just de här formarna som du menar så kan man antingen använda ett smörspray eller smält smör som man penslar så att det kommer in överallt, och sen bara på med smeten.
Förra våren gjorde jag också en sån här frågestund, det har hänt en del sen dess, men läs gärna om ni vill!