En höstig äppelpaj med kanel och kolatoner som pryds av ett gott och vackert pajskal. Det är gott att äta den både varm, ljummen och kall och blir allra godast med en rårörd vaniljsås eller en skopa vaniljglass till.
Att fläta locket till pajen är inte bara roligt, kreativt och pyssligt utan också en garanti för imponerade fikagäster. Det kräver lite mer tid i köket men du kan lägga nivån på dina flätade pajlock både högt och lågt och ändå få ett vackert resultat. Nyckeln till framgång ligger i rätt konsistens på degen och att du har laddat upp med en rejäl dos tålamod.
TIPS!
- Kavla pajdegen mellan två bakplåtspapper så fastnar den varken i underlag eller kavel.
- Så fort du märker att den blir för mjuk för att hantera, släng in den i frysen eller kylen i 2-3 minuter.
- Om du har en kladdig eller färggrann fyllning, fläta pajen på ett bakplåtspapper, kyl i 10 minuter och lyft sedan hela locket och lägg på pajen. Då får du inget kladd från fyllningen på degen när du flätar.
- Ta gärna ut lite blommor, hjärtan eller löv med utstickare. Det blir både vackert och är perfekt för att dölja eventuella skavanker och skarvar i mönstret.
- Om du bakar pajen i en porslin- eller glasform, förgrädda då pajskalet i 12 minuter innan du lägger i fyllningen.
- Sök på ”pie lattice” på instagram eller pinterest för inspirerande bilder på vackra flätade pajer.
- Det enklaste vackra pajlocket kavlar du och tar ut hjärtan eller blommor med en utstickare. Det blir vackra hål, och de deghjärtan som du tar ut kan du också dekorera med.
- Ju mer socker du har i degen, desto svårare kommer den bli att hantera.
Louise
Hej! I fyllningen, när har man i majsstärkelsen?
Mvh Louise
Emma Brink Rask
Innan du lägger det i pajskalet.