Flätad paj med äpple och kanel

31 oktober, 2022

En höstig äppelpaj med kanel och kolatoner som pryds av ett gott och vackert pajskal. Det är gott att äta den både varm, ljummen och kall och blir allra godast med en rårörd vaniljsås eller en skopa vaniljglass till.

Att fläta locket till pajen är inte bara roligt, kreativt och pyssligt utan också en garanti för imponerade fikagäster. Det kräver lite mer tid i köket men du kan lägga nivån på dina flätade pajlock både högt och lågt och ändå få ett vackert resultat. Nyckeln till framgång ligger i rätt konsistens på degen och att du har laddat upp med en rejäl dos tålamod.

TIPS!

  • Kavla pajdegen mellan två bakplåtspapper så fastnar den varken i underlag eller kavel.
  • Så fort du märker att den blir för mjuk för att hantera, släng in den i frysen eller kylen i 2-3 minuter.
  • Om du har en kladdig eller färggrann fyllning, fläta pajen på ett bakplåtspapper, kyl i 10 minuter och lyft sedan hela locket och lägg på pajen. Då får du inget kladd från fyllningen på degen när du flätar.
  • Ta gärna ut lite blommor, hjärtan eller löv med utstickare. Det blir både vackert och är perfekt för att dölja eventuella skavanker och skarvar i mönstret.
  • Om du bakar pajen i en porslin- eller glasform, förgrädda då pajskalet i 12 minuter innan du lägger i fyllningen.
  • Sök på ”pie lattice” på instagram eller pinterest för inspirerande bilder på vackra flätade pajer.
  • Det enklaste vackra pajlocket kavlar du och tar ut hjärtan eller blommor med en utstickare. Det blir vackra hål, och de deghjärtan som du tar ut kan du också dekorera med.
  • Ju mer socker du har i degen, desto svårare kommer den bli att hantera.

Flätad paj med äpple och kanel

4.5/5(4)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

Pajdeg

6,5 dl vetemjöl (390 g)

0,5 dl strösocker (45 g)

1 tsk vaniljpulver

0,25 tsk salt

200 gram smör, kallt

1-2 msk kallt vatten

1 ägg till pensling

Fyllning

500 g skalade och tärnade äpplen (ca 6-7 st)

0,5 dl strösocker (45 g)

0,5 dl farinsocker (40 g)

2 msk citronsaft

2 tsk kanel

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

25 gram smör

2 msk majsstärkelse

Instruktioner:

Pajdeg

1. Mixa allt utom vatten och ägg i en matberedare och tillsätt sedan lite vatten i taget tills degen går ihop. (du kan också nypa ihop degen för hand.) Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 1 timme.

2. Kavla ut knappt hälften av degen till ett ca 3 mm tjockt lager och klä en pajform, 20 cm i diameter, med den. Ställ in formen i frysen.

3. Kavla ut resten av degen likadant som locket och skär remsor, ca 1 cm breda och något längre än pajformen. Gör fem flätor av 15 av remsorna och se till att du har 12 tunna remsor till, plus två remsor som är 3 cm breda. Kavla ut en liten bit av degen och ta ut blommor med en utstickare. Lägg allt på bakplåtspapper och lägg in dem i kylen.

4. Lägg fyllningen i pajskalet. Lägg sedan hälften av de smala remsorna, en fläta och en tjock remsa över pajen med lika stora mellanrum. Vik sedan upp varannan remsa till hälften och lägg en ny remsa tvärs över. Vik tillbaka och vik sedan upp de remsor som inte veks upp tidigare. Lägg en ny remsa tvärs över och fortsätt så tills du når kanten på pajen, gör då likadant från mitten och åt andra hållet. När du gjort klart hela pajen så trycker du av pajdegen som hänger över kanten genom att pressa ner fingret mot kanten av pajformen. Ta sedan flätorna som är kvar och lägg dem som en krans runt pajen. Lägg ut blommorna där du tycker att det ser fint ut, kanske över någon skarv eller skavank.

5. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Vispa upp ägget och pensla pajskalet. Sätt in pajen i nedre delen av ugnen och grädda pajen i 35-40 minuter tills du ser att fyllningen börjat bubbla och pajen fått en fin gyllenbrun färg. Låt pajen svalna något.

Fyllning

Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Dela dem i 1 cm stora kuber och lägg dem i en skål tillsammans med socker, farinsocker, citronsaft, kanel och vanilj och låt det stå framme i rumstemperatur i en timme. Rör om då och då. Sila sedan av vätskan och häll den i en liten kastrull tillsammans med smöret och låt det sjuda ihop tills den blivit en trögflytande vätska, det tar en kvart ungefär. Blanda ihop med äpplena.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg