Filmjölkspannacotta med glöggmarinerade lingon

10 november, 2019

En ljuvligt krämig pannacotta. Den är söt men tack vare filmjölken inte sliskig. Toppingen av glöggmarinerade lingon är bara pricken över i:et.

Jag är egentligen inget superfan av pannacotta, beställer det aldrig på restaurang. Allt för ofta har man fått en dallrig och smaklös och kall dessert som helt enkelt inte alls lockar mig. Men den här, oh my. Jag skulle bara smaka en sked, och fick avbryta hela fotograferingen för att äta upp hela desserten.

Pannacottan är så krämig! Den är gjord med hälften grädde och hälften filmjölk och det gör den mindre sötsliskig än pannacotta kan vara. Och de här glöggmarinerade lingonen. Himmel så gott! Dessutom så är det här en väldigt enkel dessert men som helt säkert kommer att imponera på dina gäster i jul. Gör den i vackra glas till julmiddagen, eller i lite mindre skålar och servera på glöggminglet.

Den rostade mandeln gör verkligen sitt också. Om du inte hittar såna här mandelspån så går det såklart lika bra med mandelflagor eller rosta mandlar utan skal och grovhacka.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer, tips och inblick bakom kulisserna.

Filmjölkspannacotta med glöggmarinerade lingon

3.9/5(24)
Röster
Portioner: Ca 8 portioner (om man räknar 1 dl per person)

Ingredienser:

Filmjölkspannacotta

3 gelatinblad

3 dl grädde

100 gram socker (drygt 1 dl)

2 tsk vaniljpasta (frö från en vaniljstång)

3 dl filmjölk

2 msk citronsaft

Glöggmarinerade lingon

3 dl glögg (alkoholfri funkar fint)

3 msk ljust muscovadosocker

1,5 dl frusna lingon

Dekor

Rostad mandel

Instruktioner:

Filmjölkspannacotta

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i mist 10 minuter.

2. Koka upp grädde, socker och vanilj och rör ner och smält gelatinet där i.

3. Blanda filmjölk och citronsaft. Häll i den varma grädden medan du hela tiden vispar så att det inte blir klumpar.

4. Häll pannacottan i portionsformar och ställ in i kylen i minst 2-3 timmar.

Glöggmarinerade lingon

1. Lägg glögg och socker i en kastrull, koka upp och låt sedan sjuda i 20 minuter.

2. Häll sedan den varma glöggen över de frusna lingonen, rör om och och låt stå framme i rumstemperatur i någon timme.

Servering

Ta fram pannacottan från kylen ca 30 minuter innan den ska serveras. Häll på en dryg matsked av glögglingonen på pannacottan och dekorera med mandel.

Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Matilda

    Detta måste jag prova! Ska man hälla grädden över filmjölken eller tvärtom?

  • Gjorde denna efterrätt till vår minijulafton här hemma. Den blev himmelsk! Passade perfekt efter maten och var lagom söt och syrlig. Toppade även med krossade pepparkakor.
    Ska definitivt göra den här igen!
    (Dock lite mycket glögg ”sås” men vi sparar resten och serverar med glass någon dag framöver)

  • Tack för recept! Blir perfekt efterrätt till julafton. Men kommer nog inte kunna hålla mig tills dess så det blir säkert en testsmakning av den innan:)

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg