Jag är ju ingen brödbakare, det är känt vid det här laget. Men vad jag är är en brödälskare, och speciellt färskt hembakat eller bageribakat bröd. Min man trodde faktiskt att jag hade köpt de här limporna på bageri, han tyckte att de såg ut precis som såna man köper där, det tar jag som ett bra betyg.
Men helt ärligt, detta var så sjukt enkelt och blev så gott, och idag åt jag just två skivor till frukost för fjärde dagen och det är precis lika saftigt som dag ett.
Du kan själva välja väldigt mycket vad du vill ha i, använd de mjölsorter du har hemma. Samma sak med frön, nötter och kryddor. Utgå från proportionerna i receptet, fördelningen mellan torra och blöta ingredienser och gör sedan precis som du själv vill.
RECEPT
(Räcker till två formlimpor på ca 1,5 liter)
7 dl vetemjöl
4 dl fullkornsmjöl
2 dl dinkelmjöl
1 tsk salt
2 tsk kanel
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl hela linfrön
1 dl torkade tranbär
1 dl pekannötter
2 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl lingonsylt
1 dl frusna lingon
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig)
2. Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en bunke.
3. Tillsätt filmjölk, sirap och lingonsylt och rör om ordentligt.
4. Fördela degen i två väl smorda limpformar och strö över lite solrosfrön och pumpakärnor.
5. Baka i ugnen i ca 1,5 – 2 timmar. Känn med en trästicka, den ska inte vara kladdig när du drar ut den. Täck över limporna med folie om du tycker att de börjar bli för bruna.
6. Tag ut bröden när de är färdiga. Stjälp upp dem ur formarna och linda in dem i varsin bakduk och låt dem ligga där och svalna i 4-5 timmar, de behöver den tiden för att sätta sig.
Njut sedan med smör, en god marmelad och en god ost. Gärna en ädelost. Brödet håller sig riktigt saftigt i flera dagar i en plastpåse.