Fikaälskarens guide till Köpenhamn

30 januari, 2022

Som jag älskar att åka till Köpenhamn och äta och fika och shoppa. Här kommer mina bästa tips på bra fika, smörrebröd, frukost och brunch några hotelltips och även vart du ska gå för att shoppa bakprylar. En Köpenhamnsguide helt enkelt!

Här köper du de godaste bakverken

 

Lagekagehuset
Lagekagehuset är en kedja och finns på massor av ställen i Köpenhamn. Den finns även på flera ställen på flygplatsen och de har till och med en filial i New York. Det är inte världens mysigaste lokal att fika på men så goda bakverk. Det är klassiska danska bakverk all the way. Jag köper alltid med mig rågbröd som det sista jag gör på flygplatsen och inne i stan är min favorit direktörssnegl, som du ser på bilden. Det är en tung smördegssnurra fylld med smör, kanel och choklad och toppad med chokladglasyr. Jag älskar den!

Många olika adresser
lagkagehuset.dk

Hart
Ett superbageri som inte ligger mitt i smeten. De har flera enheter, men alla ligger utanför indre byen. Men en i Fredriksberg och två ute på holmarna, vilket är promenad, eller i alla fall cykelavstånd från citykärnan, de är väl värda en omväg. Alla bakverk håller väldigt hög kvalité. Här är det också mysigt att sitta och fika och ett par av ställena har stora uteserveringar.

Många olika adresser
hartbageri.com

Leckerbaer
Jag är så otroligt inspirerad av Leckerbaer och deras stil på bakverken. Det är helt unikt och  inget som du ser någon annanstans. De har ett kafé i Köpenhamn, där det också är mysigt och sitta och fika, men har faktiskt också filialer i Asien. Här hittar du inga klassiska bakverk men otroligt goda munsbitar, vackra som smycken.

Ryesgade 118, 2100 København
leckerbaer.dk

Juno the bakery
Juno är inte så mycket mer än ett hål i vägen.  Det finns några få sittplatser inne och några ute. Men här hittar du riktigt goda bakverk. Det är mer ett bageri än konditori och här hittar du en av stans bästa tebirkes, som kanske är det godaste danska bakverket som finns. De bakar också ofta svenska bakverk som semlor och lussekatter.

Århusgade 48, 2100 København
instagram.com

Conditori La Glace
La Glace är Köpenhamns äldsta konditori från slutet av 1800-talet och ligger  nära Ströget. Här hittar du riktigt gamla danska klassiker och du fikar i gammal anrik miljö. Inte det mest moderna men kan vara värt ett besök om du har vägarna förbi.

Skoubogade 3, 1158 København
laglace.dk

Cakenhagen
Cakenhagen ligger inne på Tivoli och är ett fantastiskt konditori med vackra och moderna bakelser som verkligen kittlar inspirationen och man som jag älskar att skapa egna bakverk. Du hittar allt från macarons och praliner till klassiskt danska gräddbollar. Gillar man mer att äta dem så är detta också ett toppenställe om du ändå är inne på Tivoli. Jag tyckte att jag såg senaste jag var i Köpenhamn att man också kan fika på detta via en ingång från utanför Tivoli.

Vesterbrogade 3, 1630 København
nimb.dk/da/bar-og-restaurant/cakenhagen

Andersen Bakery
Andersen Bakery ligger ute mot Amager, alltså inte inne i stan. Men oj så goda grejer de har. De är, vilket man inte kan tro, ett japanskt-danskt bageri. Det är otroligt hög kvalité på allt som de bakar, ifrån danska klassiker till internationella bakverk. Väl värt en omväg!

Thorshavnsgade 26, 2300 København S
andersen-bakery-eu.dk/

Brød
Brød är ett hantverksbageri som verkligt nördat ner sig i bagerikonsten men bra hantverk och fina råvaror. Här hittar du bröd och bullar av alla de slag. Men de har även andra bakverk och glass.
Enghave Pl. 7, 1670 København
facebook.com/Bageriet-BR%C3%98D-330089827074995/

Här hittar du roliga prylar till din bakning

 

Kunst og Køkkentøj
Den här butiken skulle jag säga är den mest välsorterade bakprylsbutiken i Skandinavien. Här finns typ allt ifrån silikonformar till bak- och pajformar, tyllar och allt annat du kan tänka dig. Det är ingen stor butik men den har det mesta. Dessutom så ligger den nästan direkt på Ströget så det är inte ens en omväg.
(läs min guide till mina bästa formar här >>)

Østergade 26, 1100 København
kunstogkokkentoj.dk

H. Skjalm P.
H. Skjam P. ligger bara några minuter från Kunst og Køkkentøj och också nära Ströget, så värt att besöka om man ändå är ute på en runda. Otroligt välsorterad butik med mycket prylar, och de har även ett hörn dedikerat till bakning, inte lika välsorterat som Kunst og Køkkentøj gällande just bakning dock. Dyrt, men kul affär att strosa runt i!

Nikolaj Plads 9, 1067 København K
hskjalmp.dk

Imerco
Imerco är en köksbutik i stil med Cervera, men de har Ditte Julie Jensens bakserie By Ditte Julie som består av många roliga bakprylar som du inte hittar i Sverige, så värt ett besök. Imerco finns på lite olika ställen i stan, och även i andra danska städer. (uppdatering 2024: Imerco har dessvärre stängt inne i stan, men det finns fortfarande ute i den stora gallerian över vattnet från Ködbyen. )

merco.dk

Kolla även in Söstrerna Greene, Flying Tiger och Illums bolighus för roliga prylar till köket.

Smörrebröd

 

Jag älskar verkligen att äta smörrebröd och i Köpenhamns finns det massor mest ställen att välja mellan. Jag gillar de gamla anrika som Kronborg och Schønnemann med vita dukar och prydliga kypare. Men även de mer rustika och enkla som Puk och Sorgenfri har sin charm. Och missa inte matmarknaden Torvehallerne som inte bara har smarriga smörrebröd utan också massa annan god mat, delikatesser och blommor.

Frukost och brunch

 

Det finns många mysiga ställen för frukost och brunch i Köpenhamn. Fars Dreng, Atelier September, GranolaGrød och Emmerys är några bra alternativ.

Kolla gärna in streetfoodmarknaden Reffen också, man kan ta båten dit (eller buss eller cykel). Mysigast på sommaren när du kan njuta solnedgångarna därifrån.

Hotell

Några hotell som jag bott på som är toppen är Hotel Kong Arthur, Hotel Skt Petri, Ibsens hotel, SP34, Cabinn, Hotel Danmark och Hotel SKT Annæ ApS. Alla hotel som ingår i kedjan av Brøchner-hotell är mina favoriter.

Det finns såklart tusen andra bra restauranger, barer, kaféer, hotell och annat i Danmark men  det här är några av mina favoriter som jag alltid tycks återkomma till!

Mycket hygge önskar jag dig!

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg