Enkel saffransdeg

18 november, 2022

En enkel saffransdeg där du knådar ihop allt på en gång. Den passar lika bra till lussekatter som till bullar och är enkel att jobba med.

Fyllningen till bullarna ovan hittar du här >>

Jag har ett utmärkt recept på saffransdeg med fördeg, och även ett med tangzhongmetoden (som funkar allra bäst till luftiga bullar som exempelvis lussekatter). Och jag tycker fortfarande att de här två degarna ger bullar som framförallt håller sig saftigare längre och får en lite djupare smak eftersom degen får mer tid på sig att utvecklas.

Men ibland vill man bara slänga ihop en deg och göra lussekatter som ska ätas nu nu nu! Och då är detta en perfekt deg, då allt blandas ihop på en gång (nåja, jag brukar vänta ett par minuter med smör och salt, men annars).

Läs mina tips här kring hur du lyckas med lussekatter >>

Degen är ett ganska klassiskt recept och du hittar snarlika versioner hos nästan varenda bakbloggare eller receptsajt, och så är det med vissa recept. Man kan liksom inte uppfinna hjulet varje gång. Sen anpassar var och en mängd socker och smör och sånt efter vad man gillar bäst. Jag brukar ha ägg i degen om jag ska göra luftiga bullar som lussekatter eller semmelbullar, för där hjäper ägget till att lyfta degen, men om jag ska göra tunga smöriga bullar så tycker inte jag att ägget gör någon skillnad och då kan man lika gärna ha annan vätska. Ägget motsvarar ca 0,5 dl vätska.

De fyllda saffransbullarna med vaniljkräm och lingonsocker hittar du här >>

Så, det som är bra med denna degen är att du knådar ihop den och formar sen dina bullar och lägger dem på plåtar, låt dem jäsa ett par timmar och grädda. Eller gör som jag, kör ihop degen på kvällen, låt den ligga i kylen över natten (samma mängd jäst), ta fram och gör bullar på morgonen och låt dem jäsa några timmar. Det tar lite längre tid för dem att jäsa eftersom degen är kall, men det är också ENORMT mycket lättare att jobba med en kall deg.

När det kommer till saffran så köper jag hela pistiller, ex här och mortlar med socker och lägger i sprit. Det gör jag flera veckor innan jag ska baka, det håller i flera år. Kolla här! Om du inte varit så förutseende så mortla ditt saffran (även om den är mald, med lite socker och häll en msk kokande vatten över innan du häller det i degen, då får du ut mest smak.

Bullarna på denna bilden har denna fyllningen, sen jag har  vikt ett treslag och skurit remsor som jag sedan rullat som lussekatter, gräddat och sen penslat med smör och doppat i socker.

Jag brukar använda kallt smör och kall mjölk, speciellt om degen ändå ska  in i kylen, men det går också bra med rumstempererade ingredienser,  då går det lite snabbare för degen att jäsa. Degen alstrar också värme när du knådar den.

Den här degen kan du alltså använda till alla slags saffransbullar, med eller utan fyllning.

Enkel saffransdeg

3.9/5(98)
Röster
Portioner: Ca 30 bullar

Ingredienser:

5 dl mjölk

1,5 g saffran

50 g jäst

1000 g mjöl (Ca 16 dl)

180 g socker (2 dl)

200 g smör

1,5 tsk salt

Instruktioner:

1. Lägg mjölk, saffran, jäst, socker och mjöl i din degbunke och kör långsamt i 2-3 minuter. Tillsätt smör och salt och kör på medelhög hastighet i 5 minuter. Kolla att du fått en elastisk deg genom att ta en bit deg och dra ut åt flera håll utan att den går sönder. Om den går sönder, kör degen längre. Det är väldigt olika beroende på vilken maskin man har hur länge man behöver knåda.

2. Gör valfria bullar eller lussekatter och låt dem jäsa i 2-3 timmar (beroende på hur kall degen är och hur varmt det är i ditt kök). De har jäst klart när du trycker lite på degen och det blir en lite buckla som sen kommer tillbaka och blir slät igen.

3. Grädda på 210 grader varmluft (220 grader vanlig ugn) i 8-12 minuter (beroende på vad det är för bullar du gör.)

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Karin Ellström

    Ska degvätskan alltså vara kall? Inte 37 grader?

    • A
      Emma Brink Rask

      Precis. Degvätska ska aldrig vara 37 grader, aldrig varmare än rumstemperatur. Men med kall vätska kan du knåda degen längre utan att den blir varm, degen får aldrig bli över 25 grader och därför är det bättre att använda kall vätska.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg