Enkel nektarinpaj

28 juli, 2022

En enkel nektarinpaj med kanel som du slänger ihop på nolltid! Perfekt  när stenfrukterna  är i säsong och kan bakas med vilken frukt eller bär som helst!

I USA är peach pie, persikopaj, en klassiker, men jag upplever att vi inte gör det så ofta här i Sverige. Kanske äter vi mer nektariner än persikor, men allt som du kan göra med persikor kan du göra med nektariner, de är väldigt lika i smak och  konsistens. Jag har gjort ett par olika mjuka kakor, som mazarinkaka och en mjuk kaka med björnbär med nektarin, det är så gott!

Idag bakade jag en busenkel smulpaj med nektariner. Jag smaksatte dem med kanel för jag tycker att det är en supergod kombo, men tråkigt nog så blir färgen lite brun, istället för den härligt gula. Men det kan man leva med! Eller så skippar man kanelen helt enkelt.

Mina nektariner var väldigt mogna och mjuka så jag bara rörde samman dem med lite brunt socker och kanel innan jag la dem i formen. Om dina nektariner är hårda så rekommenderar jag dig att låta socker, kanel och nektariner sjuda i en panna i 10 minuter tills de mjuknat innan du lägger dem i formen.

Pajdegen är av den enklaste sort, där du helt enkelt bara smälter smöret i en liten kastrull och sen bara rör ner resten av ingredienserna i den och sen bara fördelar på frukten. Grädda i ca 30 minuter, låt svalna till ljummet och servera med glass, grädde eller vaniljsås.

Du kan även förbereda pajen och kyla den i kylskåp och sedan låta den bli ljummen en stund i ugnen innan den serveras.

 

Enkel nektarinpaj

3.9/5(19)
Röster
Portioner: ca 6-8 portioner

Ingredienser:

Nektariner

8 mogna nektariner

80 g ljust muscovadosocker eller annat brunt socker (1 d)

2 tsk kanel

Pajdeg

100 g smör

120 g vetemjöl (2 dl)

60 g strösocker (2/3 dl)

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj en form, ca 22 cm i diameter.

2. Dela och skiva nektarinerna och vänd runt med med brunt socker och kanel, du kan göra detta i den smorda formen.

3. Smält smöret i en kastrull. Häll ner de andra ingredienserna och rör om till en smul-kletig deg. Fördela degen över frukten i formen.

4. Sätt in i ugnen och grädda i ca 30 minuter tills det bubblar i frukten och pajdegen har fått fin gyllenbrun färg.

5. Låt svalna till ljummen och servera med glass, grädde eller vaniljsås.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg