En enkel nektarinpaj med kanel som du slänger ihop på nolltid! Perfekt när stenfrukterna är i säsong och kan bakas med vilken frukt eller bär som helst!
I USA är peach pie, persikopaj, en klassiker, men jag upplever att vi inte gör det så ofta här i Sverige. Kanske äter vi mer nektariner än persikor, men allt som du kan göra med persikor kan du göra med nektariner, de är väldigt lika i smak och konsistens. Jag har gjort ett par olika mjuka kakor, som mazarinkaka och en mjuk kaka med björnbär med nektarin, det är så gott!
Idag bakade jag en busenkel smulpaj med nektariner. Jag smaksatte dem med kanel för jag tycker att det är en supergod kombo, men tråkigt nog så blir färgen lite brun, istället för den härligt gula. Men det kan man leva med! Eller så skippar man kanelen helt enkelt.
Mina nektariner var väldigt mogna och mjuka så jag bara rörde samman dem med lite brunt socker och kanel innan jag la dem i formen. Om dina nektariner är hårda så rekommenderar jag dig att låta socker, kanel och nektariner sjuda i en panna i 10 minuter tills de mjuknat innan du lägger dem i formen.
Pajdegen är av den enklaste sort, där du helt enkelt bara smälter smöret i en liten kastrull och sen bara rör ner resten av ingredienserna i den och sen bara fördelar på frukten. Grädda i ca 30 minuter, låt svalna till ljummet och servera med glass, grädde eller vaniljsås.
Du kan även förbereda pajen och kyla den i kylskåp och sedan låta den bli ljummen en stund i ugnen innan den serveras.