Enkel choklad- och hallondessert i glas

19 december, 2019

Chokladmousse, hallonkräm, kola och massa annat gott, när du vill imponera på gäster med enkla medel.

Ibland är genvägen din bästa vän. Och ibland är det vackrare att bara spritsa ner grejer i ett glas än att göra komplicerade tårtor. Den här desserten med chokladmousse, hallonkräm och kola lär gå hem hos alla! Jag har till och med köpt en färdig chokladmuffin som en komponent i denna smarriga dessert.

Kolla gärna in desserten med samma design men med vispad vaniljpannacotta och passionscurd.

Enkel choklad- och hallondessert i glas

3.9/5(226)
Röster
Portioner: Ca 8 desserter

Ingredienser:

Chokladmousse

70 g mörk choklad

1 äggula

2 dl grädde

Hallonkräm

1 äggula

1 litet ägg

20 gram strösocker

75 gram hallonpuré (mosade och silade hallon)

40 gram mjuk smör

Chokladmuffin

Du behöver smulor från 1 chokladmuffin, jag köpte en färdig på ICA.

Dulce de Leche

0,5 dl karamelliserad mjölk från färdig burk, häll i en spritspåse

Instruktioner:

Chokladmousse

1. Smält chokladen.

2. Vispa grädden lätt, rör ner lite i chokladen. Rör sedan ner äggulan och vänd till sist ner resten av grädden. Häll på en spritspåse.

Hallonkräm

1. Lägg alla ingredienser utom smöret i en skål över ett vattenbad och rör ihop. Rör hela tiden tills det blir en tjock kräm, den ska bli 84 grader.

2. Ta sedan bort från värmen och klicka ner smöret och rör om tills det smält.

3. Kyl ner krämen direkt och låt bli helt kall, det tar 3-4 timmar.

4. Häll sedan krämen på en spritspåse.

Lägg ihop desserterna

Spritsa en stor boll chokladmousse i ett glas. Smula lite chokladmuffins bredvid. Spritsa ett par duttar med hallonkräm och sedan dulce de leche. Smula lite muffins till och dekorera sen med valfritt strössel.

Minifudge, frystorkade hallon och chokladkulor som dekoration. Ta vilket strössel, hackad choklad eller pynt som du hittar.

Dela det här inlägget:
14 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • ”Vispa grädden lätt, rör ner lite i chokladen. Rör sedan ner äggulan och vänd till sist ner resten av chokladen.”
    Är det grädden eller chokladen som ska i sist?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det ska stå ”resten av grädden”. Har ändrat nu.

  • Johanna

    Hej! Vi ska ha middag för 35 st, vill göra detta till dessert. Hur många dagar innan kan man göra chokladmoussen och hallonkrämen? Hälsningar Johanna

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej Johanna, Max en eller två dagar skulle jag säga. Krämen och moussen kommer att sätta sig, jag är inte helt säker på hur de blir om man rör i dem efter att de har satt sig, de kan bli grynig eller rinniga.

  • Anna-Karin

    Vilka snygga glasburkar! Var får man tag i sådana? Och hur höga är de ungefär?
    Mvh Anna-Karin

  • Tack för tipset, det blir vår nyårsefterrätt! Var hittar du oxalis (eller vad det heter) så här års? God jul!

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag har en gammal planta i fönstret. I vissa mataffärer kan man köpa det bland färska kryddor.

  • Johanna

    För ungefär hur många är receptet ovan baserat på? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Det står överst i receptet, ca 8 personer.

  • Kokar du burken med kondenserad mjölk först? Hur länge?

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, jag köper den som heter karamelliserad mjölk, som redan är kokad.

  • Kan man göra krämerna dagen innan och sen lägga i spritspåse när det är dax?

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag skulle inte rekommendera det då de sätter sig. Men det går bra att spritsa dem o glasen dagen innan och skenbara dekorera det sista nästa dag.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg