Eclairsemlor

18 januari, 2019

En fransk variant av vår svenska semla! Hemmagjord mandelmassa och vispad grädde i ett luftigt, segkrispigt skal. Oh la la, très bien!

Håhå, det var ju ganska roligt det här! Att testa olika semmelvarianter. Den här tyckte jag MYCKET om! Ni kanske minns att jag vid årsskiftet spådde att eclairen kommer att bli årets stora bakverk? Nu måste jag ju själv göra allt för att det ska slå in!

Själva brödet i eclairer är ju ganska tunt och smaklöst vilket gör att mandelmassan, hemgjord om jag får be, och grädden verkligen får ta plats. Och vet ni en annan sak som är så bra med den här? Att den kan göras helt sockerfri! Det är bara att ta bort sockret i degen om man vill. Och om man gör hemmagjord mandelmassa efter mitt recept så kan man ersätta sockret med sötströ eller liknande (ta inte lika mycket som florsockret, smaka er fram) och på så sätt så blir den helt sockerfri. Även i denna variant så är bakelsen mycket mindre söt än en vanlig semla. Men SÅ smaskig. Jag hade några på en tallrik i kylen som frestade mig varje gång jag öppnade dörren, och för att jag inte skulle äta upp dem alla så tänkte jag att jag skulle slänga dem. Men varje gång jag tog en för att slänga så hann den liksom slinka ner i min mage innan jag hann fram till soptunna. Så ja! Baka de här!

Testa också att baka min semmeltårta!

Eller klassiska semlor i miniformat…

Eller varför inte friterade semmeldonuts.

fett

Eclairsemlor

3.6/5(5)
Röster
Portioner: 20-25 eclairs

Ingredienser:

Eclairs

125 g vatten (1,25 dl)

125 g mjölk (1,25 dl)

5 g socker (2 tsk)

5 g salt (1 tsk)

90 g smör

125 g vetemjöl (2 dl)

4 ägg, lätt uppvispade i ett glas

Fyllning

5 dl vispgrädde

Instruktioner:

Eclairs

1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn, ej varmluft.

2. Förbered en spritspåse med en stor rund tyll, gärna med små taggar.

3. Koka upp vatten, mjölk, socker, salt och smör i en kastrull.

4. Dra kastrullen från värmen och häll i allt mjöl och rör med en träslev tills det är en deg.

5. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och fortsätt röra kraftigt i ett par minuter.

6. Häll över degen i en köksmaskin med en omrörare. Eller använd en vanlig stadig bunke och vispa med elvisp. Vispa i ett par minuter så att en del av värmen hinner gå ur degen.

7. Tillsätt ett ägg i taget, vispa upp det lite innan det hälls i. Se till att varje ägg går in i smeten innan du häller i nästa.

8. När smeten är glansig och trögflytande är den klar. Du kan behöva tillsätta fler eller färre ägg för att uppnå detta.

9. Häll smeten i spritspåsen och spritsa ca 10 cm långa sträck på en plåt.

10. Sätt in dem i ugnen. Baka dem i 10 minuter och sänk sedan temperaturen till 175 grader och baka dem i ca 20-30 minuter tills de är gyllenbruna och fina. Om man öppnar luckan eller tar ut dem för tidigt så riskerar de att sjunka ihop.

Montera eclairsen

1. Vispa grädden.

2. Skär av toppen på eclairen. Spritsa rikligt med mandelmassa i botten på den och spritsa sedan vispad grädde innan du lägger på locket igen. Pudra över med florsocker.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg