Eclairs med kaffekräm och chokladganache

12 juli, 2018

eclairs-kaffe-3

Ända sedan jag var i Paris i påskas så har jag varit sugen på att baka eclairs. Pateà choux- deg är något jag aldrig testat att göra, och det har alltid känts som att det är väldigt krångligt. Min mamma gjorde dock ofta bakverk med pate à chox-deg när jag växte upp, så jag tänkte att så himla svårt kan det väl inte vara. Och det var det inte heller!

Faktiskt mycket lättare än jag hade föreställt mig och jag kände mig mäkta nöjd med de här, mina livs första eclairer. De fick äran att fyllas med kaffekräm och toppas med chokladganache. De som blev bjudna på dem beskrev dem som ”ett bakverk man vill gifta sig med”. Inget illa betyg!

eclairs-kaffe-4

RECEPT

Eclairdegen:
1,25 dl vatten
1,25 dl mjölk
5 gram socker
5 gram salt
90 gram smör
125 gram vetemjöl
4 ägg, lättvispade

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Förbered en spritspåse med en stor rund tyll.
3. Koka upp vatten, mjölk, socker, salt och smör i en kastrull.
4. Dra kastrullen från värmen och häll i allt mjöl och rör med en träslev tills det är en deg.
5. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och fortsätt röra kraftigt i ett par minuter.
6. Häll över degen i en köksmaskin med en omrörare. Kör i ett par minuter så att en del av värmen hinner gå ur degen.
7. Tillsätt ett ägg i taget, vispa upp det lite innan det hälls i. Se till att varje ägg går in i smeten innan du häller i nästa.
8. När smeten är glansig och trögflytande är den klar. Du kan behöva tillsätta fler eller färre ägg för att uppnå detta.
9. Häll smeten i spritspåsen och spritsa ca 10 cm långa sträck på en plåt.
10. Sätt in dem i ugnen. Baka i 30-40 minuter tills de är gyllenbruna och fina. Om man öppnar luckan eller tar ut dem för tidigt så riskerar de att sjunka ihop.

eclairs-kaffe-2

Kaffekräm:
4 äggulor
1 dl strösocker
0,5 dl maizena
2,5 dl mjölk
2 tsk nescafe
2 tsk kakao
20 gram smör

1. Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke. Ställ åt sidan.
2. Häll mjölken, nescafe och kakao i en kastrull och koka upp.
3. Häll ner den kokande vätskan i äggulor, socker och maizena under ständig omrörning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
4. Sjud under konstant omrörning tills krämen har tjocknat. Det ska vara en väldigt tjock kräm.
5. Tillsätt smöret och rör krämen slät.
6. Låt svalan i kylen.

Chokladganache
100 gram mörk choklad
1 dl grädde

1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Koka upp grädden och häll den över chokladen.
3. Rör om till en glansig ganache och låt den svalna till trögflytande.

Montera eclairs:
1. Fyll kaffekrämen i en spritspåse men en lång tyll. Tryck in tyllen från sidan på eclairen, från båda håll och fyll med krämen.
2. Toppa eller bred på ganachen ovanpå eclairen.
3. Om du vill, dekorera med lite smält vit choklad.
4. Förvara eclairen i kylen tills de ska ätas.

eclairs-kaffe-1

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg