Drömtårta

13 september, 2021

Drömtårtan är en av våra mest älskade rulltårtor. Mild chokladkaka rullad med en smörkräm baserad på vaniljkräm.

Till rulltårtans dag den nionde augusti så frågade jag mina följare på Instagram vilken som är deras favoritrulltårta. Och jag måste säga att jag blev lite förvånad över hur överväldigande många som röstade på drömtårtan. Det är ju en klassisk rulltårta men kan nog ses som lite gammalmodig och omodern. Dessutom så smakar den ju inte jättemycket. Det är choklad i botten, men inte supertydligt och sen är den fylld med en smörkräm som inte heller smakar så mycket mer än smör. Men jag tänkte att jag måste ju göra ett recept på den om den är så poppis!

Mest av allt ville jag flirta lite med smörkrämen, den behövde uppdateras kände jag. Så jag fyllde den med den godaste smörkräm jag vet, nämligen den som jag brukar göra till Oscar II-tårta. Det är en smörkräm som baseras på en vaniljkräm. Så du gör alltså en hemmagjord vaniljkräm och sedan vispar du ner smör i den. Den blir mycket krämigare, mindre söt och smakar inte heller så väldigt tydligt av bara smör. Du måste testa!

Tänk på att servera rulltårtan rumstempererad. Kall smörkräm har aldrig gjort någon glad.

Kolla in mina andra recept på rulltårta här!

Drömtårta

4.1/5(66)
Röster
Portioner: 18-20 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

3 ägg

135 g strösocker (1,5 dl)

55 g potatismjöl (o,75 dl)

15 g kakao (dryg 2 msk)

0,5 tsk bakpulver

45 g råsocker att rulla tårtan i (0,5 dl)

Smörkräm

50 gram socker (0,5 dl)

15 gram majsstärkelse (2 msk)

1 liten nypa salt

45 g äggulor (ca 2 st)

2 dl mjölk

1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

100 g smör (rumstempererat)

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 230 grader varmluft (250 grader vanlig ugn).

2. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst.

3. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver och sikta ner det i äggblandningen. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm. Grädda mitt i ugnen i ca 4-5 minuter.

4. Gör i ordning ett annat bakplåtspapper som du stör ut ett tunt lager råsocker på. Lyft den färdiga kakan hörnen av bakplåtspappret och lägg den upp och ner på det nya pappret med sockret. Dra av bakplåtspappret, fukta det lite om det sitter fast. Rulla ihop tårtbotten lite löst och låt den svalna.

1. Lägg alla ingredienser utom smöret (och om du använder vaniljsocker, tillsätt det senare) på medelhög värme under konstant omrörning tills det börjar koka. Låt det sjuda i nån minut under intensiv omrörning och tag sen från värmen. Låt krämen bli helt kall.

2. Se till att smöret är rumstempererat. Vispa vaniljkrämen med elvisp och tillsätt lite smör i taget. Vispa sedan tills krämen har gått från gult till vitt och blivit riktigt fluffig och krämig.

3. Bred ut krämen på tårtbotten och rulla ihop tårtan från långsidan. Sätt den i kylen i någon timme. Skär gärna upp den när den är kall så får du finare skivor. Men låt det sedan gå ca 30 minuter innan servering så att man inte behöver äta smörkrämen kall.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Jessica

    Om man har vaniljsockret när ska det ner i smörkrämen? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      På slutet, när den är tjock och inte ska sjuda mer.

  • Tack! I min telefon står det 10o så blev lite konfunderad. Men såg att du hade ändrat det nu.

  • Är det 100 eller 10 gram smör?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg