Fullmatade med smak är dessa tartletter med pistagemördeg, en krämig fyllning med pistage och hallon och sen toppade med en vispad vit chokladganache med pistagekräm.
Ja men det ÄR ju lite pill att göra tartletter men det blir ju så fint och så trevligt att få en egen lite paj. Jag har hittat tartlettringar i en ganska lite storlek, 6 cm, vilket jag tycker är alldeles lagom. När de är upp mot 8 cm så blir de väldigt stora tycker jag, speciellt om man kanske vill servera dem på en dessertbuffé och inte bara som den är. Det är perforerade ringar och jag klär dem och ställer dem på en perforerad silikonmatta när jag gräddar dem och då blir de så fina. Om man har ägg i degen så kommer de också att krympa precis så mycket i ugnen att du bara kan lyfta av ringen när de är färdigbakade. Det gäller dock att inte ha tryckt in degen för mycket i perforeringen.
När man jobbar med att klä tartlettformar så är det bäst att kavla mördegen mellan två bakplåtspapper och sen lägga in den i frysen en stund. Sen stansar du först ut bottnarna med hjälp av ringarna. Sen skär du remsor som du klär sidorna med. Att hela tiden jobba mot frysen så att degen inte är för mjuk är avgörande för ett fint resultat. Sen skär man av mot kanten på ringen för en jämn kant, och sätter in dem i frysen tills de ska gräddas.
I detta recept så har vi också i en fyllning innan de gräddas men du kan också bara grädda skalen som de är om du vill fylla dem med typ lemon curd eller vaniljkräm eller nåt sånt.
Fyllningen är en klassisk frangipanefyllning, en slags mazarinfyllning, med pistagenötter, smör, ägg och socker och sen har jag tryckt ner hallon också.
När de är färdiggräddade och ska serveras så har jag gjort en vit chokladganache, eller chantilly, med pistagekräm som fått stå i kylen över natten. Sen vispar jag upp den och spritsar runt varje tartlett. Jag rekommenderar dig att vispa för hand med en ballongvisp för bästa resultat för det är viktigt att du inte vispar för mycket för då kommer den att skära sig. Väldigt mjukt följsam ska den vara när den är klar att spritsa. Du gör med fördel denna kvällen före du gör tartletterna så att den är riktigt kall när den ska vispas, annars kommer du aldrig att få rätt konsistens på den.
Jag har spritsat med tyllen Wilton 125.
Pistagenötter är ju väldigt dyrt, jag vet. Jag har köpt 1 kg på påse med riktigt fina gröna nötter, den förvarar jag i frysen så att de inte ska härskna. Sen rostar jag dem försiktigt i en torr stekpanna innan jag ska använda dem, för att det tar fram smaken i dem så väldigt mycket mer.
Här finns ett mer prisvärt alternativ på pistagenötter som också funkar fint.
Här köper jag min pistagekräm, den tycker jag är god och prisvärd.
När jag bakar gör jag det oftast med Callebaut choklad, som är prisvärd och perfekt att jobba med då den kommer som små pellets så man behöver inte hålla på att hackad den. Här hittar du den vita chokladen som jag använt.
Du hittar fler smarriga recept med pistagenötter här >>
Vill du bli inspirerad av fler tartletter? Kolla här >>
Kolla in mina pistagetartletter med salt karamell och choklad här >>