Drömgoda pistage- och hallontartletter

4 juli, 2024
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Fullmatade med smak är dessa tartletter med pistagemördeg, en krämig fyllning med pistage och hallon och sen toppade med en vispad vit chokladganache med pistagekräm. 

Ja men det ÄR ju lite pill att göra tartletter men det blir ju så fint och så trevligt att få en egen lite paj. Jag har hittat tartlettringar i en ganska lite storlek, 6 cm, vilket jag tycker är alldeles lagom. När de är upp mot 8 cm så blir de väldigt stora tycker jag, speciellt om man kanske vill servera dem på en dessertbuffé och inte bara som den är. Det är perforerade ringar och jag klär dem och ställer dem på en perforerad silikonmatta när jag gräddar dem och då blir de så fina. Om man har ägg i degen så kommer de också att krympa precis så mycket i ugnen att du bara kan lyfta av ringen när de är färdigbakade. Det gäller dock att inte ha tryckt in degen för mycket i perforeringen.

När man jobbar med att klä tartlettformar så är det bäst att kavla mördegen mellan två bakplåtspapper och sen lägga in den i frysen en stund. Sen stansar du först ut bottnarna med hjälp av ringarna. Sen skär du remsor som du klär sidorna med. Att hela tiden jobba mot frysen så att degen inte är för mjuk är avgörande för ett fint resultat. Sen skär man av mot kanten på ringen för en jämn kant, och sätter in dem i frysen tills de ska gräddas.

I detta recept så har vi också i en fyllning innan de gräddas men du kan också bara grädda skalen som de är om du vill fylla dem med typ lemon curd eller vaniljkräm eller nåt sånt.

Fyllningen är en klassisk frangipanefyllning, en slags mazarinfyllning, med pistagenötter, smör, ägg och socker och sen har jag tryckt ner hallon också.

När de är färdiggräddade och ska serveras så har jag gjort en vit chokladganache, eller chantilly, med pistagekräm som fått stå i kylen över natten. Sen vispar jag upp den och spritsar runt varje tartlett. Jag rekommenderar dig att vispa för hand med en ballongvisp för bästa resultat för det är viktigt att du inte vispar för mycket för då kommer den att skära sig. Väldigt mjukt följsam ska den vara när den är klar att spritsa. Du gör med fördel denna kvällen före du gör tartletterna så att den är riktigt kall när den ska vispas, annars kommer du aldrig att få rätt konsistens på den.

Jag har spritsat med tyllen Wilton 125.

Pistagenötter är ju väldigt dyrt, jag vet. Jag har köpt 1 kg på påse med riktigt fina gröna nötter, den förvarar jag i frysen så att de inte ska härskna. Sen rostar jag dem försiktigt i en torr stekpanna innan jag ska använda dem, för att det tar fram smaken i dem så väldigt mycket mer.
Här finns ett mer prisvärt alternativ på pistagenötter som också funkar fint.

Här köper jag min pistagekräm, den tycker jag är god och prisvärd.

När jag bakar gör jag det oftast med Callebaut choklad, som är prisvärd och perfekt att jobba med då den kommer som små pellets så man behöver inte hålla på att hackad den. Här hittar du den vita chokladen som jag använt.

Du hittar fler smarriga recept med pistagenötter här >>

Vill du bli inspirerad av fler tartletter? Kolla här >>

Kolla in mina pistagetartletter med salt karamell och choklad här >>

Drömgoda pistage- och hallontartletter

4/5(11)
Röster
Portioner: 12 tartletter a 6 cm i diameter

Ingredienser:

Mördeg

115 g smör

60 g florsocker (1 dl)

30 g rostade pistagenötter

165 g vetemjöl (2,75 dl)

1 litet ägg

Frangipane

75 g rostade pistagenötter

75 g strösocker

75 g smör

1 litet ägg

1 nypa salt

1 dl frusna hallon

Vispad chokladganache med pistagekräm

100 g vit choklad

2,5 dl vispgrädde

100 g pistagekräm

Övrigt

12 färska hallon

Lite hackade pistagenötter

Instruktioner:

Mördeg

1. Se till att smöret är kylskåpskallt. Skär det i kuber och blanda med florsocker, pistagenötter och vetemjöl i en mixer och kör tills det blir som en sandig deg. Samla degen med ägget tills det blir en fin deg. Plasta in och låt vila i kylen i minst 30 minuter.

2. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, ca 3-4 mm tjockt. Lägg in i frysen en stund. Stansa sedan ut bottnarna till tartletterna och lägg dem i formarna. Sätt formarna på ett bakplåtspapper eller en perforerad silikonmatt. Kavla om degen om du behöver och frys igen och gör sedan remsor att klä kanterna på formarna med. Jämna till med en vass kniv och sätt in dem i frysen medan du gör fyllningen.

Frangipane

1. Sätt ugnen på 165 grader varmluft (175 grader över- undervärme).

2. Mixa pistagenötter, smör, socker, ägg och salt till en krämig massa. Häll över den på en spritspåse och fördela den i pajskalen. Den ska täcka max upp till hälften på dem. Tryck ner lite frusna hallon i varje.

3. Grädda i ca 15-18 minuter tills du ser att pajskalet har fått fin färg, och fyllningen vuxit och fått fin färg. Men grädda inte för länge för då tappar fyllningen sin krämighet.
Ta ut och låt tartletterna svalna helt.

Vispad chokladganache med pistagekräm

1. I en kastrull häller du grädde, vit choklad och pistagekräm och värm försiktigt tills allt är smält. Stavmixa i nån minut tills allt är helt blandat. Häll över i en bunke, sätt plastfilm tätt intill och sätt in i kylen tills det är helt kalls. Bäst över natten.

2. Ta fram och vispa upp den till en krämig frosting, gör det helst för hand så den inte blir övervispad. Häll över på en spritspåse med en stor kronbladstyll, ex Wilton 125. Spritsa sicksack i ett slalommönster ca 1 cm djupt längs kanten på tartetten. Enklast om tartletten står på bänken och du försiktigt snurrar med en hand och spritsar med den andra.

3. Dela ett hallon på mitten och sätt i hålet på tartletten. Dekorera med lite hackade pistagenötter.

Tartletterna går fint att frysa innan du spritsat dem. De klarar sig även i kylen i ett par dagar. När du har spritsat dem så kan de stå i kylen i något dygn innan servering. Men ta gärna fram dem någon halvtimme innan servering, så att de inte är helt kalla och stela.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg