Donutmacarons

12 juni, 2017

donutmacaron-1

Inspirationen till de här bakverken fick jag, som så mycket annat, på Instagram. En slovakisk hemmabagare som jag följer hade lagt upp bilder på macarons som var gjorda som små donuts. Så rolig idé och så söta. Både bildligt och i smaken.

Jag gjorde egentligen helt vanliga naturella macarons med chokladganache emellan. Men toppdelen spritsade jag som en cirkel istället för som en hel kaka. Alltså jag gjorde dem med hål i mitten från start. Sen spritsade jag chokladganache på en hel underdel, toppade med en cirkel, doppade i glasyr och strödde strössel på.

Jag skulle kanske inte påstå att de blev någon smaksuccé, goda absolut, men maräng med glasyr på blir lite vad man skulle kunna beskriva som kaka på kaka. Men värt ändå för jösses så gulliga de blev.

RECEPT

Macarons
70 gram äggvita
30 gram strösocker
70 gram florsocker
90 gram mandelmjöl
90 gram florsocker

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa upp äggvitan till ett fast skum. Blanda vanligt socker, den lilla mängden florsocker (70 g). Häll ner det i äggskummet och vispa i 2 minuter.
3. Sikta 90 g florsocker och mandelmjöl. Vänd ned blandningen i marängen och blanda med slickepott tills marängen börjar bli lite lös.
4. Spritsa ut blandningen på bakplåtspapper ca 3 cm i diameter. Gör hälften av dem som runda kringlor istället för hela, alltså spritsa med ett hål i. Men se till att de blir i samma storlek som de andra. Baka på 150 grader i 12 minuter. (De här macaronsen kan gräddas direkt när de är spritsade, de behöver inte vila eller torka på plåten innan.)
5. Låt macaronsen svalna helt.

Ganache
1 dl grädde
100 gram mörk choklad

1. Hacka chokladen och lägg i en bunke
2. Koka upp grädden och häll den över chokladen.
3. Rör om till en glansig ganache och låt den stå framme i rumstemperatur (eller i kylen) tills den fått en krämig och spritsbar konstistens.

Glasyr
2 dl florsocker
ca 2-3 tsk mjölk (ta lite i taget och rör tills du har fått önskad konsistens. Den ska vara följsam men inte rinnig.
Rosa färg
Strössel

Montera macaronsen

1. Spritsa chokladganache på underdelen, lägg på en överdel (alltså den med hål i).
2. Låt dem stelna i kylen i någon timme.
3. Doppa i glasyr och strö på strössel.
4. Låt dem gärna stå över natten i kylen i de ska serveras.

donutmacaron-2

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg