Djävulstårta

13 juli, 2018

En äggfri kladdkaka med nötter och glasyr.

Den här kakan har en alldeles speciell historia för mig. Den bakades flitigt i min barndom och var ett självklart inslag på fikabordet både på födelsedagar och på myskvällar framför tv:n. Den heter ”Djävulstårta” och jag vet inte varför. Kanske hade man på 80-talet hört något om ”Devils food cake” som ju är en chokladtårta i USA och tänkte att det här var något liknande. Det är det inte. Alls. Mitt teori är snarare att den heter Djävulstårta för att den ser ut som fan. Jo, men allvarligt, det GÅR liksom inte att göra denna tårta fin.

Den har ett alldeles speciellt tillvägagångssätt och den är, till min förvåning, äggfri. Alltså, om jag ska beskriva den så är det en seg nötig kladdkaka och den har en inbyggd glasyr som den får i bakningen, den smakar inte som något annat och är förvånansvärt god. När man bakar den så häller man kokande vatten på smeten och sätter in den i ugnen, och av detta får den en god glasyr när den är klar. Och så äter man den med lättvispad grädde. Men nu ska jag sluta snacka om denna tårta, utan ni får helt enkelt lita på att den är mer än vad den ser ut att vara och att den är supergod. Baka nu!

Denna tårta är bakad i en form på 15 cm och räcker till 4-6 personer, dubbla bara receptet om du bakar i större form.

Djävulstårta

4.5/5(10)
Röster
Portioner: 4-6

Ingredienser:

70 gram socker (3/4 dl)

1 tsk vaniljsocker

70 gram mjöl (drygt 1 dl)

0,25 tsk salt

1 tsk bakpulver

25 gram hackade hasselnötter

20 gram smält smör

30 gram smält choklad

0,5 dl mjölk

Att strö över smeten:

50 gram farinsocker (drygt 0,5 dl)

50 gram strösocker (drygt 0,5 dl)

1 msk kakao

1 dl kokande vatten

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj en form.

2. Blanda samman alla ingredienserna i övre listan och häll i formen.

3. Blanda samman strösocker, farinsocker och kakao och strö över smeten.

4. Häll kokande vatten på smeten och sätt in i ugnen.

5. Grädda i ca 20 minuter (längre om du gör en större form).

6. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den upp och ner, så att all glasyr rinner över kakan.

Servera med lättvispad grädde!

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg