En äggfri kladdkaka med nötter och glasyr.
Den här kakan har en alldeles speciell historia för mig. Den bakades flitigt i min barndom och var ett självklart inslag på fikabordet både på födelsedagar och på myskvällar framför tv:n. Den heter ”Djävulstårta” och jag vet inte varför. Kanske hade man på 80-talet hört något om ”Devils food cake” som ju är en chokladtårta i USA och tänkte att det här var något liknande. Det är det inte. Alls. Mitt teori är snarare att den heter Djävulstårta för att den ser ut som fan. Jo, men allvarligt, det GÅR liksom inte att göra denna tårta fin.
Den har ett alldeles speciellt tillvägagångssätt och den är, till min förvåning, äggfri. Alltså, om jag ska beskriva den så är det en seg nötig kladdkaka och den har en inbyggd glasyr som den får i bakningen, den smakar inte som något annat och är förvånansvärt god. När man bakar den så häller man kokande vatten på smeten och sätter in den i ugnen, och av detta får den en god glasyr när den är klar. Och så äter man den med lättvispad grädde. Men nu ska jag sluta snacka om denna tårta, utan ni får helt enkelt lita på att den är mer än vad den ser ut att vara och att den är supergod. Baka nu!
Denna tårta är bakad i en form på 15 cm och räcker till 4-6 personer, dubbla bara receptet om du bakar i större form.