Desserttallrik med hallonrulltårta och citroncheesecake

12 mars, 2021

En helt vanlig bit rulltårta kan bli en vacker bas för en desserttallrik. Här har jag adderat lemoncurdcheesecake, lemoncurd, havresmul och hallon.

desserttallrik med hallonrulltårta och citroncheesecake

Här har vi en desserttallrik som varken kräver silikonformar eller geleringemedel. Och du måste inte ens spritsa om du inte vill. En krämig enkel cheesecakekräm med lemoncurd tillsammans med en enkel rulltårta med hallonsyltt. Och så litet chrunch från havresmul. Färska hallon och mer lemon curd. Ljuvligt gott!

Jag gjorde en lite tunnare rulltårta för att den skulle bli lite nättare än den vanliga storleken på rulltårta.

desserttallrik med hallonrulltårta och citroncheesecake

desserttallrik med hallonrulltårta och citroncheesecake

Desserttallrik med hallonrulltårta och citroncheesecake

4.4/5(8)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

Rulltårta

2 ägg

90 g strösocker (1 dl)

80 g vetemjöl (1 1/3 dl)

0,3 dl mjölk

2 dl god hallonsylt (jag använder från Den gamle Fabrik)

Cheesecakekräm med lemoncurd

1,5 dl lemoncurd (se recept här)

2 dl vispgrädde

200 g cream cheese

60 g florsocker

Havresmul

50 g kylskåpskallt smör

20 g havregryn (0,5 dl)

35 g strösocker (0,3 dl)

60 g vetemjöl (1 dl)

1 krm vaniljpulver

Övrigt

1 dl lemoncurd (se recept här)

Färska hallon

Maränger (bara för dekoration, det kan man hoppa över)

Oxalis/Röd skogssyra (det går superfint med citronmeliss också)

Instruktioner:

Rulltårta

1. Sätt ugnen på 230 grader varmluft (250 grader vanlig ugn) och lägg ett bakplåtspapper i standardstorlek på en plåt.

2. Vispa ägg och socker poröst. Vänd försiktigt ner mjölet och sedan mjölken utan att röra ut för mycket av luften. Vänd om tills du har en jämn smet.

3. Stryk ut smeten tunt över hela bakplåtspappret. Grädda i 4-5 minuter tills kakan är genombakad. Lägg under tiden ett annat bakplåtspapper på bänken som du strör ett jämnt lager strösocker över. När kakan är färdig. Lyft den i hörnen av bakplåtspappret och vänd den upp och ner på det sockrade pappret. Tag plåten och lägg över och tryck till. Detta gör vi för att vi vill få en platt och jämn kaka. Dra sedan bort bakplåtspappret (enklast om man fuktar det lite med kallt vatten). Rulla sedan ihop kakan med det andra bakplåtspappret lite lätt och låt den svalna så.

4. När den är kall, stryk ett tunt lager hallonsylt över. Och då menar jag tunt, så tunt det går. Rulla ihop, (på längden) så tight du kan och rulla in rulltårtan i bakplåtspappret och låt den sätta sig i kylen i minst ett par timmar.

Cheesecakekräm med lemoncurd

1. Vispa grädden och ställ åt sidan.

2. Vispa samman cream cheese och florsocker tills det är krämigt. Vänd ner vispgrädden och till sist den kalla lemoncurden.

Havresmul

1. Mixa, eller nyp ihop alla ingredienser och fördela som smulor i olika storlek på ett bakplåtspapper. Grädda i 170 grader varmluft (190 grader vanlig ugn) i ca 12 minuter tills de fått fin färg. Du kan röra lite någon gång emellanåt. Låt svalna.

Lägg upp på tallrik

1. Skär rulltårtan i skivor, ca 1,5-2 cm tjocka och lägg två på varje tallrik, lägg lite havresmul under den ena. Spritsa eller klicka ut cheesecakekrämen. Spritsa eller klicka ut lemoncurd. Dekorera med färska hallon och örter. Och ett par maränger om du vill!

Gott!

Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Tack för alla bra recept! Min cheescake blev väldigt lös när jag gjorde den. Jag gjorde den i förväg och la i spritspåse i kylen. Måste den göras precis i stunden?

  • A
   Emma Brink Rask

   Hej, det ska gå bra att förbereda den och ha den i spritspåse, men den måste vara fast nog att spritsa när du häller den på påsen. Om den är det så ska den inte bli lösare i påsen.

 • Så enkelt och gott!
  Tack för alla mumsiga recept:)
  /Helen

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg