Desserttallrik med choklad, nougat och apelsin

2 december, 2020

En desserttallrik som passar lika bra på hösten som till jul eller nyår. Nougatmousse, chokladkaka och apelsincurd.

Detta är egentligen bara rester från andra bakverk. Men jag älskar att förädla dem och göra den till nya vackra desserter. Vi har nougatmousse och apelsinkräm från den här tårtan och sedan hade jag ett par chokladmuffins över som jag bröt bitar av. Du kan baka egna, exempelvis de här, eller bara köpa ett par färdiga i affären.

Nougatkulorna är gjorda från nougatmousse som stöpts i halvklotformar och sen har jag bara satt ihop två. Jag testade också att spraya dem med guldspray, men det blev sådär.

Sen hade jag lite chokladdekorationer och kristalliserad choklad (sånt där håller i månader när man väl har gjort dem) och så några clementinklyftor och voila! En helt ny dessert.

Desserttallrik med choklad, nougat och apelsin

3.8/5(54)
Röster
Portioner: 8 portioner

Ingredienser:

Nougat- och mjölkchokladmousse

0,5 gelatinblad

75 gram nougat, tärnad

50 gram mjölkchoklad

2 dl grädde

Apelsincurd

1 dl apelsinjuice (jag köpte färskpressad och silade bort fruktköttet)

55 g ägg (1 st)

45 g strösocker (0,5 dl)

25 g rumstempererat smör

Chokladmuffins

3-4 st, se recept här (eller köp färdiga)

Övrigt

Chokladdekorationer

Filéer från 3-4 clementiner

Mandelspån

Chokladkulor

Oxalis

Instruktioner:

Nougat- och mjölkchokladmousse

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.

2. Hacka chokladen och dela nougaten i mindre bitar. Smält försiktigt i micron eller över ett vattenbad.

3. Koka upp 0,5 dl av grädden. Smält gelatinet där i och häll den sedan över nougat och choklad. Rör om tills du har en glansig ganache.

4. Vispa resten av grädden väldigt lätt och luftigt. Vänd ner lite i taget i ganachen tills du har en luftig och slät mousse. Men blanda och rör inte mer än du måste.

5. Häll moussen på en spritspåse och fördela den sedan i formarna, gärna i ett par olika storlekar om du har. Jag använde 2 och 3 cm. Frys till djupfrysta.

Apelsincurd

1. Häll apelsinjuicen i en liten kastrull och koka ner den tills du har 0,5 dl kvar. Detta är för att koncentrera smaken på den.

2. Häll apelsinjuice, ägg, och socker i en skål och ställ över ett vattenbad. Värm under omrörning tills det tjocknar (84 grader).

2. Ta skålen från värmen och rör sedan ner smöret. Häll curden på en spritspåse och lägg in den i kylen för att bli helt kall.

Montera desserten

1. Strö ut kristallierad choklad på tallriken som en remsa i mitten, detta kommer att hjälpa till att hålla allt på plats. Bryt 2-3 bitar av en chokladmuffins och lägg på chokladen med lite mellanrum.

2. Tag fram nougatmoussen ur frysen och sätt ihop två och två med den platta sidan mot varandra så att de fastnar och bildar ett klot. Lägg dem på tallriken lite utspritt.

3. Spritsa bollar av curden lite överallt. Fyll sedan på med chokladdekorationer, clementinklyftor, mandelflisor, chokladkulor och oxalis.

4. Låt tallriken stå framme i ca 30 minuter innan du serverar så att moussen hinner tina.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
9 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Vad kan man använda istället för en form till att göra kupolerna? Har bara en större form nämligen.
    Svara gärna

    • A
      Emma Brink Rask

      I just den här desserten så bygger det på att man kan stöpa dem i formarna. Eller så får man stöpa i olika lager i portionsglas och sen servera i dem.

  • Hej! Tack för alla underbara recept, de här desserttallrikarna är konstverk. Jag har bara en fråga, hur stora är kupolformarna du använde i detta recept. Svårt att avgöra när jag bara kan se hur mycket de rymmer på butikens sida.
    Tack!

    • Glöm bort frågan, jag kan ju inte läsa innantill. 🙂

  • Emelie Persson

    Testade att göra curden men den kom aldrig upp i temp eller blev tjockare, vad kan jag ha gjort för fel?

    • Jag undrar detsamma! Har stått och väntat i 40 min nu på att curden ska tjockna…

      • A
        Emma Brink Rask

        Det har inte med tiden att göra utan temperaturen. Äggulorna tjockar vid 84 grader. Sen tjocknar curden ytterligare när den kallnar.

  • Emma P Littorin

    Väldigt vackert och det låter gott! Ska bli roligt med din dessertbok, är riktigt pepp på den! Själv vill jag göra en dessert med mjuk pepparkaka och lingonmousse eller pannacotta till jul. Funderar även på typ en knäcksås och kanske en lingoncurd, vad tror du om det? Nåt förslag på saker som ska till eller bort?😊

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg