Dessert med smak av choklad, kokos, mango och passionsfrukt

6 januari, 2019
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En lyxig dessert med kokosglass, mangopannacotta, passionsfruktscurd, chokladbrownie, kokosflarn, kristalliserad choklad och maränger.

Detta var nyårsdesserten 2018, en symfoni av sött och syrligt. En seg brownie, mangopannacotta, passionsfruktscurd, kokosglass, knäckigt kokosflarn, kristalliserad choklad och maränger. Jag kan lätt säga att detta är något av det godaste jag har gjort och allas tallrikar var barskrapade.

Precis som de flesta desserttallrikar så ser det avancerat ut, och det är ju såklart många olika grejer på tallriken, men jag lovar att INGET av det som ni ser på tallriken är svårt att göra, tvärtom!

Att göra kristalliserad choklad var nytt för mig, men det är ett fiffigt sätt att göra fina ”smulor” att dekorera med. Man gör en sockerlag som man häller över smält choklad medan man vispar. Det hela tar bara några sekunder. Det kommer jag absolut att göra igen!

Det bästa med såna här tallrikar är att de helt går att förbereda. Jag hade gjort klart allt flera dagar innan nyårafton och sen la jag bara upp det på tallrikar innan det skulle serveras. Pannacottan är frusen när man lägger den på tallriken, så den behöver någon halvtimme för att tina. Så gör allt klart, vänta nån halvtimme, och lägg sedan på glassen ca 5 minuter innan servering.

Här finns formen till glassen.
Här finns formen till brownien.
Här finns formen till panncottan ovanpå brownien.
Här finns formen till den lilla runda pannacottan.

Dessert med smak av choklad, kokos, mango och passionsfrukt

3.8/5(130)
Röster
Portioner: 8-10 portioner beroende på hur stora formar man använder

Ingredienser:

Kokosglass

1 burk kokosgrädde (400 ml), gärna den fetaste du kan hitta. Renée Voltaires är 32% vilket är toppen.

1 tsk vaniljpasta eller 0,5 vaniljstång

20 gram glykos (2 msk)

100 g socker (drygt 1 dl)

4 äggulor

35 g kokosflingor (1 dl)

Mangopannacotta

1 gelatinblad

125 g mangopuré (mixad silad mango, frusen går bra)

125 g vispgrädde (1,25 dl)

25 g strösocker (0,3 dl)

0,5 tsk vaniljsocker

Passionscurd

90 g strösocker (1 dl)

1 helt ägg

2 äggulor

100 g  passionsfruktsjuice (1 dl) (juice utan kärnor från ca 10 passionsfrukter)

50 g smör, skuret i mindre bitar

Kokosflarn

50 g smör

50 g socker (drygt 0,5 dl)

20 g ljus sirap (1 msk)

10 g glykos (0,5 msk)

25 g grädde (0,25 dl)

20 g vetemjöl (0,3 dl)

70 g kokos (2 dl)

Brownie

75 g smör

50 g mörk choklad

1 ägg (rumstempererat)

70 g strösocker (0,75 dl)

40 g farinsocker (0,5 dl)

0,25 tsk salt

10 g kakao (0,25 dl)

30 g vetemjöl (0,5 dl)

Kristalliserad choklad

100 g dulceychoklad eller vit choklad

100 g vatten (1 dl)

100 g socker (drygt 1 dl)

Maränger

Instruktioner:

Kokosglass

1. Värm kokosgrädden och vaniljen till kokpunkten.

2. Vispa samman socker och äggulor tills det blir vitt och fluffigt.

3. Häll försiktigt den varma mjölken över äggulorna medan du hela tiden vispar.

4. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under omrörning till 84 grader.

5. Lägg plast på glassmeten och ställ in den i kylen över natten, eller 5-6 timmar.

6. Kör glassen i glassmaskin.

7. Rosta kokosflingorna i en panna och låt dem svalna. Rör ner dem i glassen när du har kört den i glassmaskinen. Frys sedan glassen i minst 3-4 timmar innan servering. Om du vill frysa den i silikonformar så häll den i dem efter glassmaskinen och innan du ställer in glassen i frysen. Sen tar du ut dem från silikonformen när du lägger upp på tallriken.

Mangopannacotta

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.

2. Värm mangopuré, vispgrädde, socker och vanilj i en kastrull och värm upp till kokpunkten.

3. Tillsätt gelatinet och låt det smälta med vätskan.

4. Häll upp pannacotta i önskad silikonform och frys i minst 3-4 timmar. Tag ut dem från formarna när de är frusna, och lägg dem på tallrikarna, de tinar på 10 minuter.

Passionscurd

1.Häll socker, ägg och passionsfruktsjuice i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.

2. När curden blivit tjock (det kan ta en stund, men går fort mot slutet), tar du av den från värmen.

3. Lägg i smöret och rör tills det har smält.

4. Låt curden svalna innan den används. I en burk med tätslutande lock håller den minst en vecka i kylskåp. När den är kall häller du den i en spritspåse och spritsar den på desserttallriken.

Kokosflarn

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan alla andra ingredienser.

3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt och baka i ca 10 minuter tills det blivit gyllenbrunt.

4. Ta ut plåten och när kakan svalnat något, men inte stelnat helt skär du den i kvadrater.

Brownie

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn)

2. Smält smöret i en kastrull och smält sedan chokladen i smöret.

3. Vispa lätt samman ägget med strösockret och farinsockret.

4. Blanda i chokad och smör i ägg- och sockerblandningen.

5. Blanda mjöl, salt och kakao och sikta ner det i de andra ingredienserna. Rör om till en jämn smelt.

6. Häll upp smeten i runda silikonformar, eller baka i en form och ta ur rundlar efteråt med en utstickare. Om du bakar i en form ska den vara ca 16-18 cm i diameter. I muffinsformar gräddar du dem i 12-14 minuter, och om du gör en hel kaka, ca 18-20 minuter.

Kristalliserad choklad

1. Smält chokladen i en stor värmetålig bunke.

2. Koka upp vatten och socker till 130 grader.

3. Häll sakta den heta sockerlagen i chokladen medan du vispar med en elvisp. Väldigt snabbt kommer chokladen att kristallisera sig.

4. Häll ut chokladen på ett bakplåtspapper och låt det svalna helt. Chokladen kan du göra långt i förväg, förvara den i en plastpåse eller tät burk, den håller i månader.

Övrig dekoration

Jag har även dekorerat med citronmeliss, oxalis, vita chokladkulor från Valrohna och vita chokladpinnar med guld på. De gjorde jag av vit choklad och strödde på guldströssel.

Dela det här inlägget:
42 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Jag har lite ont om plats i frysen för allt under kvällen. Går det att montera pannacottan på brownien tidigare på förmiddagen och förvara de två komponenterna ihop i kylskåp tror du?

  • Katarina

    Kan jag frysa in brownie om jag gör den någon dag innan? Även hur förvarar jag flanet om jag gör det någon dag innan?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan absolut göra brownien i förväg och flarnen också, lägg dem på ett bakplåtspapper på en bricka bara. De kan vara i kyl eller rumstemperatur.

  • Jacquoline Hansson

    Kan man göra glassen på ett annat sätt om man inte har en glassmaskin?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej, du kan lägga glassmeten i en burk med tätt lock och röra i den varje halvtimme de första timmarna och sedan lägga den i formar.

  • Jag tänkte göra denna till nyår men behöver frakta komponenterna 45 min i bil. Är det ok att frysa om pannacottan etc även om den smält lite?

  • Nathalie

    Hej! Ser supergott ut! Jag undrar bara om kokosgrädden ska vara vispad eller ovispad? Vi har båda sorterna hemma.
    Mvh

  • Josefine

    Vilken smak hade du valt på glassen om man inte tycker om kokos? Tacksam för svar!

    • A
      Emma Brink Rask

      Vilken som helst som du gillar. Vanilj, citron, mango, passionsfrukt, choklad.

  • Hej! Har du nåt tips på hur man får till glassen om man inte har någon glassmaskin?

  • Vad är diametern på Tourbillonformen du använder?

  • Kerstin

    Vad har du lagt på brownie:n?

  • Camilla

    Hur många personer är receptet beräknat på?

    • A
      Emma Brink Rask

      8-10 beroende på hur stora formar man gör de olika delarna i.

  • Hur många tallrikar räcker receptet till?

    • A
      Emma Brink Rask

      8-10 beroende på hur stora formar man gör de olika delarna i.

      • Sara Hansson Kutti

        Vilken underbar desserttallrik!
        Vill göra denna till nyår men har ingen glassmaskin. Går glassen att göra ändå?
        Vill även passa på att tacka för alla dina fina recept och tips. Numera googlar jag aldrig på recept – jag går istället direkt till dina sidor. Hatten av för ett fantastiskt arbete!!

  • Tack för alla fina recept!
    Går det bra att byta ut vaniljstång mot vaniljpulver för ett snarlikt resultat?

    • A
      Emma Brink Rask

      Ja, med undantag för ljusa grejer som lätt blir grå av pulvret. Ta då hellre Vaniljpasta, essens eller vaniljsocker.

  • Hej! Låter magiskt gott! Hur gör man med passionsfrukten för att få juice, pressar man det genom en finmaskig sil eller har du något annat smart sätt?

    • A
      Emma Brink Rask

      Precis. Man tar ut och silar innehållet i passionsnfrukten. Det finns också färdigt passionsfruktsinnehåll att köpa fruset som man kan använda.

  • Vad är det som är uppe på brownien? Tänkte prova göra denna dessert men blir fundersam över upplägget =)

    • A
      Emma Brink Rask

      Det är också mangopannnacotta men i en annan form.

  • Ungefär hur länge ska brownien vara i ugnen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det beror helt på hur man bakar den och vilken storlek man har på formarna. Om man gör dem som jag i små muffinsformar så ca 8 minuter.

  • Elin Slagstedt

    Hur många personer räcker detta recept till?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det beror på hur stora formar man har till de olika momenten, men ca 8-10 personer.

  • Tack för allt vackert du delar med dig av!
    Hur många skulle du säga att receptet räcker till?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej!
      Det beror lite på hur stora formar man har och hur stora man gör de olika delarna. Men runt 8 personer borde det räcka till. 🙂

  • Christine Zetterlund

    Det här måste jag verkligen testa, ser supergott ut! Men jag undrar: hur gör du dina chokladpinnar? I någon form eller…?
    (Tack för en massa goda recept, har testat en hel del och alla är fantastiska!)

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej!
      Om du har Instagram kan du kolla på mina höjdpunkter i profilen. I den som heter ”tips” finns bland annat film på när jag gör chokladdekorationer, jag gjorde liknande med de vita.

  • När ska man tillsätta glykogen? Till kokonsglassen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Med kokosgrädden och vaniljen.

      • Hej! Hur tror du det påverkar om man glömt tillsättq glykosen i glassen?

        • A
          Emma Brink Rask

          Den blir kanske lite mindre krämig och kanske isig.

  • Jag skulle vilja göra något liknande till en julmiddag jag ska på, men med lite juligare smaker. Vad tror du om glass med kardemumma, pannacotta och curd med lingon och mandelflarn istället för kokos? Älskar din blogg och din instagram, får så mycket inspiration!!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg