En lyxig juldessert vackert upplagd på tallrik. En krämig pannacotta med creme fraiche och apelsin, mandelkaka med brynt smör och saffran, björnbärskräm och frasiga saffransflarn.
Ja men vad tjusig den blev, jag är mycket nöjd, och god var den också! Krämighet från en pannacotta med creme fraiche och apelsin, mjuk mandelfinancier med brynt smör och saffran (alltså sinnesgoda!), en krämig färggrann kräm av björnbär som också bidrar med syrlighet och sen frasighet från dels saffranstuile och dels hackade salta marconamandlar. Låt oss gå igenom komponent för komponent och se vad du kan behöva tänka på.
Mandelkakan: Detta är alltså en vanlig financier. Jag valde att grädda dem i madeleineformar, men du kan även grädda dem som minimuffins eller i en större form och sen skära kuber eller bryta bitar av dem. Den här kakan kan du förbereda och frysa. Jag valde att värma på kakan litegrann innan servering för jag gillar när det finns både varmt och kallt på tallriken. Även smeten kan förberedas och förvaras på en spritspåse i kylen i ett par dagar. Om du gräddar i madeleineformar, fyll dem bara till 2/3 för att inte få fula kanter på dem och låt dem svalna något innan du tar loss dem från formarna.
Pannacottan: Detta är en pannacotta som förutom grädde är gjord på mjölk och creme fraiche, för att lätta upp den lite och för att addera lite syra. Jag har stöpt pannacottan i dessa formar och sedan djupfryst dem innan jag la upp dem på tallrikarna när det skulle servras. Den tinar på ca 30 minuter. Formarna rymmer 0,6 dl och du kan stöpa dem i vilken form du vill. Jag serverade den på en middag och hade inte 8 formar av denna och stöpte den då i den här formen, men fyllde bara upp till drygt hälften.
Björnbärskrämen: Det jag gillar med den här krämen, (jag har gjort den med jordgubb här) är att den är snabb att slänga ihop och det är typ bara bär och socker. Jag använder den där jag kanske i vanliga fall skulle göra en curd, alltså jag vill har nåt syrligt som går att spritsa på en tallrik. Men i curd adderar du smör och ägg och då blir färgen inte lika intensiv om det inte ska vara gult. Här blir det en intensiv färg och adderar bra med smak från bäret. Krämen kan du göra flera dagar i förväg. Se bara till att inte röra i den förrän den stelnat helt och det är dags att stavmixa den.
Saffransflarn: Detta är franska flarn, som jag har gjort i dessa formar. Jag adderade lite saffran i smeten, jag har saffransessens som jag gjort men om du inte har det så har du bara ner den torkade saffran i smöret. Precis när jag tar ut dem ur ugnen så lossar jag dem och lägger dem i en baguetteplåt för att de ska böja sig lite, för det tycker jag är fint. Men det måste man inte. Ju längre man gräddar dem desto mörkare blir dem. Jag tog dem därför redan efter 5 minuter för jag ville att det gula skulle synas. Då får man bara vara ännu mer försikigt (och aj, ja det är varmt) när man lossar dem från formen.
Flarnen kan du baka långt i förväg, förvara dem torrt i rumstemperatur
De gröna bladen är oxalis, som alltså är en ätbar ört. Jag har en gammal planta och på vintern blir vissa blad gröna, då är de tina att dekorera med. På vissa ICA Maxi kan man köpa oxalis bland de färska örterna.
Recepten är beräknade att bli ca 8 desserter om man använder de formar som jag använt i receptet eller motsvarande storlek. Alla recept går fint att dubbla om man vill.
Du kan alltså har förberett och preppat alla delar av den här desserten minst dagen före, men även upp till en vecka i förväg för att sen bara lägga samman 30 minuter innan servering.
Annika
Förra året så gjorde jag tuileblad till min nyårsefterrätt och de blev helt perfekta. När jag skulle göra Saffranstuile idag så blev alla helt mjuka. Vad kan jag ha gjort för fel..???
Tove
Klarar pannacottan att stå i frysen ett par dagar tror du även utan form, tänker om man vill göra fler än vad man har formar, dvs göra dom i omgångar?
Tuillen känns magiska om som något man inte vill missa i den här desserten, går dom att göra på något sätt utan formen?