Dessert med citroncheesecake, lemon curd och mandelcrumble

15 januari, 2021

En enkel dessert att servera i glas eller på tallrik. Krämig citroncheesecake, syrlig lemoncurd och söta krispiga bitar av smuldeg med mandel.

Den här desserten blev så himla god! Jag älskar verkligen choklad, men jag har insett att just som dessert så föredrar jag nog ändå det syrliga. Jag gjorde en enkel cheesecakekräm som jag smaksatte med lite lemoncurd, sen lite syrlig lemoncurd och så en smuldeg med mandel som adderar crunch. Full pott! Jag och min man satt och smackade och slickade i oss varenda smula.

Du kan som sagt välja om du vill servera desserten i glas eller på tallrik, jag tycker att båda blev väldigt tjusigt. På tallriken så spritsade jag cheesecaken slalom med en St Honorétyll och fyllde sedan på tallriken med övriga detaljer. Jag har dekorerat med gult strössel (inköpt i Paris) och vita chokladkulor från Valrhona, och så blad från min oxalis, som så här på vintern är lite grönare.

Crumble och lemoncurd kan du förbereda flera dagar innan du ska servera. Cheesecaken kan du också vispa ihop på morgonen och häll över på spritspåse. Desserten i glas kan du även göra helt klara några timmar innan servering och förvara i kylen. Ska du servera på tallrik så blir det bäst att göra dem precis innan.

Det här är definitivt en ny favorit hos oss!

Dessert med citroncheesecake, lemoncurd och mandelcrumble

4/5(225)
Röster
Portioner: 8 portioner

Ingredienser:

Lemoncurd

Mandelcrumble

100 g kylskåpskallt smör

50 g sötmandel (1 dl)

70 g strösocker (0,75 dl)

120 g vetemjöl (2 dl)

0,5 tsk vaniljsocker

Citroncheesecake

200 g kylskåpskall cream cheese

2 dl kylskåpskall vispgrädde

1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

60 g florsocker (1 dl)

1 dl lemoncurd

Instruktioner:

Mandelcrumble

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

2. Blanda alla ingredienser i en mixer tills det blir en smulig deg. Du kan också göra det för hand, men då måste du mixa mandeln först, eller använda mandelmjöl.

3. Strö ut degen på en plåt och grädda i 10-12 minuter tills de blivit gyllenbruna. Ta ut och låt svalna helt. Förvara i en tät burk eller påse. De håller ett par veckor i skafferiet och det är perfekt att ha en påse i frysen för när man behöver lite smul till en dessert eller på muffins eller vad som.

Citroncheesecake

1. Se till att både grädde och cream cheese är riktigt kalla. Lägg sedan cream cheese, grädde, vanilj och florsocker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir fast och krämigt.

2. Vänd försiktigt ner lemoncurden (som också ska vara kall) i cheesecakekrämen med en  slickepott tills allt är blandat.

Montera desserten

1. Se till att både cheesecakekrämen och lemoncurden är kylskåpskalla. Rör inte runt i lemoncurden efter att den satt sig.

2. Häll upp cheesecaken och lemoncurden  på spritspåsar. En st Honorétyll om du ska spritsa cheesecaken på  tallrik och en rund tyll om du ska spritsa den i glas. Till lemoncurden behöver du ingen tyll, bara häll den på en spritspåse som du klipper ett litet hål i toppen.

3. På tallrik: Spritsa ut cheesecaken i slalom på tallriken. Spritsa lemoncurd på lite olika ställen där du tycker att det blir fint. Strö ut mandelcrumble och dekorera sedan med chokladkulor och någon ört. Citronmeliss skulle också vara väldigt  fint här.

4. I glas: Börja med att strö lite crumble i botten av glasen. Spritsa två bollar av cheesecake bredvid varandra. Spritsa sedan två mindre bollar lemoncurd. Lite mer smul och sedan ett par bollar till med cheesecake. Avsluta med lite mer lemoncurd och mer smul, men lite av de mindre smulorna överst. Dekorera med chokladkulor och någon ört.

Dela det här inlägget:
13 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Det ser fantastiskt ut! Har du något tips på hur man gör den glutenfri?

  • Hej,

    Ser fantastiskt ut! Har du något tips på hur man kan göra den glutenfri?

  • Hejsan!
    Hur många personer är receptet för?

  • Hej,
    Tack för magiska recept!!

    Har två frågor. Går det att byta ut till glutenfritt mjöl i mandelcrumblen? Eller mandelmjöl?
    Och går cheesecakekrämen att gjuta i form och förvara i frysen över natten för att sen ta fram ett tag innan servering och lägga upp på tallrik? ????

  • Camilla

    Hej,
    Jag undrar, i monteringen skriver du att lemoncurd och cheesecakecreme ska vara i varsin spritspåse, men i receptet ska lemoncurd röras ner i cheesecakesmeten. Är det 1 dl curd till smeten, och valfri mängd curd som man spritsar?

    • A
      Emma Brink Rask

      Precis, det är både smaksättning till cheesecake och sen även som den är.

  • Ida Zakrisson

    Hej,

    Har gjort precis enligt recept, men tycker att Citroncheesecake smeten blir alldeles för rinnig även om den stått någon timme i kylen. Blir mer av en sås, så går ej att spritsa bollar. Vad gör jag för fel mån tro? 🤔 smaken var det absolut inget fel på ☺️

    • A
      Emma Brink Rask

      Var du noga med att ha riktigt kalla ingredienser när du vispade? Annars blir det rinnigt.

      • Ida Zakrisson

        Ja, det tycker jag!
        Kan fetthalten på creme cheesen spela in tror du? ☺️ Ska ge mig på ett nytt försök, tror detta skulle göra sig väl till nyår 👌🏼
        Tack för ditt snabba svar!

  • Hej
    Vilka härliga recept du delar med dig av 😊
    Kan man förbereda cheesecaken på förmiddagen och ha den i spritspåsen till kvällen?
    // Majsan

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej, det går fint. Kanske har den satt sig lite så att du behöver massera påsen lite.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg