Den godaste och krämigaste västerbottensostpajen

9 juni, 2024

Västerbottensostpaj, ett så älskat tillbehör till påsk, midsommar och kräftskivan. Jag har några knep för att den ska bli extra god och krämig. 

Jag har bakat den här Västerbottensostpajen i många år och jag vet inte varför jag inte fått till ett recept här på bloggen. Receptet är inspirerat av kocken Louise Johansson som lärde mig dessa knep för den godaste pajen för många år sedan och jag har inte bakat den på något annat sätt sen dess.

Det finns tre orsaker till varför den här pajen är bättre än alla andra ostpajer:

  • Det är bara äggulor i smeten, alltså ingen äggvita. Extra krämigt!
  • Man vispar delar av vispgrädden fluffig innan man vänder ner den i smeten. Extra krämigt!
  • Sen ska man använda en nypa cayennepeppar för den där lilla extra detaljen som gör att det bara smakar så gott!

Du kan förbereda pajen dagen före den ska serveras, men jag tycker att Västerbottensostpaj är godast lite ljummen eller på sin höjd rumstempererad. Kall ostpaj gör mig alltid besviken.

Sen tycker jag också att det är viktigt med en riktigt tunn pajdeg. Man vill inte ha lika mycket deg som fyllning, så kavla eller tryck ut den riktigt tunt.

Se också till att förgrädda pajskalet så att det säkert är helt genombakat när pajen är klart. Bäst blir det alltid att grädda i en tunn plåtform med löstagbar botten. Plåten blir så varm att pajdegen gräddas snabbt och hinner inte kasa ner längs kanterna som ofta sker i ex porslins- eller glasformar. (läs mer om hur olika material på formar kan påverka din bakning här).
Jag trycker ut degen tunt, skär av den ojämna kanten med en kniv och sätter sen in formen i frysen i 15 minuter. Sen direkt in i ugnen. Vill man ha extra garanti så kan man trycka till lite aluminiumfolie också runt kanterna, som man tar bort efter 10 minuter i ugnen.

Här finns en pajform med löstagbar botten och raka kanter (för att det är finast tycker jag). Det som också är bra med en paj med löstagbar botten är att det är enkelt att lossa pajen och skära lagom stora bitar att dekorera och servera på ex en buffé, så slipper man kladdet med att alla ska ta själva av en paj med en trubbig tårtspade.

Det är fint att dekorera med creme fraiche eller smetena, rom och lite gräslök, rödlök eller dill.
Jag har också dekorerat med blåklintsströssel

Kolla in alla mina andra recept med västerbottensost här >>

Västerbottensostpaj

4/5(22)
Röster
Portioner: Ca 10 bitar

Ingredienser:

Pajdeg

180 g vetemjöl (3 dl)

120 g kallt smör

1-2 msk kallt vatten

Ostfyllning

4 dl vispgrädde

5 äggulor

200 g fint riven Västerbottensost

1/2 tsk cayennepeppar

salt & peppar

Dekoration

Smetana eller creme fraiche

Valfri rom

Gräslök

Instruktioner:

Pajdeg

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader över- och undervärme).

2. Mixa ihop smör och mjöl i en matberedare och samla med kallt vatten, du kan även göra detta för hand. Men det tar 30 sekunder i en matberedare.

4. Tryck ut degen tunt i din pajform. Skär av kanten så att den är jämn och sätt in pajformen i frysen i minst 15 minuter.

5. Nagga den med en gaffel och sätt in den och förgrädda den i 15 minuter. (Här kan du safea upp med aluminumfolie om du vill, som du trycker till runt kanten och tar bort efter 10 minuter i ugnen).

6. Sänk ugnstemperaturen till 160 grader varmluft (175 grader över- och undervärme).

Ostfyllning

1. Vispa hälften av grädden fast och ställ åt sidan.

2. Riv osten på den fina sidan av ett rivjärn.

3. Rör samman äggulor, den ovispade grädden, salt, peppar och cayennepeppar. Vänd sen ner osten och till sist den vispade grädden.

4. Häll smeten i formen och sätt in den i ugnen igen och grädda i 25-30 minuter. Den kommer att vara lite gungig när du rör den och det är helt ok, men den får inte vara helt flytande. Men den kommer att sätta sig ganska mycket när du tagit ut den. Den kommer att puffa upp i ugnen med det sjunker igen när du tar ut den, inget att oroa sig för.

Ge pajen minst ett par timmar på köksbänken eller i kylen innan den serveras. Men servera den som sagt ljummen eller rumstemperatur.

Om din paj varit i kylen och du vill göra den ljummen. Sätt ugnen på 100 grader och sätt in pajen i ca 15 minuter.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg