Västerbottensostpaj, ett så älskat tillbehör till påsk, midsommar och kräftskivan. Jag har några knep för att den ska bli extra god och krämig.
Jag har bakat den här Västerbottensostpajen i många år och jag vet inte varför jag inte fått till ett recept här på bloggen. Receptet är inspirerat av kocken Louise Johansson som lärde mig dessa knep för den godaste pajen för många år sedan och jag har inte bakat den på något annat sätt sen dess.
Det finns tre orsaker till varför den här pajen är bättre än alla andra ostpajer:
- Det är bara äggulor i smeten, alltså ingen äggvita. Extra krämigt!
- Man vispar delar av vispgrädden fluffig innan man vänder ner den i smeten. Extra krämigt!
- Sen ska man använda en nypa cayennepeppar för den där lilla extra detaljen som gör att det bara smakar så gott!
Du kan förbereda pajen dagen före den ska serveras, men jag tycker att Västerbottensostpaj är godast lite ljummen eller på sin höjd rumstempererad. Kall ostpaj gör mig alltid besviken.
Sen tycker jag också att det är viktigt med en riktigt tunn pajdeg. Man vill inte ha lika mycket deg som fyllning, så kavla eller tryck ut den riktigt tunt.
Se också till att förgrädda pajskalet så att det säkert är helt genombakat när pajen är klart. Bäst blir det alltid att grädda i en tunn plåtform med löstagbar botten. Plåten blir så varm att pajdegen gräddas snabbt och hinner inte kasa ner längs kanterna som ofta sker i ex porslins- eller glasformar. (läs mer om hur olika material på formar kan påverka din bakning här).
Jag trycker ut degen tunt, skär av den ojämna kanten med en kniv och sätter sen in formen i frysen i 15 minuter. Sen direkt in i ugnen. Vill man ha extra garanti så kan man trycka till lite aluminiumfolie också runt kanterna, som man tar bort efter 10 minuter i ugnen.
Här finns en pajform med löstagbar botten och raka kanter (för att det är finast tycker jag). Det som också är bra med en paj med löstagbar botten är att det är enkelt att lossa pajen och skära lagom stora bitar att dekorera och servera på ex en buffé, så slipper man kladdet med att alla ska ta själva av en paj med en trubbig tårtspade.
Det är fint att dekorera med creme fraiche eller smetena, rom och lite gräslök, rödlök eller dill.
Jag har också dekorerat med blåklintsströssel