Den bästa pizzadegen

23 maj, 2021

Äntligen har jag hittat formeln till den allra bästa och godaste pizzadegen. Nyckeln är att låta den jäsa länge och baka på en het sten. Jag äter den helst som pizza bianca, alltså pizza utan tomatsås.

I så många år har jag gjort pizzadeg med massa jäst som snabbt fått jäsa, sen kavlat ut degen i långpannestorlek, lagt på massor med fyllning och sedan gräddat. Aldrig mer säger jag.

Nu gör jag en deg med väldigt lite jäst, den får jäsa kallt och länge och sedan gör jag mindre runda pizzor, kavlar inte utan trycker och drar bara ut degen. Sedan några få goda pålägg, och flesta lägger jag på EFTER gräddning och sedan gräddas dem på en pizzasten i 3-4 minuter. Jag lovar att det är den godaste pizza du kan tänka dig, bättre än de flesta pizzor som jag fått på restaurang.

Receptet på degen är inspirerat från Tareq Taylors recept och det är så gott! Jag har använt Tipo 00-mjöl vilket är ett extra fintmalet mjöl som gör degen ännu mer frasig. Jag låter degen jäsa i 4-5 dygn i kylskåpet. Det gör degen otroligt god och du blir inte alls sådär uppsvälld när du äter den som du lätt blir annars av pizza.

Om du inte har en pizzasten eller pizzastål så rekommenderar jag att sätta in plåten i ugnen i någon kvart och sen dra över ett bakplåtspapper med pizzan på den och så in i ugnen.

På sistone så har jag verkligen fastnat för pizza bianco. Alltså pizza utan tomatsås. Den blir så mycket fräschare och lättare och en helt annan upplevelse. På denna har jag creme fraiche, vitlök, zucchini, mozzarella, ricotta, rostade hasselnötter och gräslök.

Den bästa pizzadegen

3.9/5(83)
Röster
Portioner: 6 portionspizzor

Ingredienser:

Pizzadeg

5 g färsk jäst

5 dl kallt vatten

780 g vetemjöl (13 dl) (gärna Tipo 00-mjöl eller vetemjöl special)

20 g flingsalt

(Lite olivolja att smörja brickan eller plåten med)

Topping

Creme fraiche

vitlök

Mozzarellla

zucchini

ricotta-ost

Rostade hasselnötter

Gräslök

Olivolja

Salt och peppar

Instruktioner:

Pizzadeg

1. Häll jäst, vatten och mjölet i en bunke till en köksmaskin och kör på låg hastighet i 3 minuter, öka takten till medelhastighet i 5 minuter. Tillsätt saltet och knåda i 5 minuter till.

2. Dela degen i 6 delar (ca 220 g styck) och runddriv dem eller vik in mot botten flera gånger så att du får spända bollar. Lägg dem på en inoljad bricka eller plåt (lämna lite utrymme, de kommer att jäsa i kylen) och smörj in med med lite olja ovanpå också. Plasta in och sätt i kylen och låt jäsa där i 2-5 dygn.

Baka ut pizzan

1. Sätt in pizzastenen eller pizzastålet i ugnen minst 1 timme innan du ska grädda och sätt på ugnen på högsta temperatur.

2. Mjöla bänken ordentligt  och platta sedan ut en degklump i taget tills den blir en pizza, ca 20-25 cm i diameter.

3. Stryk ut ett tunt lager creme fraiche. Riv en vitlöksklyfta och strö ut. Fördela ca 0,5 mozzarellaost. Skiva zicchini tunt och lägg ut på pizzan. Klicka ut lite ricotta. Salta och peppra. Skjutsa in i ugnen och grädda i 4-5 minuter.

4. Ta ut pizzan. Strö över rostade hasselnötter, ringla lite olivolja och finhackad gräslök. Njut!

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
7 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Jennifer

  Bästa receptet, det blir sjukt gott! Jag ska göra deg imorgon som får jäsa till helgen, och tänkte även prova göra bröd av det som inte går åt som pizzadeg.

 • Martina

  Hur mycket torrjäst tror du är lagom att ta till detta receptet?

  • Hej Martina,

   Jag hade bara torrjäst hemma när jag skulle göra den och resonerade så här. 1pkt jäst = 50g. 5g=1/10 jästpaket. 1pkt torrjäst = 14g. Men då min våg inte visar decimaler så kunde jag inte ta 1,4g utan delade istället upp paketet med hjälp av tsk i 10 olika högar och höftade på att en hög motsvarar lika mycket som 20g vanlig jäst ca 1,4g torrjäst

 • Hur många pizzor blir de av degen?

  • A
   Emma Brink Rask

   Som det står i receptet så blir det ca 6 portionspizzor

 • Vad kör du för inställning på ugnen? Över/undervärderad? Varmluft? Var i ugnen placerar du plåten?

  • A
   Emma Brink Rask

   Varmluft så varmt det går tills pizzan ska in, då har jag nåt som heter pizzaläge på ugn. Sätter stenen i mitten av ugnen. Men man kan även ha den högre upp.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg