Äntligen har jag hittat formeln till den allra bästa och godaste pizzadegen. Nyckeln är att låta den jäsa länge och baka på en het sten. Jag äter den helst som pizza bianca, alltså pizza utan tomatsås.
I så många år har jag gjort pizzadeg med massa jäst som snabbt fått jäsa, sen kavlat ut degen i långpannestorlek, lagt på massor med fyllning och sedan gräddat. Aldrig mer säger jag.
Nu gör jag en deg med väldigt lite jäst, den får jäsa kallt och länge och sedan gör jag mindre runda pizzor, kavlar inte utan trycker och drar bara ut degen. Sedan några få goda pålägg, och flesta lägger jag på EFTER gräddning och sedan gräddas dem på en pizzasten i 3-4 minuter. Jag lovar att det är den godaste pizza du kan tänka dig, bättre än de flesta pizzor som jag fått på restaurang.
Receptet på degen är inspirerat från Tareq Taylors recept och det är så gott! Jag har använt Tipo 00-mjöl vilket är ett extra fintmalet mjöl som gör degen ännu mer frasig. Jag låter degen jäsa i 4-5 dygn i kylskåpet. Det gör degen otroligt god och du blir inte alls sådär uppsvälld när du äter den som du lätt blir annars av pizza.
Om du inte har en pizzasten eller pizzastål så rekommenderar jag att sätta in plåten i ugnen i någon kvart och sen dra över ett bakplåtspapper med pizzan på den och så in i ugnen.
På sistone så har jag verkligen fastnat för pizza bianco. Alltså pizza utan tomatsås. Den blir så mycket fräschare och lättare och en helt annan upplevelse. På denna har jag creme fraiche, vitlök, zucchini, mozzarella, ricotta, rostade hasselnötter och gräslök.
Helena
Sugen pa att prova! Om man vill frysa in, hur ska man tanka? Lata jasa forst och frysa efter nagra dagar, eller forma frysa och ta ut och lat jasa nagra dagar da? Mvh, Helena
Emma Brink Rask
Jag brukar aldrig frysa deg så jag har inte riktigt någon best practice på det.
Jennifer
Bästa receptet, det blir sjukt gott! Jag ska göra deg imorgon som får jäsa till helgen, och tänkte även prova göra bröd av det som inte går åt som pizzadeg.
Martina
Hur mycket torrjäst tror du är lagom att ta till detta receptet?
Rasha
Hej Martina,
Jag hade bara torrjäst hemma när jag skulle göra den och resonerade så här. 1pkt jäst = 50g. 5g=1/10 jästpaket. 1pkt torrjäst = 14g. Men då min våg inte visar decimaler så kunde jag inte ta 1,4g utan delade istället upp paketet med hjälp av tsk i 10 olika högar och höftade på att en hög motsvarar lika mycket som 20g vanlig jäst ca 1,4g torrjäst
Linnea
Hur många pizzor blir de av degen?
Emma Brink Rask
Som det står i receptet så blir det ca 6 portionspizzor
Anna
Vad kör du för inställning på ugnen? Över/undervärderad? Varmluft? Var i ugnen placerar du plåten?
Emma Brink Rask
Varmluft så varmt det går tills pizzan ska in, då har jag nåt som heter pizzaläge på ugn. Sätter stenen i mitten av ugnen. Men man kan även ha den högre upp.