Vad passar bättre till nyårsafton än en chokladtårta som får alla andra chokladtårtor att gå och sätta sig längst bak och skämmas? Jag ville göra en riktigt dekadent chokladtårta för de som ääääälskar choklad, och då pratar jag inte om någon mjäkig mjölkchoklad utan mörk, kraftig och mastig. Och denna blev mitt i prick!
Tårtan består av tre bottnar, fulla med chokladsmak och tack vare att de är bakade med ”buttermilk” är de riktigt saftiga. Nu finns ju inte färdig buttermilk att få tag på i Sverige, men man fixar enkelt samma effekt genom att tillsätta vit vinäger till mjölk, jag brukar blanda mjölk och grädde, för det tycker jag blir saftigast.
Annars är smeten superenkel, bara att röra ihop!
Tårtan är fylld och täckt av en mörk chokladganache, här kan man såklart blanda upp det med lite mildare choklad om man har lust. Det är choklad, smör och grädde, så chokladtryffel helt enkelt! Så lyxigt!
Jag har kaffe i både kakan och fyllningen, om man vill kan man skippa det, men det smakar ärligt talat inte kaffe, utan snarare så hjälper kaffet till att få fram den djupa chokladsmaken som man är ute efter.
RECEPT
Tårtan är bakad i formar som är 16 cm i diameter, den räcker till ca 8-10 personer
Chokladbottnar:
0,5 dl grädde
0,7 dl mjölk
1 msk vitvinsvinäger
230 gram socker
120 gram vetemjöl
40 gram kakao
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
1 ägg
1,2 dl starkt kaffe (espresso, brygg, eller snabbkaffe, vilket du har hemma eller föredrar)
0,5 dl olja (raps eller solros exempelvis)
1. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft) och smörj tre formar som är 16 cm i diameter, lägg bakplåtspapper i botten eller använd såna med löstagbar botten. (Det går bra att göra den här tårtan i en form som är drygt 20 cm i diameter, och sen dela botten i 2 eller 3 delare, men då får du en plattare tårta).
2. Blanda mjölk, grädde och vitvinsvinäger i en liten skål och ställ åt sidan i 10 minuter, eller medan du rör ihop resten av smeten.
3. Blanda socker, mjöl, siktad kakao, bikarbonat, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke.
4. Tillsätt ägg, kaffe, oljan och ”buttermilk”.
5. Rör om tills du har en jämn smet, den är ganska lös. Du kan vispa med elvisp i ett par minuter om du vill, annars funkar det också att bara röra ihop.
6. Häll i formarna och baka i ca 15-20 minuter, känn med en sticka, när bottnarna är klara ska stickan inte ha någon lös smet på sig, men gärna lite fuktiga smulor. Var försiktig för att överbaka, då bli bottnarna lätt torra!
7. Ta ut dem och låt dem svalna helt.
Choklad- och espressoganache:
300 gram mörk choklad
300 gram grädde
100 gram smör
2 tsk nescaffe espresso (kan uteslutas)
1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
2. Lägg grädde, smör och espressopulver i en kastrull och värm tills det precis kokar upp.
3. Slå den heta grädden på chokladen och rör ordentligt tills du har en blank ganache.
4. Låt den svalna över natt i rumstemperatur eller i nån timme i kyl. Var försiktig med att röra för mycket i den, då kommer den in luft och den tappar sin mörka glans.
Montera tårtan:
1. Varva bottnar och ganache och täck sedan tårtan med ganache. Det blir fint om man brer på det lite rustikt. Låt tårtan stå i kylen för att stelna. Men ta gärna fram den ett par timmar innan den ska ätas, den blir godast då!
Man kan äta tårtan som den är, men servera gärna med en skål lättvispad grädde, många vill ha någon som bryter av mot den mörka chokladen.
GOTT NYTT ÅR!!