I kampen mellan kanelbullar och kardemummabullar så glömmer vi ofta bort vaniljbullen. Är det kanske den som är den godaste bullen ändå?
I alla fall när man bakar dem så här. En enkel, men fantastisk deg, fyllda med en fyllning som ger knäckiga, smöriga bullar med mycket smak av riktig vanilj. Jag brukar alltid också ha lite riven mandelmassa i fyllningen. Dels så tycker jag att det ger god smak men det hjälper också till så att fyllningen stannar inne i bullen.
För att verkligen få till den smarriga vaniljsmaken så har jag även vanilj i sockerlagen som jag penslar bullarna med när de är gräddade.
Jag använder mig alltid av vaniljpasta, men även vaniljpulver funkar fint. Båda de produkterna innehåller mycket äkta vanilj. Du kan såklart använda vaniljsocker men du måste du öka mängden och det blir inte riktigt samma goda vaniljsmak, i mitt tycke.
Jag har gjort en lite förenklad version av mitt bullrecept med fördeg. Degen blir superfin, blank och smidig. Det blir 15 stora bullar (ca 100 g) av detta recept. Det går finfint att dubbla receptet.