De godaste vaniljbullarna

13 oktober, 2022

I kampen mellan kanelbullar och kardemummabullar så glömmer vi ofta bort vaniljbullen. Är det kanske den som är den godaste bullen ändå?

I alla fall när man bakar dem så här. En enkel, men fantastisk deg, fyllda med en fyllning som ger knäckiga, smöriga bullar med mycket smak av riktig vanilj. Jag brukar alltid också ha lite riven mandelmassa i fyllningen. Dels så tycker jag att det ger god smak men det hjälper också till så att fyllningen stannar inne i bullen.

För att verkligen få till den smarriga vaniljsmaken så har jag även vanilj i sockerlagen som jag penslar bullarna med när de är gräddade.

Jag använder mig alltid av vaniljpasta, men även vaniljpulver funkar fint. Båda de produkterna innehåller mycket äkta vanilj. Du kan såklart använda vaniljsocker men du måste du öka mängden och det blir inte riktigt samma goda vaniljsmak, i mitt tycke.

Jag har gjort en lite förenklad version av mitt bullrecept med fördeg. Degen blir superfin, blank och smidig. Det blir 15 stora bullar (ca 100 g) av detta recept. Det går finfint att dubbla receptet.

Vaniljbullar

3.8/5(85)
Röster
Portioner: 15 stora bullar

Ingredienser:

Vetedeg

250 g mjölk (2,5 dl)

25 g jäst

500 g vetemjöl special (drygt 8 dl)

2 tsk mortlad kardemumma

90 g strösocker (1 dl)

100 g rumstempererat smör

0,75 tsk salt

Vaniljfyllning

200 g rumstempererat smör

120 g florsocker (2 dl)

2 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

1 msk maizena

50 g riven mandelmassa (kan uteslutas)

Vaniljsockerlag

1 dl vatten

1 dl strösocker

1 tsk vaniljpasta

Instruktioner:

1. Lägg alla ingredienser utom smör och salt i en bunke till en degblandare och kör på låg hastighet i 3-4 minuter.

2. Tillsätt salt och smör och kör på medelhastighet i 3-4 minuter. Kolla att din deg är elastisk och fin innan du slutar knåda.

3. Låt degen vila i 30 minuter. Den behöver alltså inte jäsa nu utan ska bara slappna av lite så att vi enkelt kan kavla den. Den får gärna vila i kylskåpet, då blir den ännu enklare att kavla. Gör fyllningen under tiden.

4. Kavla ut degen och bred ut fyllningen. Vik degen i ett treslag och kavla ut den försiktigt till en rektange. Skär remsor, ca 3 cm breda och skär dem en gång till nästan hela vägen upp, så att du får som ”byxor”. Tvinna remsorna runt varandra och snurra sedan ihop till en snurra och lägg på plåt. Jäs i rumstemperatur i ca 2 timmar.

5. Sätt ugnen på 210 grader varmluft (eller 220 grader vanlig  ugn). Grädda bullarna i 10-12 minuter tills de fått fin färg (de ska vara 95-100 grader i innertemp om du vill mäta). Pensla dem med sockerlag direkt när de kommer ut från ugnen.

Vaniljfyllning

Rör samman alla ingredienser i en bunke. Vispa inte, bara rör.

Sockerlag

Koka upp socker, vatten och vanilj i en liten kastrull och sjud tills alla sockerkristaller har smält.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg